Αύριο θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ στον πρόεδρο της Βουλής, την πρόταση του για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η οποία θα συνεχίσει την έρευνα για το σκάνδαλο της Siemenς που ξεκίνησε με την Εξεταστική Επιτροπή.

Το αίτημα θα αφορά μόνον τέσσερις από τους πρώην υπουργούς που το όνομά τους ενεπλάκη στην υπόθεση, και συγκεκριμένα τους Τάσο Μαντέλη, Άκη Τσοχατζόπουλο, Χρήστο Μαρκογιαννάκη και Γιώργο Αλογοσκούφη.

Να σημειωθεί ότι στο πόρισμα της πλειοψηφίας της εξεταστικής επιτροπής διατυπωνόταν πρόταση για περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ευθυνών για πέντε πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, τους κυρίους Τάσο Μαντέλη, Χρίστο Βερελή, Γιάννο Παπαντωνίου, Νίκο Χριστοδουλάκη, Άκη Τσοχατζόπουλο και επτά πρώην υπουργούς της ΝΔ, τους κυρίους Γιώργο Βουλγαράκη, Βύρωνα Πολύδωρα, Προκόπη Παυλόπουλο, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, Γιώργο Αλογοσκούφη, Γιάννη Παπαθανασίου και Μιχάλη Λιάπη.

Για τον κ. Μαντέλη θα προτείνεται η ποινική δίωξη του για τα αδικήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος χρήματος για την προεκλογική «χορηγία» των 200.000 μάρκων που βρέθηκαν σε λογαριασμό του, ενώ τα ίδια αδικήματα θα καταλογίζονται και για τον κ. Τσοχατζόπουλο για την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων «PATRIOT».

Σε ότι αφορά τον κ. Αλογοσκούφη και τον κ. Μαρκογιαννάκη οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα προτείνουν την παραπομπή τους για το αδίκημα της απιστίας, ως εποπτευόντων υπουργών ο πρώτος για τον ΟΤΕ και ο δεύτερος σχετικά με την παραλαβή του C4I.

Πάντως η πρόταση του ΠΑΣΟΚ προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις καθώς στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής που ολοκλήρωσε το έργο της πριν από έξι μήνες γινόταν αναφορά σε ευθύνες με τις οποίες βαρύνονται συνολικά 12 πολιτικά πρόσωπα.