«Δεν αποπέμφθηκα ακόμη», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης δίνοντας το χέρι του στον Μιχάλη Κατρίνη. Ένας αυστηρός Γεωργιάδης απέναντι σε έναν σοβαρό Κατρίνη. Οι δυο πολιτικοί συναντήθηκαν χθες το βράδυ, λίγο πριν τις 9, κατά τη διάρκεια του εορτασμού των 30 χρόνων της εταιρείας ΣΟΛ Crowe. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση κατά του υπουργού Εργασίας με αφορμή τις δηλώσεις του για την τραγωδία των Τεμπών. «Αυτή η απαράδεκτη δήλωση, θα είχε οδηγήσει στην απομάκρυνση αυτού που την εκστόμισε», είχε πει ο Μ. Κατρίνης στη Βουλή και ο Γεωργιάδης την ώρα που τον χαιρέτησε (καθώς ήρθε τελευταίος και με σχετική καθυστέρηση), έδειξε, εμφανώς χολωμένος, πως δεν είχε ξεχάσει τα πυρά που δέχτηκε από τον βουλευτή της Ηλείας.

Προβληματισμός με Άδωνι

Ενοχλημένος έμαθα πως είναι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη – που κατά την αντιπολίτευση αποτελούν μνημείο κυνισμού και αλαζονείας. Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι βαρύ το κλίμα για τον Γεωργιάδη που έσπευσε μεν να επανορθώσει, αλλά δεν άλλαξε την άποψη πολλών στο πρωθυπουργικό επιτελείο. Και όπως μου είπε άνθρωπος που συνομιλεί τακτικά με τον πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε θέλει με τίποτα να περάσει στην κοινή γνώμη ότι η κυβέρνηση είναι αναίσθητη και κυνική. Τη στιγμή μάλιστα όπου η κυβέρνηση θα πει «ναι» στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την τραγωδία των Τεμπών.

Στήριξη Μακρόν

Ο πρωθυπουργός όμως αντί να ασχολείται για το τι θα κάνει με τον Άδωνι Γεωργιάδη, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και κατ’ ιδίαν μου είπαν με τον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, που τον κάλεσε στο Παρίσι για την Διάσκεψη σχετικά με την Γάζα. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο κυρίαρχη είναι η άποψη πως αυτή η πρόσκληση ήταν σημαντική τόσο για την Ελλάδα όσο και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η προσωπική και η πολιτική σχέση των δύο άντρων ενισχύεται όλο και περισσότερο. Και σίγουρα θα τον δούμε στην Αθήνα τους επόμενους μήνες. Πάντως στο Παρίσι τα είπαν λίγο οι δυο τους και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την στάση της Τουρκίας ευρύτερα.

Προετοιμασία για Ερντογάν

Και επειδή σας ανέφερα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πυρετός προετοιμασιών είναι σε εξέλιξη για την συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Θεσσαλονίκη τον Δεκέμβριο. Στο πλαίσιο αυτό ελληνική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στην Άγκυρα, όπου τη Δευτέρα θα διεξαγάγει συνομιλίες με την αντίστοιχη τουρκική, με θέμα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος. Στις αντιπροσωπείες των δύο χωρών συμμετέχουν ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί.

Η σχέση με Χριστοδουλίδη

Μπορεί να υπάρξει προεργασία για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Θεσσαλονίκη χωρίς να ξέρει η Κύπρος τι γίνεται; Έτσι λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα συζήτησε όλα αυτά, ερχόμενος από το Παρίσι, νωρίς κατά τις 8:30 με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Μέγαρο Μαξίμου κατά την διάρκεια δείπνου που του παρέθεσε. Και αυτό ενόψει του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Κυπριακής Δημοκρατίας που γίνεται σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αγιορείτης Διοικητής

Να μείνουμε λίγο ακόμη στον Κυριάκο Μητσοτάκη και να σας ενημερώσω ότι πρωθυπουργός καταλήγει ποιο θα είναι το πρόσωπο που θα τοποθετήσει πολιτικό διοικητή στο Άγιο Όρος. Μου είπαν πως θα έχει διπλωματική πείρα – σε αυτό το τέμπο ήταν και οι εισηγήσεις συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πριν την απόφαση αυτή, η οποία προκρίνεται ως τελική, είχε κερδίσει έδαφος ανώτατο τραπεζικό στέλεχος. Και ήταν μια σκέψη που είχε και την έγκριση του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου.

