Σήμανε η ώρα της αποχώρησης από το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τους 6+6. Ο μαγικός αριθμός 10 συγκεντρώθηκε για να σχηματιστεί κοινοβουλευτική ομάδα και, όπως μαθαίνω, όλα είναι έτοιμα για αποχώρηση και μάλιστα πριν από το απόγευμα. Και αυτό διότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει συγκαλέσει Πολιτική Γραμματεία, στην οποία θα μετάσχει για πρώτη φορά διά ζώσης, καθώς την προηγούμενη βρισκόταν στις ΗΠΑ. Και, όπως έμαθα, πηγαίνει σήμερα στην Πολιτική Γραμματεία με στόχο να πιέσει τους διαφωνούντες να πάρουν θέση, αν θα μείνουν ή αν θα φύγουν από το κόμμα. Βέβαια έως το απόγευμα μπορεί να τον ξεπεράσουν οι εξελίξεις.

Οι απόντες

Εάν φύγουν σήμερα, που αυτό έμαθα ότι αποφασίστηκε εκτός απρόοπτου, η ομάδα των 6+6 έχει επτά βουλευτές. Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Σία Αναγνωστοπούλου και Θεανώ Φωτίου (UPD: Όπερ και εγένετο καθώς το πρωί της Πέμπτης, Νάσος Ηλιόπουλος και Αλέξης Χαρίτσης ενημέρωσαν τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα ενώ κοινοποίησαν και την επιστολή αποχώρησης). Έμαθα ότι χθες το βράδυ προσεγγίστηκαν δυο βουλευτές. Ο ένας απάντησε θετικά, για να αποχωρήσει από το ΣΥΡΙΖΑ, ο άλλος το σκέφτεται. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι υπάρχουν οι έξι και ο ένας που πείστηκε χθες. Σε αυτούς θα προστεθούν σίγουρα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Πέτη Πέρκα. Και όλη η προσοχή στράφηκε σε έναν ακόμα βουλευτή επαρχίας και στην Αναγνωστοπούλου που ναι μεν θέλει να φύγει, αλλά σκέπτεται να παραδώσει την έδρα. Ακούω ότι θα συμμετάσχει ένας εκ των μουσουλμάνων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, είτε ο Χουσεΐν Χασάν Ζεϊμπέκ (Ξάνθης) είτε ο Φερχάτ Οζγκιούρ (Ροδόπης), μπορεί και οι δύο.

Θα τους διαγράψει

Ο Στέφανος Κασσελάκης, έμαθα από πολύ κοντινό πρόσωπο στη νέα αυλή, ότι έχει εισηγήσεις και είναι κοντά να κάνει επιθετική κίνηση νωρίτερα και να τους διαγράψει. Με ποια δικαιολογία όμως; «Εδώ που φθάσαμε δε νομίζω ότι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία. Είναι φραξιονιστές και υπονομευτές. Άρα μονόδρομος η διαγραφή», μου είπε κεντρικό πρόσωπο. Θα φανεί εάν έχει δίκιο.

Τα ηνία ο Χαρίτσης

Η Έφη Αχτσιόγλου δε θα αναλάβει τα ηνία της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Σας το είπα από χθες πως έχει το προβάδισμα ο Αλέξης Χαρίτσης – που μπορεί άνετα να συνομιλήσει, καθώς δεν ήταν τοξικός ούτε σε κόντρα με τη Χαριλάου Τρικούπη τα τελευταία χρόνια, με το ΠΑΣΟΚ. Και μην ξεχνάτε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν ήταν αρνητικός να ξεκινήσει συζήτηση με στελέχη, όπως ο Χαρίτσης και η Αχτσιόγλου, καθώς δεν πρωταγωνίστησαν σε ύβρεις εναντίον του ΠΑΣΟΚ τα μνημονιακά χρόνια.

