Η ικανοποίηση που εξέφρασαν η Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ για την πορεία του προϋπολογισμού και οι παράλληλες διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ότι η χώρα μας δεν βαδίζει στο δρόμο της χρεοκοπίας, η άνοδος του πληθωρισμού με την αύξηση κατά 5,4% του τιμάριθμου τον Μάιο, οι έρευνες της Εξεταστικής Επιτροπής για τα θέματα της Siemens και του Βατοπεδίου, καθώς και οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε δύο δόσεις, στις οποίες προσανατολίζεται η κυβέρνηση από το ερχόμενο φθινόπωρο κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων την Τετάρτη.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: “Μονιμοποιούνται χιλιάδες συμβασιούχοι. Με τελική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου”.

Η εφημερίδα γράφει ότι “άνοιξε διάπλατα η πόρτα της μονιμοποίησης για χιλιάδες συμβασιούχους που έχουν δικαιωθεί από τα εργατικά (πολιτικά) δικαστήρια, μετά τη χθεσινή δημοσίευση της επίσημης απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία κρίνεται απολύτως νόμιμη η συνέχιση της απασχόλησής τους και η καταβολή των δεδουλευμένων τους”.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: “Παίζουν τα “ρέστα” τους οι κερδοσκόποι. Νέος “τζόγος” στην πλάτη της Ελλάδας με σενάρια επιστροφής στη δραχμή”.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι “ομόθυμη απάντηση έδωσαν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας και οι εκπρόσωποι των τραπεζών στο όργιο φημολογίας περί δήθεν “επικείμενης χρεοκοπίας” της Ελλάδας, που έχει προφανή αφετηρία διάφορα κερδοσκοπικά κέντρα, τα οποία για άλλη μια φορά “τζογάρουν” στην πλάτη της χώρας”.

Η ΑΥΓΗ: “Προληπτικός ευρω-κορσές! Το Eurogroup αποφάσισε να επιβάλλεται επιτήρηση όχι στους δημοσιονομικά απείθαρχους, αλλά και στους υπόπτους”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, “σε πρωτοφανή άγρια μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας, με στόχο τον μηδενισμό των ελλειμμάτων και τη μείωση του δημόσιου χρέους, προχωρούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και προβάλλουν ως άλλοθι την επιθετικότητα των οίκων αξιολόγησης. Οι αποφάσεις θα ληφθούν στις 17 Ιουνίου και τον Οκτώβριο στις Συνόδους Κορυφής”.

ΑΥΡΙΑΝΗ: “Αυξήσεις φωτιά στην αγορά προκαλεί η έκρηξη του πληθωρισμού στο 5,4%. Έχει γονατίσει ο κόσμος από την ακρίβεια ενώ γκρεμίστηκε και ο τζίρος”.

Η εφημερίδα τονίζει ότι “σε πορεία… σύγκλισης με το έλλειμμα κινείται ο πληθωρισμός τροφοδοτούμενος από το κύμα ανατιμήσεων που έχουν προκαλέσει στην αγορά, οι απανωτές αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης καυσίμων, ποτών και τσιγάρων καθώς και η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ. Το Μάιο ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 5,4% (από 4,8% τον Απρίλιο), επιστρέφοντας στα επίπεδα που είχαν καταγραφεί το καλοκαίρι του 1997, και έπεται συνέχεια καθώς από την 1η Ιουλίου αυξάνονται εκ νέου οι συντελεστές ΦΠΑ (στο 23% από 21% ο υψηλός συντελεστής και στο 11% από 10% ο μεσαίος), ενώ θα περάσουν στην κατανάλωση και οι πρόσφατες αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα τσιγάρα”.

ΤΟ ΒΗΜΑ: “Ευρωλιτότητα διατάσσουν οι αγορές. Ντόμινο μέτρων α λα ελληνικά”.

