Σήμερα θα σας ταξιδέψω έως το Βερολίνο όπου βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μησοτάκης για επίσημη επίσκεψη και συνάντηση με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς και μετά θα επιστρέψω με νεώτερα για το συριζαίικο χάος και τα της διάσπασης.

Στενή σχέση Αθήνα-Βερολίνο

Συνεργάτες του πρωθυπουργού μου έλεγαν για ένα νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα που ανοίγει στις σχέσεις της με τη Γερμανία. Η αρχή των επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έγινε με τον σοσιαλδημοκράτη Σολτς, αλλά με τον επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς, διάδοχο της Άνγκελα Μέρκελ. Η συζήτησή τους έγινε το απόγευμα της Δευτέρας στο Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ των Χριστιανοδημοκρατών και όπως έμαθα το κλίμα ήταν πολύ θερμό και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν Μερτς και Μητσοτάκης με τον δεύτερο να τον προσκαλεί στην Αθήνα. Ο οικοδεσπότης της συζήτησης ήταν ο πρώην πρόεδρος του Γερμανικού Κοινοβουλίου, όταν η Ελλάδα ήταν στην δίνη της μνημονιακής κρίσης, ο Νόρμπετ Λάμπερτ, στενός συνεργάτης της Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αντιγράψτε τον Κυριάκο

Αυτό που δεν περνά απαρατήρητο, μιλώντας με άνθρωπο που είναι στο χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας και μιλά με τα εδώ γερμανικά think tank είναι ότι οι Χριστιανοδημοκράτες θέλουν αντιγραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα, έμαθα ότι αναλύουν τις δυο μεγάλες εκλογικές του νίκες, ειδικά την στρατηγική νίκη της ΝΔ και της συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό γι’ αυτούς είναι πολύ σημαντικό ενόψει και των Ευρωεκλογών, όπου δε θεωρούν ότι θα είναι μια χαλαρή διαδικασία. Θέλουν ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και η συζήτηση περιεστράφηκε και γύρω από αυτό.

Η αναφορά στον Τσίπρα

Κάποια στιγμή μπήκε και ο Αλέξης Τσίπρας στο τραπέζι. Όχι δεν πήγε ο πρώην πρωθυπουργός, αλλά ο Μερτς επέλεξε να τον αναφέρει επικρίνοντάς τον για την στάση την εποχή των μνημονίων. Τότε ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το χρέος και τον έλεγχό του και ο έλληνας πρωθυπουργός απάντησε ότι «χρειαζόμαστε δημοσιονομική πειθαρχία και να μην κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος». «Παλιότερα», σχολίασε, «υπήρχαν αυστηρά μέτρα λιτότητας, κάτι που σήμαινε ότι δεν είχαμε έσοδα».

Ο Κυριάκος στην Καγκελαρία

Η συνέχεια του Κυριάκου Μητσοτάκη επί γερμανικού εδάφους είχε και δείπνο στην Καγκελαρία, αλλά όχι με τον Σολτς. Εδώ, νομίζω ότι θα παραξενευτείτε, αλλά με τον Σαρλ Μισέλ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Εντάξει παρών ήταν και ο Σολτς, αλλά ο Καγκελάριος παραχώρησε το κτίριο στον Σαρλ Μισέλ που στο πλαίσιο της προώθησης της Στρατηγικής Ατζέντας της Ε.Ε., αυτή τη φορά κάλεσε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων Ελλάδας, Κύπρου, Ουγγαρίας, Βελγίου, Αυστρίας και Λιθουανίας.

