Χειμωνιάζει και θυμίζει Βρετανία και κάπως έτσι θα ξεκινήσω σήμερα αφού ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα είναι για τις επόμενες ημέρες στην Αγγλία με την δραστηριότητά του να είναι έντονη και πυκνή.

Το ιδιωτικό πρόγραμμα του Μητσοτάκη στο Λονδίνο

Λίγη ώρα μετά το χθεσινό ΚΥΣΕΑ, νωρίς δηλαδή το μεσημέρι, υπήρξε έντονη κινητικότητα στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως ενημερώθηκα στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού αλλά και η ασφάλειά του ετοιμάζονταν για την αναχώρηση τους από την Αθήνα με προορισμό την βρετανική πρωτεύουσα. Βαλίτσες από εδώ, βαλίτσες από εκεί και αυτό γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρα από το γεμάτο πρόγραμμά του στο Λονδίνο που ξεκινά από την Κυριακή μέχρι την Τρίτη έχει και ιδιωτικό πρόγραμμα. Έτσι χθες αλλά και σήμερα πρώτη προτεραιότητά του είναι η μεγαλύτερη κόρη του Σοφία, η οποία εργάζεται στο Λονδίνο στα κεντρικά της CVC Capital ως investors relation manager, δηλαδή είναι επικεφαλής υπεύθυνη για τις σχέσεις του ομίλου με τους μετόχους του και το επενδυτικό κοινό. Ο όμιλος-«εργοδότης» της Σοφίας είναι από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην Ελλάδα, έχοντας εξαγοράσει την Εθνική Ασφαλιστική, τα νοσοκομεία Υγεία, Metropolitan και Ιασώ General, τον όμιλο βιομηχανιών τροφίμων Vivartia κ.ά.

Οι θεσμικές συναντήσεις

Πάμε τώρα στις σημαντικές θεσμικές συναντήσεις. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός κατ’ αρχάς θα συμμετάσχει στην επενδυτική διάσκεψη για την Ελλάδα, η οποία διοργανώνεται από τη Morgan Stanley και το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ αναμένεται να έχει μια ακόμη κλειστή συζήτηση με εκπροσώπους επενδυτικών ομίλων και διαχειριστές κεφαλαίων, καθώς και ένα γεύμα εργασίας με αντίστοιχο κύκλο συνομιλητών.

Με Χρηματιστές και διεθνείς οίκους

Εν όψει αυτών, προηγήθηκε μια αντίστοιχη εκδήλωση σε συνεργασία του ΧΑ με το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ενώ προγραμματίζεται μια ακόμη, στις 25 Ιανουαρίου 2024, στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τη συνεργασία της JP Morgan. Σε αυτή θα παρευρεθεί, θα μιλήσει και θα έχει επαφές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποδεχόμενος πρόσκληση του διευθύνοντος συμβούλου της επενδυτικής τράπεζας Τζέιμι Ντάιμον.

Με Σούνακ και Στάρμερ

Επιπλέον, έχουν κλείσει δυο σημαντικές πολιτικές συναντήσεις του πρωθυπουργού: με τον ομόλογό του Ρίσι Σούνακ και με τον ηγέτη των Εργατικών, σερ Κιρ Στάρμερ, το κόμμα του οποίου προηγείται με μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις και σχεδόν προεξοφλείται ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας.

Η συμφωνία για τα Γλυπτά

Όμως το θέμα που καίει είναι αυτό των Γλυπτών του Παρθενώνα. Κυβερνητικές πηγές κρατούν χαμηλούς τόνους και δεν επιβεβαιώνουν ή διαψεύδουν κάποιο ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν. Τι θα γίνει; Έμαθα ότι είναι πιθανή μια συμφωνία με την Ελλάδα για προσωρινή επιστροφή των Γλυπτών και με αντάλλαγμα την έκθεση άλλων ελληνικών αρχαιοτήτων στο Λονδίνο.

Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών

Την ίδια ώρα, μετρούν τάσεις στο εσωτερικό της ΝΔ για το νομοσχέδιο που αφορά το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Γι αυτό οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα εκφρασθούν, μου είπαν, «κατά συνείδηση», χωρίς, δηλαδή, να τεθούν ζητήματα πειθαρχίας. Ενώ για τους υπουργούς, ειδικότερα, ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να θέσει ζήτημα πειθαρχίας. Ο Μάκης Βορίδης, για παράδειγμα, προτιμά να παραιτηθεί παρά να να ψηφίσει το νομοσχέδιο. Ως το τέλος του χρόνου εκτιμάται ότι θα τεθεί προς διαβούλευση και ψήφιση το επίμαχο νομοσχέδιο για το οποίο στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν να δουν στήριξη σε άλλους πολιτικούς χώρους.

Γέφυρες Κοτζία με Κασσελάκη

Προσωπικά δεν εξεπλάγην από την γέφυρα που έχει στηθεί εδώ και λίγες ώρες μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Δεν θα αργήσει μαθαίνω και η συνάντησή τους και ποιος ξέρει τι θα βγει. Μάλιστα χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον ευχαρίστησε για την επιστολή του και την πρόσκληση που απηύθυνε στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Γι’ αυτό εργάστηκαν εδώ και καιρό συγκεκριμένα πρόσωπα.

Οι νέες τάσεις

Εντάξει έφυγε η Ομπρέλα και οι 6+6 αλλά τι γίνεται με όσους έμειναν; Ρώτησα και μου είπαν ότι στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αναπτύχθηκαν δυο πεδία αντιπαράθεσης μεταξύ νεο-προεδρικών και μερίδας της παλιάς φρουράς των «προεδρικών». Το ένα αφορούσε το κατά πόσο θα έπρεπε να εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με σκληρή γραμμή απέναντι στα στελέχη που αποχώρησαν, με τους περισσότερους πάντως από τους εναπομείναντες στο όργανο να επιτυγχάνουν να μαλακώσουν αισθητά οι τόνοι απέναντι στους «αποστάτες». Το μπλοκ των στελεχών που βρέθηκαν απέναντι στον Κασσελάκη επί του δημοψηφίσματος, παραμονή της Κεντρικής Επιτροπής, κατάφερε να επιβάλλει πιο μετριοπαθείς αναφορές σε σχέση με το μπλοκ των νεο-προεδρικών που επιθυμούσε να υιοθετηθεί η ρητορική Πολάκη και άλλων περί «αποστασίας». Μια ρητορική που είχε υιοθετήσει σε δηλώσεις του ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το νέο κόμμα

Σταδιακά από εκεί και πέρα θα δρομολογηθούν τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν με τελικό προορισμό την ίδρυση του νέου φορέα της κυβερνώσας Αριστεράς με… Ομπρέλα τους όρους της «ανανεωτικής» και «ριζοσπαστικής». Κατά πληροφορίες έχουν ήδη εντοπιστεί γραφεία στο Νέο Κόσμο προκειμένου να στεγάσουν τη νέα αυτή πρωτοβουλία που μέσα στο επόμενο διάστημα θα γεννηθεί από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός μάλιστα από την έδρα φαίνεται πως έχουν κυκλωθεί στη λίστα των εκκρεμοτήτων του νέου πολιτικού εγχειρήματος, οι άμεσες εκκρεμότητες που θα τοποθετηθούν σε προτεραιότητα. Ορισμένες εξ αυτών είναι το όνομα, το ακριβές ιδεολογικό στίγμα του προκειμένου να γίνει κατανοητή η διαφοροποίηση με το «παλιό» και η κατανομή των αρμοδιοτήτων στο Κοινοβούλιο.

