Να αποφύγει ένα δεύτερο 2015, όπου αποχώρησαν επώνυμα στελέχη από το ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρεί τις τελευταίες ώρες ο Αλέξης Τσίπρας, που φαίνεται, όπως μου είπε άνθρωπος που γνωρίζει, ότι ξύπνησε από τον πολιτικό λήθαργο των τελευταίων μηνών. Πρόσωπο που γνωρίζει πολύ καλά τι γίνεται πίσω από τις κουρτίνες της εξουσίας στο ΣΥΡΙΖΑ μου ανέφερε ότι ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να έχει ξαφνιαστεί πολύ αρνητικά από τον Στέφανο Κασσελάκη και δεν ανέμενε τέτοια κρίση. «Πίστευε ότι θα κοντύνουν την Έφη Αχτσιόγλου και ότι δε θα κέρδιζε», μου είπε το ίδιο πρόσωπο που σημειώνει πως έμαθε από έμπιστο άνθρωπο πως ο πρώην πρωθυπουργός έχει μετανιώσει για πολλά και καταλαβαίνει πως η κατάσταση έχει ξεφύγει.

Τα «έψαλλε» ο Τσίπρας στον Κασσελάκη

Σε αυτό το κλίμα -και για να μαζέψει την κατάσταση όσο μπορεί- ενεργοποιήθηκε. Μάλιστα, επιχείρησε να θέσει το πλαίσιο δράσης από εδώ και πέρα στον Κασσελάκη, τονίζοντάς του την ανάγκη της πιστής τήρησης του καταστατικού και της λειτουργίας των κομματικών οργάνων χωρίς αποκλεισμούς. Αυτό το κατέστησε σαφές το απόγευμα της Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας. Στη συνάντηση που είχαν στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού στην Λεωφόρο Αμαλίας, εν μέσω των διαλυτικών φαινομένων που λαμβάνουν χώρα στο ΣΥΡΙΖΑ και των δεκάδων αποχωρήσεων ανά την Ελλάδα (15% έχουν φύγει έως τώρα εν αντιθέσει με το 30% το 2015 είπε ο εξάδελφος του πρώην πρωθυπουργού και διευθυντής της Κ.Ο., Γιώργος Τσίπρας, επιχειρώντας αποτυχημένα να υποβαθμίσει το θέμα) έγινε συζήτηση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό του κόμματος.

Το τηλεφώνημα Κασσελάκη

Η συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επικοινώνησε με τον πρώην πρωθυπουργό ζητώντας του να ανταλλάξουν απόψεις, είχε στο επίκεντρό της την επόμενη μέρα στο κόμμα με προβολή και στις τελευταίες εξελίξεις, που μόνο ευχάριστες δεν είναι και δίνουν μια εικόνα πολύ αρνητική. Σε αυτή τη συνάντηση λέγεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας, που είδε τον βασικό θεωρητικό του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσωπο ιδιαίτερου πολιτικού και επιστημονικού κύρους με τον οποίο συνδέεται με προσωπική φιλία τόσο ο ίδιος όσο και η σύντροφός του, Αριστείδη Μπαλτά, να αποχωρεί από «το κόμμα του Κασσελάκη», όπως είπε, εξέφρασε την ανησυχία του για τα συνεχή επεισόδια έντασης στο εσωτερικό του κόμματος.

Ζήτησε ενότητα ο Τσίπρας

Εν μέσω της αμφισβήτησης και από το νυν προεδρικό επιτελείο ακόμα και της εμβληματικής πολιτικής απόφασης για το «μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ» που έχει υπερασπιστεί πολλές φορές δημόσια ο Τσίπρας και το οποίο δεν έδωσε το δικαίωμα στον νυν πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να πει ότι «παρέλαβε καμένη γη», ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να σημείωσε την μεγάλη σημασία που έχει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, τόσο για να ασκεί αξιόπιστη αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση όσο όμως και ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών.

Η ανησυχία Τσίπρα

Πώς θα διαφυλαχθεί αυτή η ενότητα; Σύμφωνα πάντα με ανθρώπους που είναι κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, αυτό δύναται να γίνει μόνο με την πιστή τήρηση του καταστατικού και τη χάραξη πολιτικού σχεδιασμού εξωστρέφειας από τα όργανα του κόμματος. Ειδικά για τα κομματικά όργανα ανέφερε, ενώ ήδη υπάρχουν πληροφορίες για έξοδο από το ΣΥΡΙΖΑ και της ομάδας της ΄Εφης Αχτσιόγλου και των 6+6, μια εξέλιξη που δεν την θέλει η πλευρά Κασσελάκη, πως πρέπει να λειτουργήσουν χωρίς αποκλεισμούς και με συμπεριληπτική για όλες τις απόψεις διάθεση.