Η ατζέντα με Σολτς

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Σολτς για συνομιλίες σε διμερές και διευρυμένο κύκλο έχει μεγάλο ενδιαφέρον και όπως μου είπε συνεργάτης του πρωθυπουργού τα θέματα που θα βρεθούν στην ατζέντα, πολλά: από το μεταναστευτικό και την κλιματική αλλαγή -με την Ελλάδα να διεκδικεί περισσότερους πόρους από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ-, τις προοπτικές ενεργειακής διασύνδεσης Ελλάδας-Γερμανίας, τη διεύρυνση της ΕΕ που προωθεί εντατικά εδώ και χρόνια η Γερμανία και τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το παιχνίδι της Έφης

Να σας γυρίσω τώρα στο ΣΥΡΙΖΑ και να σας πω τι γίνεται στους κόλπους των ομάδων που έμειναν με έμφαση στην ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου και των 6+6. Η νέα αυτή γενιά στελεχών συναντήθηκε, δηλαδή Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης κ.ά. και συζήτησαν τι κάνουν. Εκεί υπάρχουν δυο σενάρια: το πρώτο είναι αφήνουν τον χρόνο να δουλέψει γι’ αυτούς και να συνεχίζουν την εσωκομματική αντιπολίτευση στην προεδρική ομάδα και να περιμένουν τη φθορά της στο διάστημα που θα μεσολαβήσει ως τις Ευρωεκλογές του 2024, το ερχόμενο καλοκαίρι με ότι αυτό σημαίνει σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος. Το δεύτερο σενάριο -το πιο πιθανό- είναι να αποχωρήσουν άμεσα εντός των επομένων δυο εβδομάδων με το επιχείρημα πως δεν υπάρχει σημείο συνεννόησης και σύμπνοιας μ’ έναν πρόεδρο που μιλά διαρκώς για υπονομευτές και υιοθετεί προσβλητικές εκφράσεις για άλλα στελέχη.

Και άλλη Κ.Ο;

Εάν φύγει η ομάδα Αχτσιόγλου φτιάχνει Κοινοβουλευτική Ομάδα; Σας ανέφερα και χθες σχετικά, αλλά επειδή είδα να με «αντιγράφουν» να σας το εξηγήσω: Θα υπάρχει η Κ.Ο που θα έχει την Έφη Αχτσιόγλου, τη Σία Αναγνωστοπούλου, τον Νάσο Ηλιόπουλο, τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, τη Μερόπη Τζούφη, τη Θεανώ Φωτίου και τον Αλέξη Χαρίτση. Φθάνουν; Όχι, διότι πρέπει να βρεθούν άλλοι τρεις. Αυτοί οι δυο, αν και δεν θέλουν να ταυτίζονται, αλλά θα συμπορευτούν στο Κοινοβούλιο, είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Πέτη Πέρκα. Ο δέκατος; Ένας εκ των δύο μειονοτικών βουλευτών, του Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και του Οζγκιούρ Φερχάτ, που έχουν καλή σχέση με την ομάδα 6+6. Εάν γίνουν όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί με 36 βουλευτές από τους 47 που εξέλεξε στις εκλογές του Ιουνίου.

Εκτός ο Δραγασάκης

Δύσκολα μου λένε να παραμείνει στο ΣΥΡΙΖΑ και ο Γιάννης Δραγασάκης που καταλόγισε αντιδημοκρατικά ήθη και αλαζονικές συμπεριφορές στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων του Αλέξη Τσίπρα και ηγετικό στέλεχος της Αριστεράς (το 1991 στην Κ.Ε. του ΚΚΕ έχασε τη μάχη για την ηγεσία του κόμματος, μετά την παραίτηση του Γρηγόρη Φαράκου, από την Αλέκα Παπαρήγα για τέσσερις ψήφους), έκανε και μια αναφορά με νόημα για τα μελλούμενα, με δεδομένο ότι τα περισσότερα μέλη του πνευματικού του παιδιού, του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών, του ΕΝΑ, αλλά και πολλοί άλλοι, είτε διαφωνούν, είτε έχουν αποχωρήσει από το ΣΥΡΙΖΑ, όπως πολιτικοί του φίλοι, π.χ. Γιώργος Σταθάκης, ενώ κάποιοι άλλοι, όπως ο Αριστείδης Μπαλτάς, ένας εκ των θεωρητικών του ΣΥΡΙΖΑ, είναι απέναντί του με σκληρή γλώσσα. «Δεν ξέρω πόσα περιθώρια υπάρχουν ακόμη, ώστε να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κόμμα της Αριστεράς. Εκείνο πάντως που έγινε σαφές το διήμερο αυτό είναι ότι η «νέα ελπίδα» που με αγωνία επιζητούν η κοινωνία και η χώρα μπορεί να αναγεννηθεί μόνο μέσα από την ανασύνταξη και ανασύνθεση του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου. Στη φάση που είμαστε, αυτό απαιτεί αυτενέργεια, συλλογικές πρωτοβουλίες και συντονισμένες δράσεις μέσα κι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως μέσα στην κοινωνία» έγραψε με νόημα και ο νοών νοείτω. Τι εννοεί ρώτησα κάποιους που ξέρουν και μου είπαν ότι ο πολύπειρος Δραγασάκης θα κουνήσει μαντήλι. Ίδωμεν.

