Τα social media κατακλύζονται καθημερινά από αναρτήσεις σχετικά με συμβουλές για την ενίσχυση της φυσικής κατάστασης και της ευεξίας σας. Οι fitfluencers, δημιουργοί περιεχομένου που προτείνουν διάφορα προγράμματα εκγύμνασης και διατροφής, είναι μία ακόμη μόδα με πλήθος πιστών ακολούθων.

Εξάλλου ζούμε σε μια εποχή που ο καθένας μπορεί να ισχυρίζεται πως είναι ειδικός. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τον κόσμο των social media. Πώς μπορείτε να ξεχωρίσετε τους απατεώνες από αυτούς που μπορούν στ’ αλήθεια να σας προσφέρουν κάτι χρήσιμο; Οι… πραγματικοί ειδικοί μίλησαν στην ιστοσελίδα Popsugar και επεσήμαναν τους κινδύνους που προκαλούν οι «κομπογιαννίτες» fitfluencers.

«Οι μη διαπιστευμένοι fitfluencers ενδέχεται να προωθούν, ενδεχομένως και ακούσια, μη ασφαλείς πρακτικές, μη ρεαλιστικές προσδοκίες και ανυπόστατες “γρήγορες λύσεις”», λέει η Sabrena Jo, πιστοποιημένη γυμνάστρια και εκπαιδεύτρια φυσικής κατάστασης, υπογραμμίζοντας πως αυτή η παραπληροφόρηση μπορεί να οδηγήσει στην καλύτερη περίπτωση σε αποθάρρυνση, καθώς δεν έρχονται τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, και στη χειρότερη σε τραυματισμό.

Ωστόσο, οι κίνδυνοι δεν προέρχονται μόνο από τους fitfluencers. Ακόμη και το φαινομενικά αβλαβές περιεχόμενο έμπνευσης για γυμναστική, γνωστό και ως #fitspo, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Μια μελέτη των επιπτώσεων του fitspiration έδειξε ότι «η έκθεση σε τέτοιου είδους περιεχόμενο ενίσχυσε τη δυσαρέσκεια των ατόμων για τη δική τους φυσική κατάσταση και εμφάνιση, προκαλώντας αρνητικά συναισθήματα, ιδιαίτερα σε νέους ανθρώπους».

«Οι νέοι ενήλικες και οι έφηβοι εξακολουθούν να διαμορφώνουν την εικόνα του εαυτού τους και την κατανόηση της υγείας και της φυσικής κατάστασής τους. Και δυστυχώς μπορεί να μην έχουν τη γνώση για να διακρίνουν μεταξύ αξιόπιστων συμβουλών και δυνητικά επιβλαβών συστάσεων», εξηγεί η Sabrena Jo.

Από την άλλη, υπογραμμίζει ότι στα social media υπάρχουν και εξαιρετικοί fitfluencers που προσφέρουν πολύ σημαντικές συμβουλές και μάλιστα δωρεάν. «Η άνοδος των fitness influencers έχει εκδημοκρατίσει σημαντικά την πρόσβαση σε πληροφορίες φυσικής κατάστασης», αναφέρει και προσθέτει: «Το να ακολουθείς διαπιστευμένους επαγγελματίες γυμναστικής μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκτήσεις κίνητρα και να βρεις νέες ιδέες προπόνησης».

«Οποιοσδήποτε fitfluencer μπορεί να σας παρακινήσει να γυμναστείτε, κάτι που είναι πολύ θετικό», προσθέτει από την πλευρά της η Jeanette Jenkins, δημιουργός του The Hollywood Trainer Club και προπονήτρια διασημοτήτων όπως της Pink, της Alicia Keys και της Jurnee Smollett. «Ωστόσο, η άνοδός τους οδήγησε επίσης και στον πολλαπλασιασμό της παραπληροφόρησης και των δυνητικά επιβλαβών πρακτικών , γι’ αυτό είναι σημαντικό για τους χρήστες των social media να αναπτύξουν μια κριτική αντίληψη για το περιεχόμενο γυμναστικής που παρακολουθούν στο διαδίκτυο», συμπληρώνει η Sabrena Jo.

Πώς μπορείτε να εντοπίσετε έναν αξιόπιστο fitfluencer;

Η Sabrena Jo επισημαίνει τέσσερις βασικές αρχές για να προσδιορίζει κάποιος εάν ένας δημιουργός περιεχομένου είναι πραγματικά ένας αξιόπιστος επαγγελματίας γυμναστικής.

Διαπιστευτήρια
«Οι διαπιστευμένοι επαγγελματίες είναι πιο πιθανό να παρέχουν ασφαλείς, ρεαλιστικές και βιώσιμες συμβουλές φυσικής κατάστασης, μειώνοντας τους κινδύνους που συνδέονται με την παραπληροφόρηση». Αναζητήστε πτυχία και πιστοποιήσεις από αναγνωρισμένους οργανισμούς.
Και να είστε επιφυλακτικοί με άτομα που δίνουν συμβουλές οι οποίες δεν εμπίπτουν στο πεδίο των διαπιστευτηρίων τους. Δηλαδή, ένας personal trainer δεν μπορεί να δίνει συμβουλές διατροφής, εκτός εάν έχει και αυτή την ειδικότητα, και αντίστροφα.

