Το λίπος στην κοιλιά είναι κακά νέα για την υγεία μας. Ακόμη και οι άνθρωποι που φαίνονται φυσιολογικοί στο βάρος ή ακόμα και αδύνατοι, μπορούν να αποθηκεύουν επικίνδυνα επίπεδα εσωτερικού λίπους.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε το λίπος στην κοιλιά με φυσικό τρόπο είναι να το «κάψετε» μέσω περιορισμού θερμίδων και άσκησης.

Τα λιποκύτταρα είναι μονάδες αποθήκευσης γεμάτες με περίσσεια ενέργειας. Η καύση λίπους, γνωστή και ως οξείδωση λίπους, ξεκινά όταν η παροχή ενέργειας στην κυκλοφορία του αίματος, που ονομάζεται γλυκογόνο, αρχίζει να εξαντλείται. Από τον εγκέφαλο απελευθερώνονται ορμόνες που ενεργοποιούν τα λιπώδη κύτταρα να απελευθερώσουν τα ενεργειακά πακέτα που περιέχουν.

Πώς να μειώσετε το λίπος στην κοιλιά σας;

Ενώ η άσκηση παίζει βασικό ρόλο στην απώλεια λίπους, οποιοδήποτε πρόγραμμα μείωσης λίπους, για να είναι αποτελεσματικό, θα πρέπει να επικεντρώνεται περισσότερο στη διατροφή και στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων.

Ο απλός εμπειρικός κανόνας είναι να καίτε περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνετε. Ειδικοί στην Telegraph επισημαίνουν πως ο καλύτερος τρόπος για άτομα που ξεκινούν από χαμηλότερο επίπεδο φυσικής κατάστασης, είναι να κάνουν σταδιακές αλλαγές στον τρόπο ζωής, συνδυάζοντας άσκηση κατάλληλης έντασης με διατροφή.

Πολλές φορές οι άνθρωποι αποφασίζουν ξαφνικά πως πρέπει να κάνουν κάτι για την υγεία τους και ρίχνονται με πάθος στην έντονη άσκηση. Αυτό φαίνεται εξαιρετικό τον πρώτο καιρό μέχρι που το σώμα τους αρχίζει να τους «προδίδει» και είτε σταματούν είτε τραυματίζονται.

Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα για τη μείωση του λίπους στην κοιλιά;

Για να πετύχετε τον σκοπό σας, σκεφτείτε να εντάξετε στη διατροφή σας τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση. «Οι κοιλιακοί φτιάχνονται στην κουζίνα», σημειώνουν οι γυμναστές. «Θα βρείτε ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να χάσετε τα περιττά εκατοστά γύρω από τη μέση σας εστιάζοντας στο φαγητό».

Επίσης μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες θεωρείται η καλύτερη κίνηση για την απώλεια λίπους. Ειδικοί συστήνουν να τρώτε περίπου 1 γραμμάριο πρωτεΐνης ανά 1 κιλό σωματικού βάρους και να πίνετε δύο έως τρία λίτρα νερό την ημέρα για να αισθάνεστε χορτάτοι.

Η σημασία της διατροφής γίνεται εμφανής όταν ληφθεί υπόψη ότι ένα κιλό λίπους περιέχει 7.500 θερμίδες και ότι το τρέξιμο ενός μιλίου καίει περίπου 80 έως 140 θερμίδες.

Ένα από τα χειρότερα πράγματα που επιβαρύνουν το κοιλιακό λίπος είναι το αλκοόλ. Εκτός από τις θερμίδες και τα λίγα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, τα αλκοολούχα ποτά ενισχύουν την πείνα και αυξάνουν την πιθανότητα να αναζητήσετε λιγότερο θρεπτικές επιλογές όπως μια πίτσα ή ένα μπέργκερ.

Διατροφολόγοι συμβουλεύουν επίσης την έμφαση σε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες (φρούτα και λαχανικά, όσπρια ή δημητριακά ολικής άλεσης). Εδώ θα βρείτε μερικά υγιεινά σνακ που βοηθούν στην απώλεια του κοιλιακού λίπους.

Ο σωστός ύπνος είναι ένας ακόμη παράγοντας που συμβάλει στην απώλεια λίπους στην κοιλιά. Τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης έδειξαν ότι οι άνθρωποι που δεν κοιμούνταν αρκετά είχαν 11% περισσότερο σπλαχνικό λίπος. Στόχος είναι ένας ύπνος επτά έως εννέα ωρών κάθε νύχτα. Διαβάστε περισσότερα εδώ: Πώς ο ύπνος συμβάλλει στη συσσώρευση του κοιλιακού λίπους.