Η βόλτα με τον Τάιλερ

Πάντως παρά την κρίση, το μεσημεράκι της Τετάρτης, λίγες ώρες πριν από την συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα μου είπαν ότι είδαν τον Στέφανο Κασσελάκη εκεί στην πλατεία Κολωνακίου, στην παλαιά Λυκόβρυση, να είναι με τον σύντροφό του, Τάιλερ, και να συζητάνε χαλαρά. Θα μου πείτε γιατί να έχει σκοτούρες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ;

Η σκοτούρα του Πολυτεχνείου

Μια σκοτούρα όμως έχουν στο γραφείο του Στέφανου Κασσελάκη για τη σημερινή μέρα, καθώς έχει εξελιχθεί σε δύσκολη εξίσωση ο τρόπος με τον οποίο θα επιλέξει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να τιμήσει την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Μάλιστα, ήθελαν «ομπρέλα» τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ για την παρουσία του. Πού το έμαθα αυτό; Μου είπαν ότι η φρουρά του νέου προέδρου προσέγγισε τις προηγούμενες ημέρες τη Νεολαία, για να πληροφορηθεί αν υπάρχει η δυνατότητα ο Κασσελάκης να πάρει μέρος στην πορεία για το Πολυτεχνείο. Τα μέλη της Νεολαίας παρέπεμψαν στους δύο γραμματείς του κόμματος, ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά ότι δεν σκοπεύουν να μπουν στο ίδιο κάδρο με τον νέο πρόεδρο στις τιμητικές εκδηλώσεις. Να σας γνωστοποιήσω πάντως ότι η Νεολαία, ανεξάρτητα τι λένε οι δυο γραμματείς, Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης, ετοιμάζεται να αποχωρήσει από το ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες ημέρες. Και το ερώτημα είναι θα πάει στην πορεία ο Κασσελάκης; Δύσκολο το βλέπω.

Οι αποχωρήσεις

Το χθεσινό δελτίο αποχωρήσεων του ΣΥΡΙΖΑ είχε και Πέτρο Κόκκαλη που ετοιμάζεται για κόμμα, όπως φάνηκε και από την συνέντευξή του χθες στην ΕΡΤ και στον Απόστολο Μαγγηριάδη. Αποχώρησε και ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου και ακούγονται πολλά για τον Δημήτρη Τζανακόπουλο που όμως το διέψευσε λέγοντας ότι είναι προβοκάτσιες. Κρατήστε πάντως μικρό καλάθι για τον Δ. Τζανακόπουλο που ακούγεται πως από Δευτέρα θα είναι εκτός.

Μένουν Τεμπονέρας και Ηλιόπουλος

Ο Αλέξης Τσίπρας εξασφάλισε χθες σε άλλες δυο συναντήσεις που είχε στο γραφείο του, ότι μένει ο Διονύσης Τεμπονέρας στο κόμμα, όπως και ο Νάσος Ηλιόπουλος. Και οι δυο που τον είδαν κατ’ ιδίαν του μετέφεραν την κατάσταση που επικρατεί στο κόμμα και ο ίδιος τους είπε να μην κάνουν κινήσεις που θα πλήξουν την ενότητα του κόμματος. Το θέμα είναι ότι αυτές τις κινήσεις τις κάνει ο Τσίπρας μετά την αποχώρηση της Ομπρέλας. Αυτό έχει λογική. Ο Κασσελάκης και οι υποστηρικτές του δεν ενοχλήθηκαν από την αποχώρηση της Ομπρέλας, ίσα-ίσα που την ήθελαν, όπως έμαθα, αλλά θορυβήθηκαν με την πληροφορία περί αποχώρησης της νεότερης γενιάς. Και εκεί ενεργοποιήθηκε ο Τσίπρας που είδε χθες Ηλιόπουλο και Τεμπονέρα, με τον πρώτο να είναι πιο συγκρατημένος στην ομάδα 6+6 και δεν δείχνει τάσεις φυγής.

