Good morning from London. Η στήλη γράφεται από τη βρετανική πρωτεύουσα, όπου το κρύο είναι κυρίαρχο, αλλά και η χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα και το ερώτημα είναι: τι δώρα θα φέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Βάρος πέφτει και στο θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα και γι’ αυτό είπε χθες στη συνέντευξή του: «Φανταστείτε να κόβαμε στη μέση τη Μόνα Λίζα». Η επίσκεψη, για την οποία το Σαββατοκύριακο σας έδωσα αρκετές πληροφορίες, έχει ιδιαίτερη σημασία. Σήμερα να πούμε μερικά πράγματα για την ελληνική απόβαση στο Λονδίνο από εκπροσώπους -κορυφαία στελέχη- εισηγμένων εταιρειών, που θα συμμετάσχουν στο επενδυτικό συνέδριο που οργανώνει σήμερα και αύριο το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Morgan Stanley και στο οποίο θα δώσει το παρών και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ελληνικό άρωμα

Σε αυτή την ιδιαιτέρως σημαντική σύναξη θα συμμετάσχουν σχεδόν 300 διαχειριστές κεφαλαίων και στελέχη από 100 εκ των μεγαλύτερων επενδυτικών οίκων, με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 30 τρισ. δολαρίων. Μεγάλο νούμερο. Από Ελλάδα θα βρεθούν εκεί μεταξύ άλλων: OΠΑΠ, ΔΕΗ, Lamda Development, Motor Oil, Aegean Airlines, ΑΔΜΗΕ Holdings, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, Autohellas, Τράπεζα Κύπρου, Coca-Cola HBC AG, Ελλάκτωρ, Epsilon Net, Eurobank Εργασίας, Fourlis, ΟΤΕ, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Optima Bank, ΟΛΠ, Viohalco, Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα, Intralot, κ.ά.

Το καρφί Σαμαρά

Και σε αυτό το περιβάλλον για βελτίωση του οικονομικού και επενδυτικού τοπίου στην Ελλάδα, η κυβέρνηση, απουσία αντιπολίτευσης με όσα γίνονται και στο ΣΥΡΙΖΑ, έχει μπροστά της τον Αντώνη Σαμαρά. Ο πρώην πρωθυπουργός, όπως σας είχα προαναγγείλει εδώ και καιρό, έριξε τα καρφιά του για την επικείμενη επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η γραμμή του είναι η ίδια και δεν αλλάζει, θεωρεί ότι η επίσκεψη δεν έχει να προσφέρει κάτι και κακώς γίνεται.

Ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών

Το άλλο θέμα που θα δοκιμάσει τις αντοχές της κυβέρνησης και σας το έγραφα και το Σαββατοκύριακο είναι και αυτό της επικείμενης νομοθέτησης του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Έτοιμη να καταθέσει το νομοσχέδιο για την επέκταση του δικαιώματος γάμου και στα ομόφυλα ζευγάρια, ακόμη και μέσα στον Δεκέμβριο, είναι η κυβέρνηση. Η επιλογή της επιψήφισης ενός τέτοιου σχεδίου νόμου πριν την αλλαγή του έτους θα έδινε το δικαίωμα στον απερχόμενο δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη να τελέσει και τον πρώτο γάμο ομόφυλου ζευγαριού πριν παραδώσει τα κλειδιά του γραφείου του στην πλατεία Κοτζιά. Η εξίσωση δεν είναι εύκολη, αλλά η κυβέρνηση -νομίζω πως- έχει βρει τη λύση. Όλα συγκλίνουν πως δε θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας και οι βουλευτές θα ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Απειλές για παραιτήσεις στο Μαξίμου

Υπάρχει όμως κι αρκετό ακόμη έντονο παρασκήνιο πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, που προκαλεί αντιδράσεις στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας, αφού αρκετοί βουλευτές δεν είναι πρόθυμοι να το υπερψηφίσουν. Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, για παράδειγμα, το έχει θέσει ξεκάθαρα πως θα πει «όχι» στο γάμο μεταξύ δύο ανδρών ή δύο γυναικών. Εάν τυχόν τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, μου λένε πως θα απειλήσει με παραίτηση, εάν δεν εξαιρεθεί. Από την άλλη όμως, μαθαίνω πως με παραίτηση απειλεί και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, εάν δεν νομοθετηθεί ο γάμος των ομοφύλων μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Μπέρδεμα!

