Mε τίτλο «Η Ελλάδα δεν εξαπάτησε», ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απαντά μέσω της γαλλικής εφημερίδας Le Monde στις πρόσφατες δηλώσεις του Νικολά Σαρκοζί ότι η χώρα μπήκε στην Ευρωζώνη με πλαστά στοιχεία.

Στο άρθρο του ο κ. Σημίτης υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα μπήκε στην Ευρωζώνη βάσει των στοιχείων του 1999, ενώ η κυβέρνηση που ήρθε στην εξουσία το 2004 (του Κ. Καραμανλή) άλλαξε τον τρόπο υπολογισμού των στρατιωτικών δαπανών, πράγμα που τελικά «φούσκωσε» τα στοιχεία των επόμενων ετών.

«Το γεγονός αυτό το κατήγγειλα σε αρκετές περιπτώσεις και είναι πραγματικά λυπηρό που ο κ. Σαρκοζί καταφεύγει στην ίδια επιχειρηματολογία, αντί να ερευνά την ακεραιότητα των υπηρεσιών της Κομισιόν και της ΕΚΤ», τονίζει σε υψηλούς τόνους ο πρώην πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζει μάλιστα ότι «το έλλειμμα της Γαλλίας κατά την είσοδο στην ΟΝΕ το 1997 ήταν μεγαλύτερο από της Ελλάδας, καθώς ξεπερνούσε το 3,3% του ΑΕΠ και συνεπώς τις απαιτήσεις του Μάαστριχτ.

«Ας ελπίσουμε ότι οι ενστάσεις για τα στατιστικά στοιχεία θα δώσουν τη θέση τους σε πιο ώριμες σκέψεις, κυρίως για το πώς θα δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες για τη συνύπαρξη κρατών με διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης σε μια νομισματική ζώνη» καταλήγει ο κ. Σημίτης.