Η εφημερίδα γράφει ότι “με αυστηρότερα όρια στους προϋπολογισμούς αντιδρούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στις πιέσεις των αγορών για συμμάζεμα των δημόσιων οικονομικών τους. Κατά το χθεσινό Eco/Fin συζητήθηκε η διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος να ενεργοποιείται όταν το έλλειμμα υπερβαίνει το 1% του ΑΕΠ, αντί του 3% που προβλέπεται σήμερα, καθώς και το ότι οι χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος, όπως η Ελλάδα, δεν θα επιτρέπεται να έχουν ελλειμματικούς προϋπολογισμούς. Οι νέοι κανόνες σε συνδυασμό με το ντόμινο μέτρων που εξαγγέλλουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εντείνουν τις ανησυχίες για βύθιση της ευρωζώνης σε ύφεση”.”.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: “Η εγχείρηση πέτυχε ο ασθενής… απέθανε. Καταστροφικές οι αντιφάσεις της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης”.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι “ο Προϋπολογισμός βρίσκεται στο σωστό δρόμο”, δηλώνει εύχαρις ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου από τις Βρυξέλλες, ενώ τα νοσοκομεία δεν έχουν τα στοιχειώδη αναλώσιμα, η ΟΛΜΕ ζητάει από τους καθηγητές να σταματήσουν τις βαθμολογήσεις, η επιστροφή ΦΠΑ καθυστερεί και οι επιχειρήσεις ζητούν από την κυβέρνηση άμεση ενεργοποίηση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών πριν να είναι αργά. “Ο πληθωρισμός έχει φθάσει στο 5,4% και αναμένεται να εκτοξευθεί ακόμη πιο ψηλά από 1ης Ιουλίου λόγω αύξησης του ΦΠΑ στο 23%. Την ίδια στιγμή η αγοραστική δύναμη των μισθωτών και των συνταξιούχων μειώνεται όλο και περισσότερο. Σ’ αυτόν τον κυβερνητικό τραγέλαφο οι φήμες περί καταστροφής και ο πανικός έρχονται να δώσουν τη χαριστική βολή στην οικονομία και την κοινωνία”.

ΕΘΝΟΣ: “Έμεινε από… μίζα η Εξεταστική. Φιάσκο ολκής η έρευνα για τα “μαύρα ταμεία” της Siemens”.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι “χωρίς αποτελέσματα οι μέχρι τώρα έρευνες της Εξεταστικής για τα “μαύρα ταμεία” της Siemens. Ανακαλύφθηκαν εκ νέου οι… λεμονοστύφτες, ενώ άκαρπη ήταν η επιχείρηση του ΣΔΟΕ για τους δωρολήπτες. Για το Βατοπέδι, δεύτερη φορά, πέντε διαφορετικά πορίσματα”.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: “Λέσχη Μπίλντερμπεργκ: Η μαύρη αράχνη της ανθρωπότητας”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, “πρέπει να κλείσει η Μπίλντερμπεργκ γιατί δεν έχουμε χρόνο πολύ. Αγωνίζεται να δημιουργήσει έναν καλύτερο τρόπο διαχείρισης του πλανήτη. Η Μπίλντερμπεργκ είναι ένα μέσο που φέρνει κοντά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που είναι τα πιο επιθετικά οικονομικά συμφέροντα στον κόσμο. Αυτή τη στιγμή αυτός είναι ο συνδυασμός, ο χειρότερος εχθρός της ανθρωπότητας”.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: “Άκουγαν όλη τη νύχτα τις μηχανές να κόβουν δραχμές, ενώ καράβι έφερε ειδικό χαρτί για να εκτυπωθούν πεντοχίλιαρα. Απίστευτο όργιο φημών από οικονομικά κέντρα αποφάσεων”.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι “η χώρα αντιμέτωπη τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα με οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης και ενίσχυσης της αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά. Άγνωστα κέντρα αποφάσεων διέδιδαν ότι στο παλιό Νομισματοκοπείο η Κυβέρνηση κόβει δραχμές (σε μέταλλο και χαρτονομίσματα), για την επαναφορά της δραχμής πολύ γρήγορα. Τα κέντρα ατά έχουν ως στόχο να τρομοκρατηθούν οι καταθέτες, να σηκώσουν τα λεφτά τους και να τα μεταφέρουν στο εξωτερικό για να τα γλιτώσουν. Οι φήμες είχαν και περιγραφές πως οι πολίτες γύρω από το Νομισματοκοπείο άκουγαν τις μηχανές να “μουγκρίζουν” κόβοντας νέο νόμισμα. Άλλοι είδαν καράβι στον Πειραιά με ειδικό χαρτί που προοριζόταν για το Νομισματοκοπείο, το οποίο ήταν φωταγωγημένο όλη τη νύχτα. Ανάλογες φήμες και στη Γερμανία, που έλεγαν ότι η Γερμανία επιστρέφει στο μάρκο τα αμέσως επόμενα 24ωρα και ως εκ τούτου και η Ελλάδα ως αδύναμη οικονομικά χώρα επιστρέφει στη δραχμή”.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: “Ασπάζομαι τη Δεξιά σας” και αποχαρακτηρίζω. Νέα αποκάλυψη για το Βατοπαίδι”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “νέα ντοκουμέντα που δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα για το ρόλο του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σωκράτη Ξυνίδη στην υπόθεση του Βατοπαιδίου φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας ο “ΕΤ”. Σύμφωνα με την “αλληλογραφία” που είχε αναπτυχθεί μεταξύ του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Λάγος κ. Δ. Συμεωνίδη (όπου συμμετείχε ως μέλος ο κ. Ξυνίδης) του υπουργείου Οικονομικών και της Μονής Βατοπαιδίου, προκύπτει ότι η Λιμενική Επιτροπή μέσα σε πέντε μήνες (Δεκέμβριος 2000 – Μάιος 2001) έκανε στροφή 180 μοιρών και προχώρησε στον αποχαρακτηρισμό της επίμαχης έκτασης χωρίς να έχει μεσολαβήσει κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει τέτοια ουσιώδη αλλαγή”.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: “Μέτωπο κατά φημών. “Μην ακούτε κακόπιστα σενάρια. Η Ελλάδα είναι ασφαλής”.

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι “κυβέρνηση και τραπεζίτες κατά της ακατάσχετης φημολογίας. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε σίγουρος ότι η Ελλάδα θα βγει πιο δυνατή από την κρίση, ενώ από το υπ. Οικονομικών ανακοινώθηκε μείωση ελλείμματος 40% στο α’ 5μηνο του έτους”.

ΕΣΤΙΑ: “Να αντιστρέψουμε τα σενάρια πτωχεύσεως. Η ελληνική οικονομία μπορεί να ανακάμψη”.

Η εφημερίδα τονίζει ότι “διάχυτη είναι η ανησυχία για το τι έσεται η επομένη. Οι φήμες δίνουν και παίρνουν για επικείμενη στάση πληρωμών, για αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους ή ακόμη και για αποπομπή της χώρας από την ευρωζώνη. Ο Πρωθυπουργός τα διέψευσε όλα αυτά χθες κατηγορηματικώς. Και καλώς έπραξε. Διότι αν η ανησυχία λάβη διαστάσεις πανικού, τότε τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν ανεξέλεγκτα. Οπότε τα εφιαλτικά σενάρια θα γίνουν πραγματικότης”.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: “Έως 40% πάνω το οικιακό ρεύμα. ΦΠΑ και άλλοι φόροι εκτίναξαν τον πληθωρισμό στο 5,4% τον Μάιο”.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι “στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 1997 εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός τον Μάιο, παρά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση. Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5,4% εξαιτίας κυρίως των ανατιμήσεων που οφείλονται στην αύξηση του ΦΠΑ και των άλλων έμμεσων φόρων στα καύσιμα, τα αλκοολούχα ποτά, τον καπνό, την κινητή τηλεφωνία κλπ. Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή της βενζίνης είναι αυξημένη κατά 52,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Αντίθετα, καταγράφονται μικρότερες αυξήσεις από τον πληθωρισμό ή ακόμη και μειώσεις σε κάποια βασικά προϊόντα και είδη διατροφής”.

Ο ΛΟΓΟΣ: “Το ΔΝΤ πιέζει τον ευρωπαϊκό νότο….για περισσότερα μέτρα. Νέες-έμμεσες – πιέσεις προς την Ελλάδα”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, “οι δημοσιονομικές περικοπές που γίνονται με μισή καρδιά ή έρχονται καθυστερημένοι από ευάλωτες χώρες της Ευρωζώνης όπως η Ελλάδα μπορούν να προκαλέσουν περαιτέρω απώλειες στην εμπιστοσύνη των αγορών και νέα διολίσθηση του ευρώ, προειδοποίησε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. “

ΤΑ ΝΕΑ: “Αυξάνονται κατά 50% οι αντικειμενικές αξίες. Σε δύο δόσεις-η πρώτη το ερχόμενο φθινόπωρο”.

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι “αυξήσεις έως και 200% στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, βάζοντας νέα φωτιά σε φόρους μεταβίβασης, ΦΜΑΠ, ΦΠΑ και τεκμήρια. Η πρώτη από τις δύο δόσεις προετοιμάζεται για τον Ιανουάριο του 2011. Υπάρχουν όμως και εισηγήσεις για επίσπευση των ανακοινώσεων τον Σεπτέμβριο”.

Η ΝΙΚΗ: “Τυχαίο; Δε νομίζω. Ο “βομβαρδισμός ” θετικών ειδήσεων και η αλήθεια σε αριθμούς”.

Η εφημερίδα γράφει ότι “η οικονομία κατά πολλούς είναι ψυχολογία, καλό κλίμα, αυτό που προσπαθούν να καλλιεργήσουν τα κυβερνητικά στελέχη το τελευταίο διάστημα, εξορκίζοντας τη φημολογία της χρεοκοπίας, ενώ τονίζουν ότι θα επιτύχουμε τους στόχους του προγράμματος σταθερότητας, χωρίς τη λήψη νέων μέτρων”.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: “Τσακίζει τη ζωή του λαού το μνημόνιο κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ”.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι “η εφαρμογή του μνημονίου, το οποίο υπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, έχει οδυνηρές συνέπειες για τις εργατικές – λαϊκές οικογένειες, αφού κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση και επιβάλλει, εκτός από την ονομαστική μείωση των μισθών και των συντάξεων, επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης”.

City Press: “Επιδόσεις “δραχμής” στην οικονομία”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, “σε επίπεδα προ δωδεκαετίας φαίνεται ότι βαίνουν σημαντικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας. Έτσι, μετά το χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης του οποίου υποχώρησε σε επίπεδα 1998, χθες το ύψος του πληθωρισμού ανήλθε στα επίπεδα που βρισκόταν το 1997, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), το ποσοστό του τον περασμένο Μάιο έφθασε στο 5,4%”.

Metro: “Επέστρεψε το “τέρας” του πληθωρισμού”.

Η εφημερίδα τονίζει ότι “εκτίναξη του πληθωρισμού στο 5,4% τον Μάιο από 4,8% τον Απρίλιο και μόλις 0,5% τον Μάιο του 2009 κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, γεγονός που διευρύνει τις εισοδηματικές απώλειες των μισθωτών και των συνταξιούχων, μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές που έχουν νομοθετηθεί και εφαρμοστεί στο πλαίσιο της συμφωνίας με την τρόικα”.

Metropolis: “Πρωτοβουλία-“ασπίδα” για την Πάρνηθα”.