«Να πάμε μπροστά»

Και ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγαινε στο Λονδίνο, ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκουράστηκε, εν μέσω της μεγάλης κρίσης και της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, στις Σπέτσες όπου έχει εξοχικό. Εκεί, χαλαρός σαν να μην συμβαίνει τίποτα, βγήκε το βράδυ σε μπαράκι και μάλιστα σέρβιρε και σφηνάκια τους θαμώνες. Κάπου το έχω ξαναδεί αυτό: στο πολύ παρελθόν, τον Κώστα Καραμανλή με τη Νατάσα Παζαΐτη να κερνάνε ποτά! Καλά όλα αυτά, αλλά το κόμμα του διαλύεται. Ο ίδιος, έμαθα, ότι είπε πως τις επιλογές του καθενός από εμάς θα τις κρίνει τελικά η ιστορία. Και φέρεται να είπε ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Τα μεγάλα ζητήματα είναι εδώ, ο αντίπαλος είναι εδώ, τα μεγάλα διακυβεύματα είναι εδώ. Από σήμερα θα ξεκινήσει, όπως λέει, επιχείρηση εξωστρέφειας, αλλά τα νούμερα της διάσπασης δείχνουν το μεγάλο πρόβλημα και, όπως μου έλεγε στέλεχος με μακρά εμπειρία, έχει αποχωρήσει στελεχιακό δυναμικό πολύ υψηλού επιπέδου, με άριστη θεωρητική κατάρτιση, με ιδεολογικό πρόσημο και πρόσωπα κύρους.

Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα

Σχεδόν 100 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παραιτήθηκαν τις τελευταίες 72 ώρες από το κόμμα. Πρόκειται για 50 ακαδημαϊκούς από την Οργάνωση Μελών των Πανεπιστημιακών του ΣΥΡΙΖΑ από Θεσσαλονίκη. Τους ακαδημαϊκούς ακολούθησαν, ωστόσο, τα στελέχη της νέας γενιάς του κόμματος, καθώς η προχθεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεολαίας είχε ως αποτέλεσμα να παραιτηθούν από το ορφανό 37 από τα 51 μέλη του. Παράλληλα, τόσο ο Γραμματέας του οργάνου, Κωνσταντίνος Βλαχάκης όσο και 31 μέλη του παραιτήθηκαν οριστικά από το κόμμα. Οι 11 βουλευτές που έφυγαν αποτελούν το 23% της ΚΟ ομάδας, αλλά αν καταμετρηθούν οι σταυροί τους αποτελούν το 1/3 του συνόλου και εάν αθροιστεί το ποσοστό των υποψηφίων προέδρων, οι οποίοι αποχώρησαν (Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Στέφανος Τζουμάκας), αυτό εκτοξεύεται στο 46,5%. Και το άλλο ανησυχητικό στοιχείο για τον Στέφανο Κασσελάκη είναι ότι οι αποχωρούντες έχουν πέραση σε νεαρές ηλικίες, κυρίως η ομάδα των 6+6.

Η φαρμακερή ατάκα για την Αχτσιόγλου

«Να μην ασχοληθεί ξανά ο Κασσελάκης με την Έφη, γιατί σε μια εβδομάδα δε θα ασχολείται κανείς μαζί της». Η φαρμακερή ατάκα φέρεται να ειπώθηκε προς τη Δώρα Αυγέρη, το βράδυ της Παρασκευής. Στο Musique cafe, στην Αθήνα -αν δε με απατά η μνήμη μου, εκεί είχαν πάει για φαγητό μαζί Αλέξης Τσίπρας και Γιάννης Βαρουφάκης μετά την ανάληψη της εξουσίας το 2015- η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ γευόταν το πιάτο της και άκουγε την Έλενα Κουντουρά να σχολιάζει την επικαιρότητα στο εσωτερικό του κόμματος της Αριστεράς. Στο διπλανό τραπέζι βρισκόταν ένας άνθρωπός μου, που είχε πάει να χαλαρώσει μετά από μια κοπιαστική εβδομάδα καθώς, λόγω εργασίας και ρόλου, οργώνει όλα τα στέκια στο κέντρο. Και κάποιες φορές τυχαίνει να κάθεται στο σωστό τραπέζι, τη σωστή στιγμή. Αν άκουσε καλά η πηγή μου, το πολιτικό… μενού είχε για κυρίως πιάτο τους αποχωρήσαντες – με την Έφη Αχτσιόγλου να ακούγεται περισσότερο στη συζήτηση. Η Δ. Αυγέρη άκουγε γνώμη και συμβουλές για το πώς κινείται μέχρι τώρα στο νέο της ρόλο. «Καλά το πας και είσαι αυστηρή, γιατί εκεί μέσα ήταν μια ζωή χύμα», φαίνεται πως της είπε η Έλενα Κουντουρά. Επειδή δεν υπήρχε περίπτωση να μη γίνει αναφορά στον Στέφανο Κασσελάκη, η συνομιλήτρια της Δώρας Αυγέρη ακούστηκε να λέει «Καλά της είπε ο Κασσελάκης. Αυτοί μια ζωή θέλουν να πάρουν θέσεις» – και συνέχισε να γεύεται το κοτόπουλο φιλέτο με κρέμα κουνουπιδιού και τη σαλάτα του Καίσαρα. Από το τραπέζι πέρασε για λίγο και η Βούλα Πατουλίδου. Αφού χαιρέτησε τις δύο κυρίες, κάθισε κάπου αλλού.