Η επιστροφή των αντιρρησιών

Και καλά να ανοίξει συζήτηση με Χαρίτση, Αχτσιόγλου, Γιώργο Σταθάκη ή άλλα στελέχη που είχαν κυβερνητικές θέσεις επί ΣΥΡΙΖΑ όπως ο υφυπουργός Δημήτρης Λιάκος, αλλά να επιστρέψουν οι αντιρρησίες στο ΠΑΣΟΚ; Αυτό πονάει πολλούς στο ΠΑΣΟΚ, που δεν το θέλουν, αν και από την ηγετική ομάδα ακούγονται φωνές, όπως: Τι θέλετε; Να μείνουμε στο 12%; Πώς θα μεγαλώσουμε και να μπούμε πάλι σε τροχιά εξουσίας;». Τι θα κάνει ο Ανδρουλάκης; «Οι συμμαχίες θα γίνουν με όρους πολιτικούς και όχι εξουσίας. Το κάλεσμα είναι πολιτικό και προς την κοινωνία και προς ανθρώπους της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, του προοδευτικού Κέντρου, της προοδευτικής Αριστεράς, της Ανανεωτικής Αριστεράς» λέει και αυτό το δρόμο, όπως μου είπε συνομιλητής του θα ακολουθήσει. Αν πάντως πάρει ο Ανδρουλάκης βουλευτές που έφυγαν ή θα φύγουν από το ΣΥΡΙΖΑ, μιλάμε για μια μεγάλη ανατροπή. Ένα colpo grosso που κανείς δεν μπορούσε να το βάλει στο δημόσιο διάλογο τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτέμβρη. Έτσι είναι όμως η πολιτική.

Ευθεία επίθεση Κωνσταντόπουλο σε Τσίπρα

Ευθεία επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, καλεσμένος στη βραδινή εκπομπή Evening Report, του Μάνου Νιφλή, στο One. Το ιδρυτικό και ηγετικό μέλος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, αφού ανέλαβε το μερίδιο που του αναλογεί, καθώς όπως είπε ο ίδιος επέτρεψε να φτάσει εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για «ξεπεσμό» και «κατάντια». Αναφερόμενος στον τέως πρόεδρο του κόμματος, ο Ν. Κωνσταντόπουλος ήταν ξεκάθαρος. «Ό,τι υπάρχει αυτή τη στιγμή στο ΣΥΡΙΖΑ το ελέγχει ο κύριος Τσίπρας. Ο Τσίπρας μεθόδευσε την άσχημη κατάσταση». Άσκησε κριτική σε όσους λοιδορούν το κόμμα που είχε ο ίδιος δημιουργήσει και κινούταν μεταξύ του 3 και 5% και σημείωσε πως «είχε μεγαλύτερο κύρος από τα εκλογικά του ποσοστά».

Λιγότερα νεύρα

Πάντως νεύρα έχουν οι πασόκοι για την πιθανή επιστροφή όσων πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά νεύρα φαίνεται ότι έχει κατά καιρούς και ο Κασσελάκης, που τσιτώνεται πολύ εύκολα και υπεραντιδρά με το παραμικρό. Το είδαν ορισμένοι άσπονδοι φίλοι του κατά τη διάρκεια παρουσίας του στη συγκέντρωση των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων κάτω από το υπουργείο Οικονομικών επί της οδού Νίκης. Εκεί μου είπαν ότι συζήτησε έντονα με πολίτη, που «του την είπε», όχι τόσο στον ίδιο αλλά στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Την ώρα που πήγαινε να κάνει δηλώσεις, κάποιος του φώναξε «έξω οι Αμερικανοί!» και κάποια στιγμή, αν και δεν το έχω επιβεβαιώσει, μου ανέφεραν πως ειρωνεύτηκε πολιτικό συντάκτη μεγάλης εφημερίδας για κάτι που έγραψε ή είπε πρόσφατα σε ΜΜΕ προφανώς για τα εσωκομματικά. Τι να σας πω δεν ήμουν εκεί για να τα επιβεβαιώσω, αλλά μου τα μετέφερε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που είδε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη συγκέντρωση και όχι στο Κοινοβούλιο, δίνοντας την πάσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να πει ότι κινδυνεύει να γίνει κόμμα της Black Friday, αφού έλειπαν οι μισοί από την αίθουσα της Ολομέλειας.