Έρχεται αξιοποίηση Στεφανή

Ρόλο-«κλειδί» μαθαίνω πως αναμένεται να αναλάβει το επόμενο διάστημα ο στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφανής ο οποίος χαίρει της εκτίμησης του Μεγάρου Μαξίμου και προσωπικά του πρωθυπουργού. Του πιστώθηκε μάλιστα πολύ θετικά η δυναμική και σοβαρή προεκλογική εκστρατεία που έκανε για την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συγκεντρώνοντας στον πρώτο γύρο 40% έναντι του Κώστα Μουτζούρη που έφτασε στο 33,8%. Και μπορεί τελικά ο νυν περιφερειάρχης στον β’ γύρο να επικράτησε του γαλάζιου «εκλεκτού», ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνωρίζει το μάχιμο του χαρακτήρα του αλλά και το γεγονός ότι -όπως έχει πει ο ίδιος- είναι ένας άνθρωπος ο οποίος είναι εξαιρετικά μεθοδικός, εξαιρετικά οργανωμένος. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι από το 2019 έως το 2021 ο Αλκιβιάδης Στεφανής διετέλεσε Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, ενώ στον ανασχηματισμό είχε αντικατασταθεί από τον Νίκο Χαρδαλιά. Από το 2022 έως το 2023 Σύμβουλος επί θεμάτων ακριτικών περιοχών και Αγίου Όρους, στην Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ στις 26 Μαΐου 2023 ορίστηκε υπουργός Εθνικής Άμυνας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Ιωάννη Σαρμά. Οι πληροφορίες μου λένε ότι δεν ετοιμάζει βαλίτσες για Βρυξέλλες, υπομονή και σύντομα θα έχουμε νεότερα.

Η ώρα της αποχώρησης

Αλλάζουμε στρατόπεδο. Να πάμε στα του ΣΥΡΙΖΑ για τον οποίο σας έχω δώσει πάρα πολλές πληροφορίες τελευταία. Η Ομπρέλα είναι έτοιμη να φύγει και δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Το κείμενο που βγήκε χθες με 1.300 υπογραφές είναι καθοριστικό, αν και η προσπάθεια ήταν να συγκεντρώσουν 10.000 στην αρχή και μετά έπεσαν στις 5.000, αργότερα στις 3.000 και έφθασαν τελικά στις 1.300. Κι αυτό διότι πολλοί δε θέλουν να αποχωρήσουν. Υπάρχουν δυο σκέψεις στην Ομπρέλα: εάν θα φύγουν μετά την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη -τι έμαθα; Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα γίνει σε νέο χώρο, στο ξενοδοχείο President- ή θα κάτσουν να ψηφίσουν και μετά και θα αποχωρήσουν, άρα την Κυριακή.

Δεν κάνει πίσω

Πίσω δεν κάνει ούτε ο Κασσελάκης που δε θέλει να δεχθεί πλήγμα το αρχηγικό του προφίλ. Άρα, αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι ως εξής: επιμένει, καταδικάζει πολιτικά τους διαφωνούντες και ειδικά τους υπό διαγραφή και τους παραπέμπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Ο κυανόκρανος Δραγασάκης και ο Σταθάκης

Μετά τον Διονύση Τεμπονέρα, της νεώτερης γενιάς, που είναι υπέρ της καταλλαγής, στην ίδια λογική είναι και ο Γιάννης Δραγασάκης (σε αυτό να σημειώσω πως η επιστολή του έφυγε πρώτα προς το ΣΚΑΪ και την επόμενη μέρα στους συντάκτες). Ο Δραγασάκης θέλει ο Κασσελάκης να πάρει πίσω τις διαγραφές και να τεθεί υπό «πολιτική επιτροπεία». Αυτό λέει ουσιαστικά και δεν αρέσει στους προεδρικούς μερικοί εκ των οποίων λένε ότι καθημερινά συνομιλεί με τον πρώην υπουργό, Γιώργο Σταθάκη, που έδωσε σήμα αποχώρησης με το άρθρο του προχθές.

Κασσελάκης και προνομιακές σχέσεις με ΜΜΕ

Ενόχλησε πολλούς και στην προεδρική ομάδα η κίνηση του Στλεφανου Κασσελάκη να δώσει ουσιαστικά συνέντευξη στο πόδι σε νεαρό δημοσιογράφο της εκπομπής του Γιώργου Λιάγκα στον ΑΝΤ1. «Δεν ήταν εικόνα αυτή», έλεγαν ακόμα και υποστηρικτές του όταν είδαν τα όσα έλεγα κυριολεκτικά στο πόδι, πηγαίνοντας από το σπίτι του προς το μετρό με τελικό προορισμό τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου. «Πρέπει να αναθεωρήσει λίγο πως βλέπει τα ΜΜΕ», μου είπε υποστηρικτής του, ενώ υπάρχουν γκρίνιες ότι δυο μήνες μετά την εκλογή του δεν έχει δει ακόμα πάρα πολλούς πολιτικούς συντάκτες και μάλιστα διαπιστευμένους, καθώς υπάρχει προτίμηση για συγκεκριμένα πρόσωπα.

