Όσοι είναι παντρεμένοι είναι κατά κανόνα πιο υγιείς και μάλιστα είναι πιθανότερο να εξασφαλίσουν νεφρό για μεταμόσχευση σε περίπτωση που προκύψει τέτοια ανάγκη, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πάσχοντες από νεφρική ανεπάρκεια που ήταν παντρεμένοι ή χωρισμένοι (ή ακόμη και σε διάσταση) είχαν πάνω από 50% περισσότερες πιθανότητες να ενταχθούν σε λίστα αναμονής για να υποβληθούν σε μεταμόσχευση νεφρού σε σχέση με τους ανύπαντρους.

Όσοι ήταν παντρεμένοι είχαν επίσης 28% περισσότερες πιθανότητες να λάβουν το όργανο, σε σχέση με τους ανύπαντρους που βρίσκονταν στη λίστα αναμονής.

Τα ευρήματα αυτά έχουν εξήγηση, σύμφωνα με την δρα Λόρα Τέιλορ του Johns Hopkins University School of Nursing, η οποία δήλωσε ότι το να είναι κάποιος παντρεμένος του δίνει συνήθως την αίσθηση της ομαδικής υποστήριξης.

Πολλοί νεφροπαθείς που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση και υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής και να λαμβάνουν φάρμακα καθώς και να πηγαίνουν σε συγκριμένες ημερομηνίες στο γιατρό τους. Ένας σύντροφος μπορεί να τους βοηθήσει σε αυτά, εξηγεί η Τέιλορ.
Αυτό στη συνέχεια τους καθιστά ικανούς να μπουν σε λίστα αναμονής κι όταν βρίσκεται το όργανο για μεταμόσχευση να είναι σε αρκετά καλή φυσική κατάσταση ώστε να υποβληθούν στην επέμβαση.

Για να διαπιστώσουν κατά πόσο ο γάμος συνδέεται με τις πιθανότητες μεταμόσχευσης νεφρού στους νεφροπαθείς, οι ερευνητές εξέτασαν τις πληροφορίες που έλαβαν από την τράπεζα δεδομένων του αμερικανικού φορέα μεταμοσχεύσεων και επικεντρώθηκαν στους 3.650 νεφροπαθείς που περιλαμβάνονταν σε αυτή.

Σχεδόν το 56% αυτών που έπασχαν από νεφρική ανεπάρκεια ήταν παντρεμένοι, ενώ το 14% ήταν χωρισμένοι ή σε διάσταση και το 30% είτε χήροι είτε δεν είχαν ποτέ παντρευτεί.