Αλλαγές στο νομοσχέδιο

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών δρομολογεί βελτιώσεις για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, τις οποίες και θα παρουσιάσει άμεσα. Αυτές όπως μου είπαν είναι: Μείωση στους συντελεστές του μισθολογικού κόστους. Η ηγεσία του ΥΠΟΚ φέρεται να εξετάζει τη μείωση του ποσοστού κατά το οποίο θα προσαυξάνεται το ελάχιστο ετήσιο εισόδημα ή και διαφορετικό τρόπο συνυπολογισμού του κριτηρίου του μισθολογικού κόστους. Μείωση στους συντελεστές του τζίρου των ελευθέρων επαγγελματιών. Το ΥΠΟΚ φέρεται να επανεξετάζει τα ποσοστά προσαυξήσεων 35%-100% με κριτήριο την ύπαρξη τζίρου υψηλότερου του μέσου όρου του ΚΑΔ της δραστηριότητας. Περισσότερες κατηγορίες στο μαχητό τεκμήριο. Ειδικότερα σχεδιάζεται να ενταχθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες άνω των 65 ετών, ενώ για συζύγους ελεύθερους επαγγελματίες, προβλέπεται η απαλλαγή του ενός από τους δύο από τα τεκμήρια, διότι διαφορετικά τα ζευγάρια κινδυνεύουν με διπλή φορολόγηση.

Τα deals της Lamda στο Ελληνικό

Για ένα σημαντικό αριθμό κατοικιών που κατασκευάζει στο Ελληνικό έχει προσυμφωνήσει ή συμφωνήσει να διαθέσει η Lamda Development. Ειδικότερα σας αναφέρω ότι την περίπτωση του μεγαλύτερου πύργου κατοικιών στη Μεσόγειο, Riviera Tower, ήδη έχουν υπογραφεί 164 συμφωνίες και 7 βρίσκονται στο τελικό στάδιο διαπραγμάτευσης με τον συνολικό αριθμό των διαθέσιμων χώρων να ανέρχονται σε 171 και με έσοδα 625 εκατ. ευρώ. Για τις κατοικίες Cove Residences έχουν υπογραφεί 103 συμφωνίες και 12 βρίσκονται στο τελικό στάδιο διαπραγμάτευσης από τον συνολικό αριθμό ιδιοκτησιών με έσοδα 279 εκατ. ευρώ έως τώρα. Για τις Cove Villas έχουν υπογραφεί 28 συμφωνίες, καλύπτοντας το σύνολο των 28 διαθέσιμων ιδιοκτησιών, ενώ τα έσοδα από τις υπογεγραμμένες συμφωνίες ανέρχονται στα 214 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες για τις πολυτελείς κατοικείς στο παραλιακό μέτωπο είναι μέχρι στιγμής 295 οι υπογεγραμμένες, 19 βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση στο τελικό στάδιο και τα έσοδα από τις υπογεγραμμένες συμβάσεις ανέρχονται στα 1,11 δισεκατομμύρια ευρώ.

Θέμα χρόνου η επιστροφή της IΖΟΛΑ στην αγορά

Πολύ σύντομα η ΙΖΟΛΑ θα επιστρέψει στην αγορά, καθώς στον σχεδιασμό είναι από την Quest που εξαγόρασε την ΓΕ Δημητρίου που είχε στην κατοχή της τη μάρκα, να τη φέρει και πάλι στην αγορά. Με αυτόν τον τρόπο μία νέα μάρκα ηλεκτρικών συσκευών θα προστεθεί στις ήδη υφιστάμενες στην ελληνική αγορά. Η ΙΖΟΛΑ στην Ελλάδα έχει τη δική της μακροχρόνια ιστορία. Οι παλιές εγκαταστάσεις της ΙΖΟΛΑ βρίσκονταν στη Θήβα και εκεί κατασκευάζονταν μια μεγάλη γκάμα ηλεκτρικών συσκευών όπως ήταν ψυγεία, τηλεοράσεις, θερμοσίφωνες, κουζίνες. Αποτέλεσε μάλιστα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ελληνικής επιχειρηματικότητας στον τομέα της βιομηχανίας κατά την μεταπολεμική περίοδο και την περίοδο εξηλεκτρισμού της χώρας. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1930 από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας κατασκευάζοντας στην αρχή μονωτικούς σωλήνες και σιδηροσωλήνες, προϊόντα εμαγιέ και καζανάκια. Το 1951 παρουσίασε την πρώτη κουζίνα ελληνικής κατασκευής και ένα χρόνο μετά το πρώτο ψυγείο ελληνικής κατασκευής.