Ο Β. Μπόκος γενικός γραμματέας στο Δήμο Αθηναίων;

Τράπουλα ετοιμάζεται να μοιράζει ο Χάρης Δούκας, ενάμιση μήνα πριν αναλάβει επίσημα το Δήμο της Αθήνας. Έμαθα πως ο Βασίλης Μπόκος, δικηγόρος στο επάγγελμα και καλός φίλος του νεοεκλεγέντος δημάρχου, προαλείφεται για τη θέση του γενικού γραμματέα του Δήμου. Ο Μπόκος είχε ρόλο και στην προεκλογική εκστρατεία των αυτοδιοικητικών εκλογών σε νομικά θέματα – με ειδίκευση στη δημόσια διοίκηση.

Γκρίνια για Δούκα

Την ίδια ώρα ακούστηκε το σύνθημα «Χάρη άλλαξε τα όλα!». Τελικά αυτή η προτροπή κολλάει παντού. Και εξηγούμαι: Πολλοί έτριβαν τα μάτια τους όταν στη σύσκεψη του εκλεγμένου Δημάρχου Αθηναίων με τον απερχόμενο Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, είδαν το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργό, Χρήστο Πρωτόπαπα, ως ειδικό στην πολιτική προστασία. «Δεν έχουν καταλάβει φαίνεται ότι ο κόσμος δεν ψήφισε για να βάλει από το παράθυρο καρεκλοκένταυρους», μου έλεγε πρόσωπο που στήριξε τον Χάρη Δούκα και προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, μεταφέροντάς μου το κλίμα και στην δημοτική παράταξη του νέου δημάρχου. Περιμένουν από τον Χ. Δούκα να δώσει ευκαιρίες σε ανθρώπους που αγωνίστηκαν και αξίζουν. Θέλουν, μάλιστα, να αφήσει τα μετόπισθεν – ειδικά αυτά που δεν έχουν λαϊκό έρεισμα. Για να δούμε τι θα πράξει…

Διακομματική σύμπνοια στο πρόσωπο του ιστορικού Ευάνθη Χατζηβασιλείου

Απόλυτη σύμπνοια υπήρξε όπως έμαθα, ως προς το πρόσωπο που θα ηγείται του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Με μεγάλη πλειοψηφία και χωρίς καμία αρνητική ψήφο, τη θέση του γενικού γραμματέα θα συνεχίσει να καταλαμβάνει ο πανεπιστημιακός καθηγητής της Ιστορίας του Μεταπολεμικού Κόσμου στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευάνθης Χατζηβασιλείου. Υπέρ του τάχθηκαν οι 17 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, της Πλεύσης Ελευθερίας και των Σπαρτιατών, ενώ παρών δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, Ελληνική Λύση και Νίκη. Να θυμίσουμε ότι ο Χατζηβασιλείου έχει διοριστεί στη συγκεκριμένη θέση από τις 30 Οκτωβρίου 2020, κατόπιν απόφασης του Προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα.

Η Lidl επενδύει 120 εκατομμύρια στην Ελλάδα

Σε επενδυτικές δαπάνες 120 εκατομμυρίων ευρώ για το χρονικό διάστημα των ετών 2024-2026 θα προχωρήσει η Lidl Ελλάς. Οι επενδύσεις αυτές θα αφορούν σε νέα καταστήματα, ανακαινίσεις καθώς και τα logistics center της εταιρείας. Θα πρέπει να σας πω εδώ ότι από το 1999 όταν και ξεκίνησε η δραστηριότητα της Lidl Ελλάς στην Ελλάδα έως και το 2023, έχει επενδύσει συνολικά 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ στη χώρα μας και το μοντέλο της βασίζεται καθαρά στην οργανική ανάπτυξη, κάτι που σημαίνει ότι αναπτύσσει μόνη της τα καταστήματα εκ του μηδενός και δεν εξαγοράζει άλλες αλυσίδες, δεδομένου ότι το στήσιμο των καταστημάτων της είναι μοναδικό και δεν ταιριάζει με αυτό καμίας άλλης επιχείρησης σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα.