Για Δεκέμβριο πάει το ραντεβού Κασσελάκη-Ιερώνυμου

Την ίδια ώρα, αίτημα να συναντήσει κατ’ ιδίαν τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο Β’ έχει καταθέσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Στέφανος Κασσελάκης. Το γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως μαθαίνουμε, έχει προβεί στις απαραίτητες συνεννοήσεις, ωστόσο ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας αυτό το διάστημα έχει ένα ιδιαίτερα φορτωμένο πρόγραμμα και δεν μπορεί να τον συναντήσει, όπως μας λένε. Αναζητώντας τους λόγους, μας απαντούν πως ο κ. Ιερώνυμος «έχει αρκετές χειροτονίες επισκόπων» που όσο να ‘ναι προηγούνται μιας εθιμοτυπικής συνάντησης με έναν πολιτικό αρχηγό. Έτσι, το ραντεβού των δύο ανδρών, καλώς εχόντων των πραγμάτων, μετατίθεται για τον Δεκέμβριο και ειδικότερα πριν τα Χριστούγεννα, που και πάλι θα έχει αυξημένες υποχρεώσεις ο Αρχιεπίσκοπος. Πάντως, η αλήθεια είναι ότι από την Αγίας Φιλοθέης δεν βιάζονται και ιδιαίτερα για το συγκεκριμένο ραντεβού. Να τα λέμε κι αυτά.

«Κατάπιε» τον κανονισμό

Νέος αντιπρόεδρος της βουλής «ξεσκονίζει», έμαθα, τον κανονισμό, καθώς οι κοινοβουλευτικές «μάχες» των επόμενων ημερών προμηνύονται δύσκολες. Με αιχμή την εξεταστική για τα Τέμπη αλλά και δεδομένου ότι η Βουλή είναι οκτακομματική καταλαβαίνει ότι οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά, γι’ αυτό και το έχει ρίξει στα εντατικά μαθήματα, για να μην βρεθεί σε δυσχερή θέση. Βλέπετε, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, δεδομένου ότι έχει διατελέσει και πρόεδρος της Βουλής, δεν «παίζει» με τις διαδικασίες και αναμένεται να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που της δίνει ο κανονισμός. Έτσι ο φρέσκος αντιπρόεδρος θέλει να γνωρίζει ποτέ μπορεί να βάζει φρένο.

Τι κάνει η Apple στην Ελλάδα

Μετά το Mall στην Αθήνα, όπου η Quest του Θεόδωρου Φέσσα άνοιξε το πρώτο της κατάστημα ως Apple Premium Partner, δηλαδή ως αναβαθμισμένη συνεργάτης του αμερικανικού κολοσσού τεχνολογίας, παρουσιάζοντας ένα νέο μοντέλο καταστήματος, κάτι αντίστοιχο έγινε και στη Θεσσαλονίκη. Όπως σας είχα πει το κατάστημα της Θεσσαλονίκης στο εμπορικό κέντρο Mediterannean Cosmos, που είχε κλείσει πριν από λίγο καιρό, επαναλειτούργησε. Το μοντέλο, όμως, το μοντέλο δεν σταματάει εδώ. Η επένδυση θα γίνει σε όλα τα καταστήματα που βρίσκονται στο δίκτυο της Apple στην Ελλάδα με περίπου 500.000 ευρώ ανά κατάστημα. Ταυτόχρονα, προβλέπεται η λειτουργία και 5 νέων καταστημάτων σε βάθος πενταετίας, στην Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ εξετάζονται και οι νησιωτικοί προορισμοί, όπου δεν υφίσταται παρουσία αυτή τη στιγμή όπως είναι η Μύκονος. Στο πρώτο εξάμηνο του 2023, η iStorm, που διαχειρίζεται τα καταστήματα λιανικής της Apple στην Ελλάδα, πέτυχε ανάπτυξη πωλήσεων 31% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο με διψήφια αύξηση σε όλες τις κατηγορίες. Η iStorm ξεπέρασε στο Α εξάμηνο τα 39,7 εκατ. ευρώ σε πωλήσεις.

Το Δημόσιο επιστρέφει στο real estate

Οι υπηρεσίες του δημοσίου εμφανίζονται κινητικές το τελευταίο διάστημα, προχωρώντας στη μίσθωση ακινήτων στην Αθήνα, καθώς η ελληνική κτηματαγορά τρέχει με αρκετά καλούς ρυθμούς ανάπτυξης και συνεχίζει να αναπτύσσεται. Παραδείγματα αποτελούν η μίσθωση του πρώην εμπορικού κέντρου Athens Heart, που ανακατασκευάζει αυτή την περίοδο η Premia και σε αυτό θα στεγαστεί προσεχώς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Άλλη μία τέτοια περίπτωση είναι η διαφαινόμενη μίσθωση του κτιρίου του Ιδρύματος Μποδοσάκη στη λεωφόρο Αμαλίας, το οποίο φιλοξενεί τα κεντρικά γραφεία της Eurobank. Σε αυτό λέγεται στην αγορά ότι ο επόμενος ενοικιαστής θα είναι η Βουλή, η οποία θα το αξιοποιήσει για να καλύψει τις ανάγκες της κατά το προσεχές διάστημα.