Στα ιατρικά το έριξε ο Πατούλης

Στα ιατρικά το έχει ρίξει ο Γιώργος Πατούλης, καθώς ως απερχόμενος περιφερειάρχης Αττικής και δεδομένου ότι δεν «ετοιμάζει» βαλίτσες για Βρυξέλλες, αφού δεν θα είναι -όπως μαθαίνω- υποψήφιος για τις ευρωεκλογές, εστιάζει πλέον στα καθήκοντα του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Στο πλαίσιο αυτό συναντήθηκε με την υφυπουργό Τουρισμού, Έλενα Ράπτη, με την οποία συζήτησαν για τον τουρισμό της Υγείας, ο οποίος αποτελεί γόνιμο πεδίο επιχειρηματικότητας. Μάλιστα, η κουβέντα επικεντρώθηκε σε προτάσεις για πρωτοβουλίες, που αφορούν το θεσμικό πλαίσιο αλλά και τη δικτύωση των ιατρικών φορέων, προκειμένου η Ελλάδα να υποδέχεται ολοένα και περισσότερα διεθνή ιατρικά συνέδρια, τα οποία τονώνουν τις τοπικές οικονομίες.

Ο Χαρδαλιάς οργανώνεται

Κατά τ’ άλλα, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η αλλαγή σκυτάλης στη Συγγρού, στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής, στα οποία, όπως ήδη σας έχω πληροφορήσει, έχει εγκατασταθεί η στενή ομάδα του Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος πρόσφατα βρέθηκε στα Ιωάννινα, όπου συμμετείχε στο 9ο τακτικό συνέδριο Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος. «Είναι η ώρα ευθύνης για όλους» δήλωσε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: « από την 1η Γενάρη μια νέα πορεία ξεκινάει· ένα νέο στοίχημα πέντε ετών δημιουργίας και διεκδίκησης».

Στην Αθήνα για ψώνια ο Γιάννης Μασούτης

Στην Αθήνα από τη Θεσσαλονίκη βρέθηκε το Σαββατοκύριακο ο επιχειρηματίας και διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Μασούτης», ο οποίος έχει την έδρα του στη Θεσσαλονίκη. Ο Γιάννης Μασούτης εθεάθη να κάνει τη βόλτα του με τη σύζυγό του στο Κολωνάκι, έχοντας πραγματοποιήσει τις αγορές του από κατάστημα γνωστού γερμανικού οίκου ειδών ένδυσης και υπόδησης, που βρίσκεται στην οδό Αμερικής. Το ούτως ή άλλως πιεστικό πρόγραμμα του επιχειρηματία δεν του επιτρέπει να βρίσκει συχνά ευκαιρίες διαφυγής, ωστόσο όταν μπορεί το κάνει πράξη, συνοδεία πάντοτε της συζύγου του.

Ζωντάνεψε η αγορά στη Black Friday

Μαθαίνω ότι η αγορά κινήθηκε σε αρκετά ζωηρούς ρυθμούς το τριήμερο Παρασκευής, Σαββάτου και Κυριακής, όπου ήταν ανοιχτά τα καταστήματα με εκπτωτικές τιμές λόγω της Black Friday. Μάλιστα, όπως πληροφορούμαι, τα καταστήματα Attica κατάφεραν στο φετινό τριήμερο να γράψουν περίπου 15% πάνω σε πωλήσεις σε σύγκριση με το περσινό αντίστοιχο διάστημα των ημερών Black Friday. Η αλλαγή του καιρού προς το ψυχρότερο και οι εκπτώσεις βοήθησαν το λιανεμπόριο. Στην περίπτωση των Attica υπάρχει μάλιστα και αρκετά μεγάλο στοκ εμπορευμάτων, για να διατεθεί το επόμενο διάστημα, κάτι που σημαίνει ότι θα κινηθεί αρκετά δυναμικά τόσο στις γιορτές όσο και στην περίοδο των εκπτώσεων που θα ακολουθήσουν.