Οι γαλάζιοι, ο Κασσελάκης και η… ταινία

Ανώτατα κομματικά στελέχη της ΝΔ έμαθα παρακολουθούσαν από το γραφείο τους το μεσημέρι του Σαββάτου την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελακη στην κεντρική επιτροπή του κόμματος. Μόνο ποπ κορν δεν είχαν πάρει γιατί αυτό που έβλεπαν ήταν -όπως έλεγαν- σαν να βλέπουν ταινία. Φωνές, διακοπές, αποχωρήσεις, ο πρόεδρος να έχει κοκκινίσει, να διακόπτεται, πραγματικά η απόλυτη διάλυση…. Και μπορεί τα γαλάζια στελέχη να επιμένουν ότι δεν τους πέφτει λόγος για τα εσωκομματικά των άλλων, ωστόσο παρακολουθούν τα πάντα και έχουν απόλυτα ανοιχτές τις κεραίες τους για να έχουν όσο το δυνατόν σαφέστερη εικόνα τι γίνεται στα στρατόπεδα των πολιτικών τους αντιπάλων. Μάλιστα το ένα στέλεχος μου έλεγε ότι έχει «κανάλια» πέριξ του Τεμπονέρα και μαθαίνω τις επόμενες κινήσεις του. «Για να αποδομείς τον αντίπαλο πρέπει να τον γνωρίζεις καλά» σημείωνε, και συμπλήρωνε : «αν και αυτοί αποδομούνται από μόνοι τους»

Η Εθνική συμπληρώνει το παζλ των αποκρατικοποιήσεων στις τράπεζες

Το πράσινο φως της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο για τη δημόσια προσφορά του 20% της Εθνικής Τράπεζας που κατέχει σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ανοίγει το δρόμο για τα επόμενα βήματα που αφορούν στην αποεπένδυση του Δημοσίου και στη διάθεση του συγκεκριμένου ποσοστού σε ιδιώτες επενδυτές. Τη στιγμή που ήδη το ποσοστό του ΤΧΣ στη Eurobank, αγοράστηκε από την τράπεζα και ενώ φαίνεται να «τελειώνει» και η πώληση του πακέτου των μετοχών του Ταμείου στην Alpha Bank, με τις μετοχές να καταλήγουν στη UniCredit, οι τράπεζες βαδίζουν σε ένα νέο μονοπάτι μετά από μία περιπετειώδη διαδρομή που προηγήθηκε κατά την περίοδο της δεκαετούς οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Το τίμημα στην περίπτωση της Εθνικής κινείται μεταξύ 5-5,44 ευρώ ανά μετοχή, όσο δηλαδή είναι το εύρος τιμών για την απόκτηση του 20%. Σήμερα μάλιστα ανοίγει το βιβλίο προσφορών για τη διάθεση των μετοχών και θα κλείσει στις 16 Νοεμβρίου. Εφόσον ολοκληρωθούν οι πωλήσεις των μετοχών τόσο στην Alpha όσο και στην Εθνική βαίνει προς την ολοκλήρωσή του το κυβερνητικό σχέδιο για την αποκρατικοποίηση των τραπεζών.