Γιατί έγραψε για τον Κασσελάκη

Τους λόγους για τους οποίους έγραψε το βιβλίο για το φαινόμενο Στέφανος Κασσελάκης εξηγεί σε μακροσκελή ανάρτησή του ο συνταγματολόγος και Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Κοινωνικής Διοίκησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ξενοφών Κοντιάδης. «Έγραψα το βιβλίο γιατί μου προκάλεσε τεράστια εντύπωση και επιστημονική περιέργεια αυτό που έγινε – κάποιος από το πουθενά σε 20 μέρες πήρε ένα κόμμα. Και επειδή έβλεπα μπροστά στα έκπληκτα μάτια μας να συμβαίνουν αυτά που μελετούσαμε επί χρόνια στη θεωρία», σχολιάζει και εξήγησε ακόμα πως ολοκλήρωσε το βιβλίο του σε 20 μέρες -δέχθηκε κριτική για αυτό- διότι όπως είπε: «Αυτή είναι η δουλειά μου και επειδή δούλεψα του σκοτωμού και επειδή είχα ήδη έτοιμο το θεωρητικό υπόβαθρο που είναι αναγκαίο για να αναλυθεί αυτό το γεγονός».

Η διευθύντρια που απουσιάζει καθημερινά από τις συσκέψεις

Μόνο ανέφελη δεν είναι όπως μαθαίνω η θητεία της έμπειρης δημοσιογράφου Βούλας Κεχαγιά στη θέση της διευθύντριας του κομματικού εντύπου της «Αυγής». Τοποθετήθηκε εκεί πριν από περίπου τρεις εβδομάδες από τον πρόεδρο του Δ.Σ. της εταιρείας LEFT MEDIA Α.Ε. όπου ανήκει η εφημερίδα, Κωνσταντίνο Νικόλτσιο, και εννοείται πως είχε προηγηθεί συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη. Στους διαδρόμους του εντύπου όμως σχολιάζεται όλο και εντονότερα το γεγονός ότι η Β. Κεχαγιά καθημερινά φεύγει γύρω στις 18:00 το απόγευμα από την εφημερίδα και επιστρέφει κατά τις 22:00 το βράδυ, καθώς έχει παράλληλα επαγγελματικές υποχρεώσεις στο Attica TV, αφού παρουσιάζει πολιτική εκπομπή με τον Γιώργο Χουδαλάκη από τις 19:00 έως τις 21:00. Και τα Μελίσσια που βρίσκονται τα στούντιο είναι αν μη τι άλλο μακριά από το κέντρο της Αθήνας. Για όσους ξέρουν από εφημερίδες, οι συγκεκριμένες ώρες είναι οι πιο κρίσιμες για την έκδοσή τους, αφού εκείνο το χρονικό διάστημα γίνεται η τελική σύσκεψη για τα θέματα που θα προτάξει η εφημερίδα και τις τελευταίες αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο αυριανό φύλλο. Η διευθύντρια συνεννοείται βέβαια με τους αρχισυντάκτες μέσω γραπτών μηνυμάτων και emails αλλά δεν είναι το ίδιο.

Νotos Συμμετοχών: Σε διαιτησία με την American Eagle

Η δικαιοσύνη είναι αυτή που θα κληθεί να λύσει τις διαφορές μεταξύ της Notos Συμμετοχών, η οποία εκτός των εμπορικών σημάτων που διακινεί στην Ελλάδα έχει και τα γνωστά καταστήματα Notos και της αμερικανικών συμφερόντων εταιρείας ένδυσης American Eagle. Θα σας θυμίσω ότι η Νotos είχε αναλάβει από το 2014 την αποκλειστική διάθεση στην Ελλάδα των ειδών νεανικής ένδυσης της αμερικανικής εταιρείας American Eagle Outfitters αλλά στις 31 Ιανουαρίου 2023 διέκοψε την συνεργασία με την εν λόγω εταιρεία. Το αποτέλεσμα ήταν να κλείσουν και τα 5 καταστήματα στην Ελλάδα που λειτουργούσαν με το σήμα της American Eagle Outfitters. Η Notos έχει προχωρήσει σε νομικές ενέργειες μετά την λήξη της συνεργασίας, προσφεύγοντας σε διεθνή διαιτησία όπως προέβλεπε η αρχική σύμβαση και διεκδικώντας αποζημίωση, κάτι που αναφέρεται χαρακτηριστικά και στην οικονομική έκθεση της Notos Com για την χρήση 2022.