Η Αττική δωδεκάμηνος τουριστικός προορισμός

Τουριστικός προορισμός και για τους δώδεκα μήνες του χρόνου φαίνεται ότι γίνεται η Αττική, κάτι που αποδεικνύεται από την υψηλή ζήτηση που παρουσιάζουν οι κατοικίες των νοτίων προαστίων από πολλούς ξένους επισκέπτες, είτε για επένδυση, είτε για αγορά ως εξοχική ή κύρια κατοικία, είτε ως ενοικίαση. Η τουριστική περίοδος για την πρωτεύουσα και τον νομό Αττικής, όμως, δε σταματάει εκεί, καθότι τη σκυτάλη λαμβάνουν και άλλες περιοχές, που έως και αυτή τη στιγμή έχουν τουριστική κίνηση, με έμφαση στο κέντρο της Αθήνας. Μόνο τυχαία δεν θεωρείται, άλλωστε, η συμμετοχή της περιφέρειας Αττικής μαζί με τον ΕΟΤ στο περίπτερο Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Europe Hall N3, Stand nο 210) στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση World Travel Market – WTM London 2023. Για να αντιληφθείτε τη σημασία της έκθεσης και πόσο βάρος δίνεται στο τουριστικό προϊόν της Αττικής, σύμφωνα με στοιχεία των διοργανωτών, το 2023 ο αριθμός των εκθετών αυξήθηκε κατά 23% σε σχέση με την περσινή διοργάνωση, φτάνοντας τους 3.875 – και η έκθεση ήταν κατά 5,3% μεγαλύτερη σε σχέση με τη διοργάνωση προ πανδημίας. Παράλληλα, η έκθεση φιλοξένησε 4.560 εξειδικευμένους αγοραστές. Κατά τη διάρκεια των τριών ημερών λειτουργίας της έκθεσης, πραγματοποιήθηκαν 29.077 επαγγελματικές συναντήσεις, ενώ παρευρέθηκαν σ’ αυτή συνολικά 43.727 επισκέπτες.

Η Εθνική ετοιμάζει νέα εθελούσια

Σε νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου προσανατολίζεται, όπως μου λένε, η Εθνική Τράπεζα. Η Εθνική, που ήδη έκανε το πρώτο βήμα για την πώληση των μετοχών του ΤΧΣ, με το 22% να βρίσκει μεγάλη ζήτηση και ανταπόκριση, έχει θέσει ως στρατηγικό της στόχο να προχωρήσει σε ένα ακόμα πρόγραμμα αποχώρησης του προσωπικού με ικανοποιητικά πακέτα μπόνους ως κίνητρο αποχώρησης. Μάλιστα, σε κάποιες των περιπτώσεων θα αναβαθμίζονται υφιστάμενα στελέχη, κυρίως νεότερα σε ηλικία, αναλαμβάνοντας θέσεις ευθύνης. Σε ό,τι αφορά την εθελούσια, στοχεύει σε ένα ευρύτερο φρεσκάρισμα των υφιστάμενων δυνάμεων με νέες, που θα μπουν στο δυναμικό της τράπεζας.

Τα 300 εκατομμύρια «πιάνουν» αλουμίνια Καντώνια – Στασινόπουλου

Τον Απρίλιο που μας πέρασε η ΕΤΕΜ της οικογένειας Στασινόπουλου απορροφήθηκε από την Cosmos Aluminium της οικογένειας Καντώνια, η οποία αποτελεί από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αλουμινίου διέλασης στην Ελλάδα. Στη νέα εταιρεία που δημιουργήθηκε η πλευρά Στασινόπουλου κράτησε ποσοστό 15% και η οικογένεια Καντώνια το υπόλοιπο 85%. Όπως λοιπόν είμαι σε θέση να γνωρίζω, από το νέο σχήμα που δημιουργήθηκε, ουσιαστικά, συστήνεται ένας εθνικός παίκτης στον τομέα διέλασης αλουμινίου -χρησιμοποιείται σε πόρτες, παράθυρα κλπ- όπου ο τζίρος του αναμένεται ότι φέτος θα ξεπεράσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ και ενώ από μόνη της η Cosmos Aluminium έκανε λίγο πάνω από τα 200 εκατομμύρια ευρώ τζίρο στο τέλος του 2022.