Συμβουλές με αποδείξεις
«Οι επαγγελματίες τείνουν να βασίζουν τις συμβουλές τους στην επιστημονική έρευνα και σε εμπεριστατωμένες αρχές άσκησης, παρά σε τάσεις ή προσωπικές γνώμες». Ασφαλώς η εμπειρία κάποιου μπορεί να είναι ενδιαφέρουσα και να εμπνέει, αλλά όταν δίνει συμβουλές, αυτές θα πρέπει να έχουν μια επιστημονική βάση.

Διαφάνεια
Οι αξιόπιστοι επαγγελματίες παρουσιάζουν δημόσια τα προσόντα τους αλλά και τους περιορισμούς που προκύπτουν από την εμπειρία τους. Είναι πιο πιθανό να παραπέμπουν σε άλλους ειδικούς όταν είναι απαραίτητο.

Ποιότητα περιεχομένου
Οι επαγγελματίες επικεντρώνονται σε ασφαλείς, αποτελεσματικές μεθόδους και συχνά παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες για τις προτάσεις τους, όχι απλώς ένα οπτικά ελκυστικό περιεχόμενο. Ορισμένες αναρτήσεις γυμναστικής μπορεί να είναι χαριτωμένες, αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματικές για τη φόρμα σας.

Ένστικτο
Υπάρχει μια πέμπτη, λιγότερο απτή αξία για να ακολουθήσετε έναν fitfluencer. Πρόκειται για το δικό σας συναίσθημα. «Συστήνω στους ανθρώπους να ακολουθούν οποιονδήποτε fitfluencer τους παρακινεί, τους εμπνέει, τους εκπαιδεύει ή απλώς τους κάνει να γελούν και να απολαμβάνουν τη ζωή», λέει Jeanette Jenkins.

«Είναι σημαντικό να σκέφτεστε κριτικά και να ορίζετε τις δικές σας παραμέτρους γύρω από το περιεχόμενο. Μπορείτε να αλληλεπιδράσετε τόσο με διαπιστευμένους όσο και με μη διαπιστευμένους fitfluencers και να εμπνευστείτε και από τους δύο με διαφορετικούς τρόπους». Στον αντίποδα, εάν το περιεχόμενο σας κάνει να νιώθετε ενοχές ή σας προκαλεί δυσαρέσκεια για το σώμα σας και επηρεάζει αρνητικά την αυτοεκτίμησή σας, τότε καλό είναι να το διαγράψετε από τη ροή σας.

Τα προειδοποιητικά σημάδια

Προσοχή σε οποιοδήποτε από τα παρακάτω σημάδια που λειτουργούν ως προειδοποιήσεις πως το περιεχόμενο μπορεί να επιβλαβές.

Εστίαση στην εμφάνιση
Σε κάποιο βαθμό, αυτό είναι αδύνατο να αποφευχθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Το πρόβλημα με το να ακολουθείς οποιονδήποτε fitfluencer είναι όταν τελικά το μήνυμα που εκπέμπεται εστιάζει στην εμφάνιση ως το πιο σημαντικό μέρος της ζωή κάποιου», διευκρινίζει η Sarah Schrank, καθηγήτρια στο California State University Long και εκπαιδεύτρια γιόγκα. Πολλοί fitfluencers προωθούν αποτελέσματα εστιασμένα στην εμφάνιση και δημοσιεύουν φωτογραφίες του πριν και του μετά. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κάποιος να σας λέει, έστω και έμμεσα, πως το σώμα σας θα πρέπει να φαίνεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο.

Ακραίες προσδοκίες
«Οι αξιόπιστοι επαγγελματίες είναι απίθανο να υποσχεθούν γρήγορα, δραματικά αποτελέσματα ή να σας πιέσουν σε ακραίες δίαιτες και προπονήσεις», τονίζει η Sabrena Jo. Και όπως με τις περισσότερες πηγές πληροφοριών στη ζωή μας, θα πρέπει να αξιολογούμε με κριτική σκέψη τις συμβουλές που μοιράζονται οι fitfluencers, εξετάζοντας κατά πόσο αυτές βρίσκονται σε «συνέπεια με τις καθιερωμένες οδηγίες υγείας και φυσικής κατάστασης».

Ίδιες συμβουλές σε όλους
«Η υγεία και η φυσική κατάσταση είναι ένα ταξίδι ζωής για τον καθένα, που έχει να κάνει με την κατανόηση του σώματός του, του τρόπου λειτουργίας του και εν τέλει την προπόνηση που είναι καλύτερη για τον ίδιο», σημειώνει η Jenkins. Οι fitfluencers που υποστηρίζουν πως οι ασκήσεις και οι πρακτικές ευεξίας θα αποφέρουν το ίδιο αποτέλεσμα σε όλους, θα πρέπει να αποφεύγονται.