Κατασκευές: Από το μεγάλο ρίσκο, στην άνοδο

Ακούγοντας τον Κώστα Ιωάννου, εκπρόσωπο της Ιντρακάτ, να μιλάει σε μεγάλο συνέδριο για τον κατασκευαστικό κλάδο στο Costa Navarino, αυτό που συγκράτησα από τα λόγια του ήταν κυρίως το εξής: ότι από το μεγάλο ρίσκο που πέρασε ο κατασκευαστικός τομέας στα χρόνια της κρίσης, πλέον βρίσκεται στην περίοδο ανόδου. Το ανεκτέλεστο των μεγάλων της αγοράς το 2020 (Άκτωρ, Ιντρακάτ, Μυτιληναίος, Τέρνα, Άβαξ) ήταν 8 δισεκατομμύρια ευρώ και σήμερα είναι πάνω από 16 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε όλα τα παραπάνω όμως υπάρχει και ένας έντονος προβληματισμός λόγω της έντονης έλλειψης προσωπικού, όπου υπολογίζεται ότι λείπουν περισσότερα από 200.000 άτομα αυτή τη στιγμή από τις κατασκευές. Στον τομέα μάλιστα λείπει ο σύγχρονος εξοπλισμός, με τις εταιρείες να αναμένουν εδώ τη στήριξη των τραπεζών, κάτι που επικαλέστηκε και ο ίδιος ο Ιωάννου. Από το κάδρο δεν λείπει η ραγδαία και έντονη αύξηση των τιμών που επηρεάστηκαν πολύ τον τελευταίο καιρό, ανεβάζοντας όχι μόνο το κόστος κατασκευής αλλά και το τελικό κόστος αγοράς των ακινήτων. Κάτι που θα πρέπει να βρει άμεσα λύση.

Ο τζίρος από παρελθόν για τα ηλεκτρικά και το momentum της ΔΕΗ

Σας λέω τζίρο από το παρελθόν, γιατί ο κλάδος ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών θα κινηθεί σε υψηλό δεκαπενταετίας φέτος. Τόσα χρόνια είχε να φτάσει στο φετινό τζίρο που μέχρι στιγμής στο εννεάμηνο του 2023 αγγίζει τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Η κρίση είναι γεγονός ότι είχε χτυπήσει καίρια την αγορά, πλήττοντας βάναυσα την καταναλωτική κίνηση. Αυτό που φαίνεται είναι ότι εκτός από τον τουρισμό που στηρίζει έντονα την κατανάλωση, είναι ότι και το πρόγραμμα του υπουργείου περιβάλλοντος για την ανακύκλωση παλαιών ψυγείων, κλιματιστικών και ψυγειοκαταψυκτών έχει συμβάλλει καθοριστικά στην έως τώρα πορεία της αγοράς, η οποία σε σχέση με πέρσι στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου είναι ανοδική κατά 16%. Αυτό που βλέπω εκτός των άλλων είναι ότι η κίνηση της εξαγοράς του Κωτσόβολου από τη ΔΕΗ έρχεται στο καλύτερο δυνατό momentum, όπου η αγορά μεγαλώνει και πάλι και διαγράφεται πεδίον δόξης λαμπρόν.

