Από τότε που το Netflix ξεκίνησε την παγκόσμια επέκτασή του, το 2016, η υπηρεσία ροής έχει αλλάξει το «παιχνίδι» στην παγκόσμια ψυχαγωγία, από την τηλεόραση στην ταινία και, πιο πρόσφατα, στα βιντεοπαιχνίδια.

Το Χόλιγουντ εξήγαγε τις περισσότερες παγκόσμιες επιτυχημένες σειρές και ταινίες. Τώρα, χάρη στις επενδύσεις του Netflix στη διεθνή τηλεόραση και τον κινηματογράφο, προγράμματα όπως το «Squid Game» της Νότιας Κορέας και το γαλλικό «Lupin» έχουν βρει τεράστιο κοινό σε όλο τον κόσμο.

Και τα αγγλόφωνα πρωτότυπα του Netflix, όπως το «Bridgerton» της Shonda Rhimes, το «Dahmer» του Ryan Murphy και το «Wednesday» του Tim Burton, έχουν σπάσει τα εσωτερικά ρεκόρ τηλεθέασης της υπηρεσίας.

Το Netflix σημείωσε μεγάλη άνοδο μετά τις απεργίες συγγραφέων και ηθοποιών το 2023 που «περιόρισαν» την παραγωγή του Χόλιγουντ, καθώς και άλλες υπηρεσίες streaming που «κατέβασαν στροφές» για να περιορίσουν τις απώλειες.

NETFLIX

Ύστερα από μια πτώση που σημείωσε το 2022, τα έσοδά του εκτινάχθηκαν στα ύψη το 2023 και σημειώνει πρόοδο με τον περιορισμό της κοινής χρήσης κωδικών πρόσβασης και το επίπεδο συνδρομής που υποστηρίζεται από διαφημίσεις.

Οι ανταγωνιστές που «διψούν» για έσοδα επέστρεψαν στην αδειοδότηση των εκπομπών τους πίσω στο Netflix, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει η πλατφόρμα να γίνει ακόμα πιο κυρίαρχη.

Ο αντίκτυπος του Netflix στην παγκόσμια τηλεοπτική βιομηχανία παραμένει αναμφισβήτητος, παρόλο που τώρα αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις σχετικά με τις δυνατότητες αύξησης του κοινού του, την ικανότητά του να ανταγωνίζεται για τα δολάρια των διαφημίσεων και την ευκαιρία να προσελκύει νεότερους θεατές.

Netflix

Πώς το Netflix αναστάτωσε την παγκόσμια τηλεοπτική βιομηχανία

Για να ευδοκιμήσει σε μια διεθνή σκηνή, το Netflix αναζήτησε προγράμματα μαζικής αγοράς στις ΗΠΑ, όπως το «Stranger Things», καθώς και τοπικό περιεχόμενο που θα μπορούσε να κερδίσει θεατές σε συγκεκριμένες αγορές (και να παράγει επιτυχίες).

Η στρατηγική βοήθησε την υπηρεσία ροής να αυξήσει τη βάση πελατών της σε περισσότερους από 260 εκατομμύρια συνδρομητές παγκοσμίως. Η δυναμική του αναζωογόνησε, επίσης, την παραγωγή σε μέρη όπως η Γερμανία, το Μεξικό και η Ινδία.

Πιο πρόσφατα, μαζί με άλλους streamers αναζήτησε εκπομπές τύπου δικτύου που θα φέρουν ευρεία τηλεθέαση, ενώ μείωσε τις ταινίες χαμηλότερου προϋπολογισμού υπό τον νέο διευθυντή ταινιών, Dan Lin. Ενσωματώνει επίσης ζωντανά προγράμματα, όπως αθλητικά και κωμωδίες.

Το Netflix αναδιάρθρωσε την ηγεσία του για να αντικατοπτρίζει μια μεταβαλλόμενη επιχείρηση. Αφού παραβίασε όλους τους κανόνες του Χόλιγουντ και διαταράσσοντας τη βιομηχανία του θεάματος, το Netflix, από την πρώτη απώλεια συνδρομητή του, παραβιάζει τους δικούς του κανόνες, αντιστρέφοντας τις θέσεις του σχετικά με την κοινή χρήση κωδικών πρόσβασης και τη διαφήμιση.

NETFLIX

Άλλαξε, επίσης, την ηγεσία του το 2023, αναδεικνύοντας τον Greg Peters σε συν-διευθύνοντα σύμβουλο, αντανακλώντας τη στροφή του σε νέες ροές εσόδων, μαζί με τον Ted Sarandos, καθώς ο συνιδρυτής Reed Hastings μετατέθηκε στην εκτελεστική προεδρία.

Εντωμεταξύ, ο επικεφαλής της τηλεόρασης Bela Bajaria διορίστηκε επικεφαλής περιεχομένου.

Μια ελίτ ομάδα διεπιστημονικών στελεχών βοηθά στη λήψη των μεγαλύτερων αποφάσεων του Netflix. Γνωστή εσωτερικά ως «Lstaff» -το «L» σημαίνει ηγεσία- η 22μελής ομάδα βρίσκεται μεταξύ των στελεχών της εταιρείας και του μεγαλύτερου εκτελεστικού σώματος αντιπροέδρων και άνω, οι οποίοι ονομάζονται «Estaff».

Το Netflix συνεχίζει να αναπτύσσεται, παρά τις απολύσεις

Η αναδιάρθρωση του Netflix δεν ήρθε «αναίμακτα». Έχει απολύσει εκατοντάδες υπαλλήλους τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς ο ευρύτερος χώρος μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας παλεύει με μια πτωτική αγορά (bear market).

Ωστόσο, η ανάπτυξη της εταιρείας την έχει καταστήσει γενικά ως ένα επιθυμητό μέρος εργασίας τα τελευταία χρόνια, παρά τις δοκιμασίες που έχει αντιμετωπίσει η εταιρική της κουλτούρα.

Αν και οι προσλήψεις έχουν επιβραδυνθεί, εξακολουθεί να προσθέτει υπαλλήλους στο δυναμικό της, για να διατηρήσει το προβάδισμά της, έναντι άλλων αμειβόμενων streamers και προκειμένου να τροφοδοτήσει την παγκόσμια επέκτασή της.