Η σκληρή πραγματικότητα για την Trade Estates

Δεν εξελίχθηκε με τον τρόπο που θα περίμεναν τα στελέχη και η επενδυτές της Trade Estates του ομίλου Φουρλή, η είσοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Κι αυτό γιατί η εταιρεία της οποίας η μετοχή ξεκίνησε και επίσημα να διαπραγματεύεται από χθες το πρωί όπου χτύπησε το καμπανάκι στο Χρηματιστήριο, είδε την τιμή της δημόσιας εγγραφής να κλείνει κάτω από το όριο στα 1,92 ευρώ. Μάλιστα η έναρξη διαπραγμάτευσης της μετοχής μετατέθηκε για τη χθεσινή ημέρα, κάτι που σπάνια βλέπουμε να συμβαίνει. Λέγεται από κάποιους ότι υπήρχαν μη ξεκάθαρα σημεία στο ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε η εταιρεία με όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες για τους επενδυτές προ της εισόδου στο Χρηματιστήριο.

Τρίβουν τα χέρια τους για την εξαγορά των καταστημάτων Αttica

Τα χέρια τους τρίβουν εκεί στην Ideal, τον όμιλο όπου συμμετέχουν οι Γερμανός, Κάτσος, Βυτόγιαννης, Λαμπρόπουλος και αρκετά ακόμη επιχειρηματικά ονόματα, όπως ο Πάνος Λασκαρίδης, ο Λαμπρόπουλος, ο Βασιλάκης και ο Σαραντίτης καθώς και το Ίδρυμα Ωνάση. Ο λόγος είναι ότι τα καταστήματα Attica που πρόσφατα εξαγόρασε ο όμιλος Ideal, κυριολεκτικά «πετάνε». O τζίρος των Αttica στο εννεάμηνο του 2023 αυξήθηκε κατά 14% από τα 128,3 εκατομμύρια του 2022 στα 146,4 εκατομμύρια ευρώ φέτος. Αυτό όμως που ικανοποιεί περισσότερο τους μετόχους της Ideal είναι η εκτόξευση των καθαρών κερδών μετά από φόρους κατά 133% από τα 3,6 εκατομμύρια ευρώ στο εννεάμηνο του 2022 σε 8,4 εκατομμύρια ευρώ στο φετινό εννεάμηνο. Στόχος της Ideal για φέτος είναι να φτάσει σε τζίρο 385 εκατομμυρίων ευρώ και να ξεπεράσει τα 40 εκατομμύρια ευρώ στα κέρδη προ φόρων σε ενοποιημένη βάση μαζί δηλαδή με όλες τις άλλες εταιρείες που διατηρεί, συμπεριλαμβανομένων και των πολυκαταστημάτων Attica.

Το «μεγάλο κόλπο» των σούπερ μάρκετ

Μου έλεγε άνθρωπος του υπουργείου Ανάπτυξης ότι το «κόλπο» των σούπερ μάρκετ για τις ανατιμήσεις, είναι ότι τις κάνουν στην τιμή έκπτωσης που δίνουν στα προϊόντα που πωλούν. Έτσι, τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων στα ράφια πωλείται υπό καθεστώς έκπτωσης, η τιμή ανεβαίνει εκεί για να μην φαίνεται στον καταναλωτή και όχι στην αρχική τιμή πριν από την έκπτωση όπου αυτό θα ήταν ευκολότερα αντιληπτό. Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει συζητήσεις στα γραφεία της Κάνιγγος που βρίσκεται το υπουργείο αλλά και στη Νίκης στο Σύνταγμα όπου ο Κώστας Σκρέκας με τους υφυπουργούς και τους γενικούς γραμματείς του εξετάζουν μέτρα για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου φαινομένου.

«Σφαίρα» μετά το «μπλόκο» η κατασκευή του καταστήματος της ΑΒ

Για περίπου ενάμιση χρόνο το κατάστημα της ΑΒ Βασιλόπουλος στο Μαρούσι και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα, είχε μπλοκάρει λόγω διοικητικών αλλαγών αλλά και λόγω της αύξησης στο κόστος των δομικών υλικών. Το κτίριο είχε μείνει κυριολεκτικά στα τσιμέντα. Πέρασα όμως πριν από 2-3 μέρες και πραγματικά δεν το πίστευα. Το νέο μεγάλο σούπερ μάρκετ της αλυσίδας, είναι σχεδόν τελειωμένο. Σας θυμίζω ότι βρίσκεται στο οικόπεδο του Ιδρύματος Μιμηκοπούλου από το οποίο το έχει μισθώσει σε μακροχρόνια βάση. Μάλιστα, η διοίκηση της ΑΒ ετοιμάζει και grand event το επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα προς τα τέλη του μήνα καθότι φαίνεται να μην το πιστεύει ούτε η ίδια ότι αυτό το περιπετειώδες κατάστημα επιτέλους ολοκληρώνεται και θέλει να το γιορτάσει.