Ποιες είναι οι καλύτερες ασκήσεις για να κάψετε λίπος στην κοιλιά;

Δεν υπάρχουν ασκήσεις που να στοχεύουν ειδικά το λίπος στην κοιλιά. Αυτό συμβαίνει επειδή η απώλεια λίπους συμβαίνει σε ολόκληρο το σώμα, όχι σε συγκεκριμένες περιοχές. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να εστιάσετε στις ασκήσεις που μειώνουν αποτελεσματικά το συνολικό λίπος.

Τα καλύτερα προγράμματα άσκησης για απώλεια λίπους αποτελούνται από έναν υγιή συνδυασμό καρδιαγγειακής άσκησης (τρέξιμο, ποδηλασία κ.λπ.) και προπόνησης με αντίσταση (άρση βαρών, ασκήσεις σωματικού βάρους κ.λπ.). Αυξάνετε τον ρυθμό, τη διάρκεια και την ένταση όσο αυξάνετε τη φυσική σας κατάσταση. «Να είστε ρεαλιστές σχετικά με το βασικό επίπεδο και να σχεδιάζετε το πρόγραμμα άσκησής σας ανάλογα. Η συνέπεια και η υπομονή είναι το κλειδί», υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

Ακόμη και με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας, όπως να πηγαίνετε από τις σκάλες αντί να χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα και να περπατάτε μικρές αποστάσεις αντί να οδηγείτε, θα σας βοηθήσουν να κάψετε λίπος.

5 ασκήσεις που βοηθούν στην απώλεια λίπους

Διαλειμματική προπόνηση: Η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT) είναι ένας τύπος κυκλικής προπόνησης που περιλαμβάνει σύντομες εκρήξεις έντονης άσκησης με μικρά διαστήματα ανάπαυσης. Οι συνεδρίες HIIT περιλαμβάνουν καρδιαγγειακές ασκήσεις και ασκήσεις ενδυνάμωσης και έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν μέγιστη καύση θερμίδων.

Λειτουργική κυκλική προπόνηση: Η λειτουργική κυκλική προπόνηση συνδυάζει διάφορες ασκήσεις με συγκεκριμένη σειρά που ολοκληρώνονται μέσα σε ένα χρονικό πλαίσιο. Είναι διαφορετικό από το HIIT στο ότι δεν περιλαμβάνει καρδιαγγειακές ασκήσεις και είναι λιγότερο έντονη.

Άσκηση με EMS: Η γυμναστική με ηλεκτρική μυϊκή διέγερση είναι μια μορφή προπόνησης υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιεί ηλεκτρικά ρεύματα για να αυξήσει σημαντικά τις φυσικές μυϊκές συσπάσεις του σώματος. Ως αποτέλεσμα, όταν συνδυάζεται με καθοδηγούμενες λειτουργικές κινήσεις, το EMS διασφαλίζει ότι μεγάλες ποσότητες μυϊκών ινών ενεργοποιούνται σε σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους προπόνησης. Πρόκειται για μια αποτελεσματική προπόνηση για ολόκληρο το σώμα που δεν καταπονεί τις αρθρώσεις και μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες του κάθε ατόμου.

Σχοινάκι: Το σχοινάκι είναι μια κυκλική άσκηση, που σημαίνει ότι εκτελείται με σταθερό, κανονικό ρυθμό. Ανάμεσα στα άλλα οφέλη βοηθάει και στη βελτίωση του συντονισμού μεταξύ των ματιών, των ποδιών και των χεριών. Το σχοινάκι μπορεί να κάψει περισσότερες θερμίδες από το τζόκινγκ.

Προπόνηση πυγμαχίας: Μελέτες δείχνουν ότι η προπόνηση πυγμαχίας βελτιώνει το ποσοστό σωματικού λίπους, την αρτηριακή πίεση, τη σωματική λειτουργία και τη ζωτικότητα, ενώ έχει επίσης αποδειχθεί ότι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση του άγχους, της κατάθλιψης και άλλων ψυχικών καταστάσεων.

Ποιες ασκήσεις δεν καίνε το λίπος στην κοιλιά;

Κάθε άσκηση καίει θερμίδες σε διάφορους βαθμούς και έτσι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του λίπους στην κοιλιά. Ωστόσο, επειδή πολλοί πιστεύουν πως το καλύτερο που έχουν να κάνουν για να κάψουν το λίπος στην κοιλιά είναι οι κοιλιακοί, οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως οι ατέλειωτες επαναλήψεις αυτής της άσκησης δεν πρόκειται να σας προσφέρουν τους κοιλιακούς που ονειρεύεστε. Οι ασκήσεις των μυών του στομάχου θα βοηθήσουν στην ενίσχυση των κοιλιακών μυών και θα τους τονώσουν, αλλά δεν θα μετατοπίσουν το στρώμα λίπους από πάνω τους.