Με τις υπογραφές 108 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το αίτημα της κυβερνητικής πλειοψηφίας για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Siemens.

Ουσιαστικά υπογράφει ολόκληρη η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, με εξαίρεση τα μέλη της κυβέρνησης.

Όπως είχε προαναγγελθεί, το αίτημα αφορά στη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών κυρίων Μαρκογιαννάκη και Αλογοσκούφη για το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος. Αντίθετα, για τους κυρίους Μαντέλη και Τσοχατζόπουλο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας έχει παραγραφεί και «η Βουλή δεν έχει την αρμοδιότητα να διενεργήσει περαιτέρω έρευνα».

Τονίζουν πάντως ότι οι ίδιοι οι πρώην υπουργοί έχουν από το Σύνταγμα τη δυνατότητα να ζητήσουν τη σύσταση ειδικής επιτροπής που θα ελέγξει αν ευσταθεί η κατηγορία. Οσον αφορά δε το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, επισημαίνουν ότι η τακτική δικαιοσύνη έχει ήδη επιληφθεί για την περίπτωση Μαντέλη και προτείνουν το ίδιο για τον κ. Τσοχατζόπουλο.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν να αποφανθεί για την υπόθεση το νεοσυσταθέν τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο που θα κρίνει τη βασιμότητα ή όχι των ενδείξεων και αν τίθεται ζήτημα παραγραφής και προτείνουν η γνωμοδότησή του να ολοκληρωθεί σε 15 ημέρες από τη σύστασή του.

Όσον αφορά, τέλος, τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα πρόσωπα, οι βουλευτές προτείνουν την αποστολή των πρακτικών της εξεταστικής επιτροπής στη δικαιοσύνη «ώστε αυτή να διερευνήσει τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων για πράξεις που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της, όπως η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».

Όπως τονίζουν, «τα συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα αναφέρονται μεν στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, η Βουλή όμως λόγω παρόδου της αποσβεστικής προθεσμίας δεν έχει αρμοδιότητα να ερευνήσει για την τυχόν τέλεση υπηρεσιακών αδικημάτων από αυτά. Η αποστολή θεωρείται απαραίτητη καθόσον η δικαιοσύνη και κρατικές υπηρεσίες, όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού, το ΣΔΟΕ και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συνεχίζουν τις έρευνες για να ταυτοποιηθούν οι τελικοί αποδέκτες – και όχι τα παρένθετα πρόσωπα – από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens».