Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιο είναι αυτό το χαρακτηριστικό που κάνει τους ανθρώπους σέξι; Το λαμπερό χαμόγελο, το θεληματικό πιγούνι ή το βλέμμα που μαγνητίζει; Σύμφωνα με έρευνα, υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά που μπορούν να καθορίσουν το πόσο αντικειμενικά σέξι μπορεί να θεωρηθεί ένας άνθρωπος.

Σύμφωνα με το περιοδικό People, ο 57χρονος Πάτρικ Ντέμσεϊ ανακηρύχθηκε ο πιο σέξι άντρας για το 2023. Πριν από αυτόν, στη θέση του είχαν βρεθεί άντρες, όπως ο Μπραντ Πιτ, ο Κρις Έβανς και ο Μάικλ Μπ. Τζόρνταν. Όλοι τους έχουν ένα κοινό: αρέσουν περίπου στο 99% των γυναικών.

Ωστόσο, πως γίνεται η επιλογή αυτών των αντρών; Η συντάκτρια του People Τζούλι Τζόρνταν είχε αναφέρει, σύμφωνα με το HuffPost.com, πως οι υπεύθυνοι της επιλογής του πιο σέξι άντρα, καταγράφουν το πώς νιώθει το κοινό για τους υποψήφιους κατακτητές του τίτλου, ενώ, παράλληλα, λαμβάνει υπόψη και τη γνώμη άλλων διασημοτήτων για το συγκεκριμένο θέμα.

Αλλά τι είναι αυτό που κάνει κάποιον πραγματικά σέξι; Οι ειδικοί αναφέρουν πως υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που κάνουν έναν άνθρωπο σέξι, οι οποίοι δεν αφορούν μόνο την εξωτερική του εμφάνιση. Το πόσο σέξι είναι κανείς μπορεί να είναι ένα ευμετάβλητο χαρακτηριστικό, καθώς εξαρτάται από φυσικούς αλλά και εξωτερικούς παράγοντες.

Η Μπλάνκα Κομπ, ειδική στη γλώσσα του σώματος, αναφέρει πως «η σεξουαλικότητα σχετίζεται με το μάτι του θεατή», θεωρείται μια υποκειμενική έννοια. «Κάποιοι άνθρωποι θεωρούν σέξι το πρόσωπο, ενώ σε άλλους μπορεί να φανεί σέξι και η φωνή. Άλλοι βρίσκουν σέξι τη φυσική μυρωδιά κάποιου ή το άρωμά του. Επιπροσθέτως, η γλώσσα του σώματος που αποπνέει αυτοπεποίθηση, μπορεί να θεωρηθεί σέξι».

Ζευγάρι

Παρακάτω, ακολουθούν οι παράγοντες που κάνουν κάποιον σέξι, σύμφωνα με την επιστήμη:

Τα γονίδια μας παίζουν κύριο ρόλο

Η Κέλσεϊ Λάτιμερ, ψυχολόγος από τη Φλόριντα, αναφέρει πως «υπάρχουν πολλές θεωρίες όσον αφορά τους παράγοντες που μπορούν να ενισχύσουν το πόσο ελκυστικοί είστε, οι οποίες περιβάλλονται από πολιτισμικές πτυχές. Παραδείγματος χάρη, οι καμπύλες στα σώματα των γυναικών υποδηλώνουν γονιμότητα, ενώ άλλοι παράγοντες υποδεικνύουν ότι μας ελκύει αυτό που βλέπουμε περισσότερο και σε αυτό που είμαστε εκτεθειμένοι». «Αυτό υποδηλώνει ότι η έλξη έχει τόσο βιολογικούς όσο και παράγοντες που μας τους μαθαίνουν», σημειώνει.

Όταν κάποιος αναφέρεται στην ελκυστικότητα, θα πρέπει να ξεχωρίζει την «ωραία εμφάνιση» από την «σεξουαλικότητα». Ο πρώτος ορισμός αναφέρεται σε κάποιον που έχει αντικειμενικά ένα «ενδιαφέρον παρουσιαστικό», ενώ ο δεύτερος σχετίζεται με την υποκειμενική γνώμη στην εξωτερική εμφάνιση κάποιου.

Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος θα μπορούσε να έχει «ωραία εμφάνιση» χωρίς να έχει το τέλειο σώμα ή το πιο μαγευτικό χαμόγελο. Όμως, όταν κάποιος αναφέρεται ως «σέξι», ο χαρακτηρισμός αφορά την εξωτερική του εμφάνιση. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί αναφέρουν πως δεν υπάρχει μια θεωρία που επιβάλλεται σε όλους τους ανθρώπους.

Ζευγάρι

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η προσωπικότητα

Η προσωπικότητα ενός ανθρώπου και ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζει τον εαυτό του, σχετίζεται πολύ με τη γνώμη που σχηματίζει για αυτόν ο κόσμος. «Έχετε γνωρίσει ποτέ κάποιον, ο οποίος στην αρχή σας φάνηκε αδιάφορος εξωτερικά, αλλά όσο τον γνωρίζετε καλύτερα, τόσο πιο όμορφος γίνεται στα μάτια σας; Ξαφνικά βλέπετε το ωραίο του χαμόγελο ή τα όμορφα μάτια του», αναφέρει η Λάτιμερ. «Δεν είναι τυχαίο. Η προσωπικότητα μπορεί να αλλάξει την πρώτη εντύπωση που έχουμε για την εξωτερική εμφάνιση κάποιου, είτε θετικά είτε αρνητικά».

Η Κομπ πάει αυτό τον συλλογισμό ένα βήμα παρακάτω και αναφέρει πως η προσωπικότητα όχι μόνο επηρεάζει το σεξ απίλ κάποιου, αλλά κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της, μπορούν να κάνουν τη διαφορά. «Το με πόση αυτοπεποίθηση μιλά και φέρεται κάποιος μπορεί να γίνει ελκυστικό», σημειώνει. «Η καλή προσωπικότητα μπορεί να αιχμαλωτίσει την προσοχή κάποιου επειδή αντανακλά τη γοητεία, τον μαγνητισμό και την ευφυΐα. Ένα υποτιμημένο χαρακτηριστικό της σεξουαλικότητας είναι η ευγένεια, η οποία αντανακλά την ενσυναίσθηση και την ευαισθησία. Ο άλλος αισθάνεται ότι αγαπιέται, γεγονός που συμβάλλει στην ενίσχυση μιας συναισθηματικής σύνδεσης».

Το περιβάλλον μας παίζει, εξίσου, ρόλο

Η Λάτιμερ αναφέρει πως η άποψη για τη σεξουαλικότητα σχετίζεται με παράγοντες, όπως «η χρονική στιγμή, η γενιά, η κουλτούρα και η ηλικία» του θεατή, ενώ προσθέτει πως αυτό που κάνει σέξι τους άντρες δεν είναι το ίδιο πράγμα με αυτό που κάνει σέξι τις γυναίκες.

Επιπλέον, οι διαφορετικές κουλτούρες και γεωγραφικές τοποθεσίες μπορούν να δημιουργήσουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το τι είναι ελκυστικό και τι όχι. Παραδείγματος χάρη, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής νοείται διαφορετικά η σεξουαλικότητα, από ό,τι νοείται στην Ισπανία, τη Γαλλία ή την Ελλάδα.

Η Κομπ τονίζει πως «αυτό που θεωρείται σέξι στην Αμερική σήμερα, μπορεί να θεωρείται σέξι στην Ασία αύριο, και το ανάποδο». Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως οι γεωγραφικές και πολιτισμικές διαφορές μπορούν να επηρεάσουν τη γνώμη του ευρύτερου κοινού για το ποια χαρακτηριστικά θεωρούνται σέξι, καθιστώντας αυτή την έννοια υποκειμενική και μεταβλητή.

Τελικά, οι ειδικοί καταλήγουν στο ότι δεν υπάρχει ένα χαρακτηριστικό που κάνει κάποιον ελκυστικό. Αυτό που μπορεί να αρέσει σε κάποιον, μπορεί να φαίνεται αποκρουστικό σε έναν άλλον.

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να πει πως ο Μπραντ Πιτ δεν είναι σέξι και γοητευτικός.