Ανοίγει 1η Δεκεμβρίου ο πρώτος Μασούτης στα νότια

Ζωή ξαναπαίρνει ένα οικοδομικό τετράγωνο της Γλυφάδας επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης, το οποίο εμφάνιζε για πολλά χρόνια εικόνα εγκατάλειψης, η οποία ακολούθησε τη μετακόμιση της πρωτοπόρας εταιρείας στον τομέα των πολυεστερικών σκαφών Lambro Yaghts, από εκεί στη λεωφόρο Αλίμου. Την 1η Δεκεμβρίου μαθαίνω ότι είναι προγραμματισμένο να λειτουργήσει το πρώτο κατάστημα του Μασούτη στα νότια προάστια, το οποίο οι άνθρωποι και η διοίκηση της αλυσίδας το περιμένουν πώς και πώς και μάλιστα έχουν γίνει πολλές προετοιμασίες έτσι ώστε όλα να πάνε βάσει προγραμματισμού και χωρίς κανένα απρόοπτο. Ο Μασούτης έχει να αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό από Σκλαβενίτη και Lidl, όπου και οι δύο αλυσίδες έχουν καταστήματα σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων από αυτό της αλυσίδας της Θεσσαλονίκης.

Η Funky Buddha ετοιμάζει το άλμα εκτός συνόρων

Πληροφορούμε ότι η γνωστή αλυσίδα ρούχων Funky Buddha, η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς στην ελληνική αγορά κόντρα στις μεγάλες πολυεθνικές του χώρου όπως Zara και H&M, ετοιμάζει τα επόμενά της βήματα. Και πολύ πιθανόν αυτά τα βήματα να είναι πλέον εκτός Ελλάδα, καθώς φαίνεται ότι η εγχώρια αγορά έχει μεν δυνατότητες, αλλά για το πλάνο ανάπτυξης που έχει θέσει η επιχείρηση που ανήκει στην οικογένεια Αλεξίου, η επέκταση στο εξωτερικό φαντάζει εκ των ων ουκ άνευ για τα επόμενα χρόνια. Η ανάπτυξή της και η σοβαρή επιχειρηματική προσέγγιση είναι κάτι που τη χαρακτηρίζει κάτι που φαίνεται και από τα οικονομικά της αποτελέσματα. Σας αναφέρω χαρακτηριστικά ότι ο κύκλος εργασιών (πωλήσεις) ανήλθε στο ποσό των 34,03 εκατ. ευρώ το 2022 έναντι 26,02 εκατ. το 2022 και όλα δείχνουν ότι φέτος θα βρεθεί πολύ κοντά στα 40 εκατομμύρια ευρώ.

Τι ετοιμάζει το CVC

Ακούω ότι το CVC, το fund που έχει εξαγοράσει τον όμιλο Vivartia (Δέλτα, Μπάρμπα Στάθης, Χρυσή Ζύμη, Goody’s, Everest) ετοιμάζει πακέτο προς πώληση αλλά ζητάει αρκετά. Το πακέτο περιλαμβάνει την πιο χρυσοφόρα από τις παραπάνω δραστηριότητες, δηλαδή τον Μπάρμπα Στάθη, κάτω από τον οποίο υπάγονται επίσης οι δραστηριότητες ζύμης της Χρυσής Ζύμης και της Ελληνικής Ζύμης. Η δραστηριότητα αυτή πάει εξαιρετικά καλά και σε αντίθεση με τη γαλακτοκομική δραστηριότητα όπου για παράδειγμα οι πιέσεις είναι αρκετές, αποτελεί ένα καλό χαρτοφυλάκιο με σημαντικές προοπτικές κατά την πώλησή του και φυσικά υπεραξίες για το αμερικανικό fund.

Η Folli Follie και το μέλλον… αβέβαιο

Μπορεί η Folli Follie να συνεχίζει να ανοίγει καταστήματα μετά τη μεγάλη κρίση που έφερε το γνωστό χρηματιστηριακό σκάνδαλο, αλλά όπως μου λένε άνθρωποι της αγοράς, το μπαλόνι που φουσκώνει παραμορφώνεται και δύσκολα επανακτά το προηγούμενό του σχήμα. Κάπως έτσι φαίνεται ότι συνέβη και στην περίπτωση της Folli Follie, η οποία ταλανίζεται από τις διαρκείς αναβολές στα δικαστήρια με τους ιδρυτές της, την οικογένεια Κουτσολιούτσου, οι οποίοι διεκδικούν ακόμα κομμάτι στην πίτα. Μάρκες όπως Kendal+Kylie, Collective, Beverly Hills Polo Club και φυσικά Folli Follie καλούνται να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά για τον άλλοτε κραταιό όμιλο. Όμως όλα δείχνουν ότι τίποτα δεν μπορεί να θυμίζει το ένδοξο παρελθόν και την προ σκανδάλου εποχή. Μένει βέβαια να αποδειχτεί το αντίθετο για την εταιρεία που σήμερα τελεί υπό υπηρεσιακή διοίκηση διορισμένη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.