Γιατί η Quest έχασε τον Κωτσόβολο

Παρά το γεγονός ότι η Quest ήθελε τον Κωτσόβολο ή αυτό τουλάχιστον έλεγαν τα στελέχη της, η στάση της έδειξε ότι δεν ήθελε τόσο πολύ να τον αποκτήσει τελικά. Η διοίκηση του ομίλου αναφερόμενη στον τρόπο που κινήθηκε για την απόκτηση συγκεκριμένης εταιρείας, ανέφερε ότι στόχευε μέσω μια τέτοιας εξαγοράς στη διεύρυνση του αποτυπώματος στο λιανεμπόριο, το οποίο αντιστοιχεί προς το παρόν σε ένα μικρό μέρος των εμπορικών δραστηριοτήτων της. Ταυτόχρονα όμως κινήθηκε λιγότερο επιθετικά από όσο θα περίμενε κανείς προκειμένου να πετύχει θετικά αποτελέσματα ως προς την πρόθεση εξαγοράς. Εάν προχωρούσε αυτή η κίνηση δεν θα της απέφερε υψηλή κερδοφορία ενώ από την άλλη ήταν και μία κίνηση με ρίσκο. Πλέον βέβαια όλα αυτά αποτελούν ιστορία και παρελθόν, καθώς η Κωτσόβολος ήδη βαδίζει ολοταχώς προς τον νέο της ιδιοκτήτη που είναι η ΔΕΗ.

Οι νέες business του Διβάνη

Νέες επιχειρηματικές κινήσεις μαθαίνω ότι κάνει ο γνωστός ξενοδόχος Σπύρος Διβάνης μαζί με την κόρη του, Κωνσταντίνα, η οποία είναι ιδιαίτερα ενεργή στα πράγματα του Ομίλου Διβάνη που διαχειρίζεται τα γνωστά ξενοδοχεία μεταξύ αυτών και το Caravel. Οι Atlantis Properties όπως υποδηλώνει και το δεύτερο συνθετικό του ονόματός της δεν θα μπορούσε να ασχολείται με κάτι άλλο παρά μόνο με ακίνητα. Η αρχική επένδυση σε κεφάλαιο για τη νεοσύστατη εταιρεία ανέρχεται στα 2 εκατομμύρια ευρώ και όπως μαθαίνω στο επίκεντρο της επιχείρησης θα είναι η αγορά οικοπέδων και η ανέγερση κατοικιών. Μην απορείτε. Η Αθήνα αλλάζει, ακόμα και αν κάποιοι πιστεύετε ότι αυτό είναι κάτι μακρινό. Γειτονιές που έως τώρα ήταν ερειπωμένες και ταλαιπωρημένες από τα χρόνια της κρίσης και ιδίως το κέντρο της Αθήνας, θα αναγεννηθούν σταδιακά. Και όπου δημιουργείται κατοικία αλλάζει το τοπίο μίας περιοχής, γίνεται πιο ασφαλής, ίσως πιο βιώσιμη. Άλλωστε και το ενδιαφέρον από ξένους για απόκτηση κατοικίας ή για επένδυση στην Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα είναι ιδιαίτερα ισχυρό.

Γεγονός η εταιρεία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Πληροφορούμαι ότι ένα ακόμα βήμα για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ αποτελεί η ίδρυση της εταιρείας Ηλεκτρική Διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ με πρόεδρο τον Μανούσο Μανουσάκη, επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ. Η κίνηση αυτή αποτελεί συνέχεια του διακυβερνητικού σχεδίου για την αποστολή πράσινης ενέργειας στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου, την προωθεί η Ελλάδα, με τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) να συμφωνεί στην υλοποίηση του project σύνδεσης των δύο εθνών με το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό σύστημα.