Η εφημερίδα γράφει ότι “έγκαιρο εντοπισμό πυρκαγιάς και άμεση επέμβαση κατάσβεσής της υπόσχεται ένα καινοτόμο πληροφοριακό σύστημα, που εγκαινιάστηκε χθες στον τελευταίο “πνεύμονα” της Αττικής σε μια προσπάθεια να μην επαναληφθούν οι καταστροφικές φωτιές του 2007″.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: “Πανελλήνιες εξετάσεις για ΑΕΙ-ΤΕΙ: Πτώση βάσεων ως 700 μόρια.”

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: “Σκουριάζουν 37 εκατ. ευρώ μαζί με μια πεντάδυμη ηλεκτρική αυτοκινητάμαξα. Εννέα ηλεκτράμαξες που αγοράστηκαν από τη Siemens”.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: “Η κυβέρνηση και οι τραπεζίτες διαψεύδουν τα περί χρεωκοπίας αλλά ο λαός δεν πιστεύει πια.”

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: “Αυστηρότερο με 4 αλλαγές το Σύμφωνο Σταθερότητας”.

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι “το νέο αυστηρότερο Σύμφωνο Σταθερότητας…γεννήθηκε χθες στο Λουξεμβούργο με τη συμφωνία των υπουργών Οικονομικών για 4 αλλαγές, που συνθέτουν ένα ασφυκτικό πλαίσιο εποπτείας στα δημόσια οικονομικά. Το συμβούλιο μετέθεσε για αργότερα ζητήματα που απαιτούν τροποποίηση της Συνθήκης, προχώρησε σε αναβάθμιση του ρόλου της Eurostat.”

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: “Τριπλή διάψευση στα σενάρια. Μέτωπο κατά των φημών για την οικονομία”.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι “την ικανοποίησή τους εξέφρασαν Κομισιόν , ΕΚΤ και το ΔΝΤ για την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού. Όπως τόνισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου μετά τη συνεδρίαση του EcoFin, κανείς δεν διαβλέπει κίνδυνο για την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων”.

ΚΕΡΔΟΣ: “Κόλλησαν στις τράπεζες τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ. Δεκαπέντε ημέρες μετά την ανακοίνωσή τους δεν εκταμιεύθηκε ούτε ένα ευρώ”.

Η εφημερίδα γράφει ότι “ουδεμία εκταμίευση δανείου έχει γίνει ακόμη από τις τράπεζες για τα δύο νέα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ , τα οποία ανακοινώθηκαν το πρώτο στις 17 και το δεύτερο στις 25 Μαΐου 2010 και αφορούν στην αγορά πρώτων υλών και την κάλυψη φορολογικών οφειλών και ασφαλιστικών εισφορών. Μέχρι στιγμής, οι τράπεζες εμφανίζονται ανέτοιμες για την ενεργοποίηση των προγραμμάτων και μάλλον απρόθυμες και επιφυλακτικές να ξεκινήσουν τη διαδικασία εκταμίευσης κυρίως για πρόγραμμα που αφορά στη χρηματοδότηση των οφειλών και ασφαλιστικών εισφορών. Μέχρι στιγμής, οι τράπεζες εμφανίζονται ανέτοιμες για την ενεργοποίηση των προγραμμάτων και μάλλον απρόθυμες και επιφυλακτικές να ξεκινήσουν τη διαδικασία εκταμίευσης”.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: “Ύφεση και πληθωρισμός σε “εκρηκτικό” μείγμα”.

Η εφημερίδα τονίζει ότι “εκρηκτικό μείγμα για τον πληθωρισμό δημιουργούν οι απανωτές αυξήσεις έμμεσων φόρων, οι αυξήσεις κρατικών τιμολογίων και οι δυσκαμψίες στην αγορά. Το Μάιο ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5,4% το υψηλότερο ποσοστό από τον Αύγουστο του 1997 (5,6%) συμπιέζοντας ακόμα περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Νέες ανατιμήσεις αναμένονται τον Ιούλιο λόγω ΦΠΑ. Η άνοδος του πληθωρισμού συμβαίνει σε περίοδο βαθιάς ύφεσης της οικονομίας και μείωσης των εισοδημάτων”.