Η Isomat μεγαλώνει και στην Αθήνα

Πρόσφατα μαθαίνω ότι η βορειοελλαδίτικη βιομηχανία Isomat και ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στην αγορά οικοδομκών υλικών εξαγόρασε εγκαταστάσεις logistics στον Ασπρόπυργο. Την πιο περιζήτητη -μαζί με την Ελευσίνα- τοποθεσία για αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στην πρωτεύουσα. Η εταιρεία οικοδομικών υλικών και χρωμάτων και μία από τις μεγαλύτερες του κλάδου θέλει να μεγαλώσει. Και αυτό το επιδιώκει με κάθε δυνατό τρόπο. Σας το είχα πει και τις προάλλες εξάλλου. Ότι η Isomat ψάχνει να εξαγοράσει κάποιον μικρότερο παίκτη στα χρώματα. Η στρατηγική του ομίλου, ο οποίος έχει και έντονη δραστηριότητα στο εξωτερικό είναι να μεγαλώσει με ακόμα εντονότερους ρυθμούς τα επόμενα χρόνια.

Νέα επιχειρηματικά βήματα για τον Μακιό μετά την εξαγορά από τον κολοσσό HIG

Ο Θρασύβουλος Μακιός είναι ο ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας Makios Logistics, η οποία πρόσφατα εξαγοράστηκε από το αμερικανικό fund, ΗIG. Η HIG Capital Advisors έχει επενδύσει συστημικά και μακροπρόθεσμα στην Ελλάδα περισσότερα από 1,35 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ έχει εκπονήσει πρόγραμμα νέων επενδύσεων προκειμένου να φτάσει σε αξία ενεργητικού τα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ το προσεχές διάστημα, με επενδύσεις ιδίων κεφαλαίων που υπερβαίνουν τα 350 εκατ. ευρώ. Αυτό που μαθαίνω τώρα είναι ότι ο Μακιός δε θα βγει στη «σύνταξη» όπως κάποιοι θα περίμεναν αλλά επενδύει στην κατασκευή φοιτητικών εστιών, έναν κλάδο τον οποίο έχει ιδιαίτερα ανάγκη η Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται η νέα έδρα της εταιρείας που δημιούργησε. Το όνομα της νέας εταιρείας είναι Stratos Εστίες, αντλώντας έμπνευση από το όνομα του πατέρα του, Στράτου.

Αλλάζει όνομα και χρώμα το επιβατηγό Blue Horizon

Προφανώς και θυμάστε το επιβατηγό πλοίο Blue Horizon της Attica Group, του οποίου το πλήρωμα επιδεικνύοντας δολοφονική συμπεριφορά, έσπρωξε στη θάλασσα τον 36χρονο Αντώνη Καρυώτη με αποτέλεσμα ο νεαρός να πνιγεί στις αρχές Σεπτεμβρίου ελάχιστα μέτρα από τον προβλήτα του Πειραιά. Το εν λόγω πλοίο λοιπόν τώρα αλλάζει και χρώμα, αλλά και όνομα. Αυτή την περίοδο βρίσκεται στα ναυπηγεία του Περάματος όπου βάφεται λευκό αν και αυτό δε γίνεται όπως λένε οι ιθύνοντες προκειμένου να σβηστούν τα ίχνη και το αποκρουστικό παρελθόν του από την πλοιοκτήτρια εταιρεία. Μετά τη συμφωνία συγχώνευσης για εξαγορά της ΑΝΕΚ από την Attica Group, δύο οχηματαγωγά θα πραγματοποιούν δρομολόγια από και προς την Κρήτη. Το ένα θα είναι το Blue Galaxy και το άλλο το Blue Horizon που πλέον θα εκτελούν δρομολόγια με τα χρώματα της ΑΝΕΚ, όπου κυριαρχεί το άσπρο. Μάλιστα το Blue Horizon θα βαπτιστεί «Λευκά Όρη» (μόνο τα γράμματα του ονόματος θα είναι μπλε). Έτσι για την ιστορία, «Λευκά Όρη» ήταν το όνομα του επιβατηγού οχηματαγωγού της ΑΝΕΚ που το 2000 είχε δρομολογηθεί στις γραμμές της Ιταλίας και εν συνεχεία αποκτήθηκε από τη Blue Star Ferries για να μετονομαστεί το 2012 σε… Blur Galaxy.