Το ρεκόρ για τη Lamda και ο ρόλος των ακινήτων

Η Lamda Development σημείωσε αύξηση 121% στο ενοποιημένο λειτουργικό αποτέλεσμα EBITDA το εννεάμηνο του 2023. Τα εμπορικά κέντρα (προ αποτιμήσεων) και οι μαρίνες εμφάνισαν ιστορικό ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας. Έτσι, το ενοποιημένο λειτουργικό αποτέλεσμα (EBITDA) του ομίλου Lamda για το εννεάμηνο 2023 ανήλθε σε κέρδη 76,9 εκατομμυρίων έναντι των κερδών 34,8 εκατομμυρίων το εννεάμηνο 2022. Σημαντική, όμως, είναι η συμβολή των επενδυτικών ακινήτων του Ελληνικού αλλά και των εμπορικών κέντρων (Golden Hall, Athens Mall κλπ), καθώς τα εν λόγω αποτελέσματα περιλαμβάνουν τη θετική επίπτωση συνολικού ποσού 42 εκατ. ευρώ έναντι θετικής επίπτωσης 32 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2022 , βάσει εκτίμησης από ανεξάρτητους εκτιμητές της συνολικής αξίας των επενδυτικών ακινήτων του ομίλου.

Οι κρούσεις για εξαγορά στην Interlife Ασφαλιστική

Προσεγγίσεις για εξαγορά -άκουσα να λέει ότι- έχει δεχτεί το τελευταίο διάστημα η ασφαλιστική εταιρεία Interlife, η οποία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κάτι που παραδέχτηκε ο επικεφαλής της, Ιωάννης Βοτσαρίδης, ενημερώνοντας τους χρηματιστηριακούς αναλυτές. Ο ίδιος επισήμανε χαρακτηριστικά ότι η εταιρεία δέχτηκε κρούσεις έως τώρα, αλλά δεν είναι στους στόχους της η εξαγορά. «Κάποια στιγμή ψάχναμε να βρούμε εταιρεία που θα μπορούσαμε να εξαγοράσουμε εμείς, έχοντας ένα καλό οπλοστάσιο που λέγεται εισηγμένη μετοχή», παραδέχτηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Interlife.

Ο Σκλαβενίτης στο εργοστάσιο της Πίτσος

Βιομηχανική δραστηριότητα σκοπεύει να αναπτύξει στο πρώην εργοστάσιο της Πίτσος στην περιοχή του Ρέντη ο όμιλος Σκλαβενίτη. Σας θυμίζω ότι ο Σκλαβενίτης, εκτός από τα σούπερ μάρκετ, έχει και δικές του παραγωγικές επιχειρήσεις όπως είναι: η Bonora στον καφέ, η Meat House στα προϊόντα κρέατος, αλλά και η Baker Master στα προϊόντα ζύμης. Επίσης, στα χαρτικά έχει την χαρτοβιομηχανία Γλάρος. Στις εγκαταστάσεις που αποκτά ο μεγαλύτερος όμιλος σούπερ μάρκετ της Ελλάδας θα συγκεντρώσει τις παραπάνω βιομηχανικές δραστηριότητες. Το εργοστάσιο έχει συνολική επιφάνεια 53.000 τετραγωνικών μέτρων και στεγάζεται σε οικόπεδο 51 στρεμμάτων, ενώ βρίσκεται αρκετά κοντά στο κατάστημα Σκλαβενίτη επί της οδού Πέτρου Ράλλη. Σας θυμίζω ότι από το 2021, όταν η γερμανική εταιρεία Robert Bosch αποφάσισε να διακόψει την παραγωγική λειτουργία, βρίσκονταν σε εξέλιξη συζητήσεις για την πώλησή του. Τα τελικά συμβόλαια για την απόκτηση του εργοστασίου δεν έχουν υπογραφεί ακόμα, ωστόσο πλέον αποτελεί θέμα χρόνου να συμβεί αυτό.