Όλοι είχαμε ή έχουμε στη ζωή μας φίλους, που αποτελούν το στήριγμά μας ή τουλάχιστον έτσι λέμε, γιατί πολλές φορές κάνουμε να τους δούμε μέρες ή και μήνες και δεν τηλεφωνούμε καν να δούμε τι κάνουν.

Εκτός από τη δικαιολογία ότι πραγματικά τους αγαπάμε και τους έχουμε στην καρδιά μας ακόμα και αν δεν τους βλέπουμε, τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να γίνουμε καλύτεροι φίλοι προς τους φίλους μας;

Σύμφωνα με την άποψη των ειδικών, μεγάλη σημασία σε μια φιλία έχουν όσα προσφέρει κάποιος στους φίλους του σε ένα υποβόσκον ψυχολογικό επίπεδο κι όχι τόσο όλα τα συμβατικά πράγματα που κάνουν οι φίλοι μεταξύ τους.

Διαβάστε παρακάτω μερικούς τρόπους για να συσφίξετε τις σχέσεις σας με τους φίλους σας και να επωφεληθείτε από τα ψυχολογικά και συναισθηματικά οφέλη μιας αξιοπρεπούς φιλίας.

Μοιραστείτε ένα μυστικό

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αν μοιραστείτε ένα μυστικό σας με ένα φίλο θα τον κάνετε να αισθανθεί ότι τον εμπιστεύεστε και τον εκτιμάτε. Ωστόσο, αυτός δεν είναι ο μοναδικός λόγος που ένα μυστικό μπορεί να σας φέρει κοντά.

Η εμπιστοσύνη που θα δείξετε σε έναν άνθρωπο μπορεί να τον κάνει να πιστέψει ότι τον εκτιμάτε περισσότερο από ό,τι έναν άλλο κοινό γνωστό σας, λέει ο Peter DeScioli, μεταδιδακτορικό μέλος του κλάδου της ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, που έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένη έρευνα στη θεωρία «συμμαχίας» της φιλίας. Εκείνος ανακάλυψε ότι ακόμα κι αν δεν έχετε κάποιον πολύ ψηλά στο νου σας για κάποια χαρακτηριστικά, όπως η εξυπνάδα ή η καλοσύνη, είναι πιο πιθανό να τον τοποθετήσετε ψηλότερα μέσα σας σαν φίλο αν γνωρίζετε ότι βασίζεται πάνω σας και σας θεωρεί άξιο φίλο.

Ίσως αυτή η ιδέα περί αξιολόγησης να ακούγεται μικροπρεπής, αλλά ο DeScioli εξηγεί ότι «θέλουμε οι φίλοι μας να παίρνουν το μέρος μας ακόμα κι αν πρόκειται για μια ασήμαντη διαφωνία όπου όλοι θέλουν να πάνε έξω για φαγητό κι εμείς όχι». Επομένως, μοιραστείτε ένα μυστικό σας και ο φίλος σας θα νιώθει πολύτιμη συντροφιά στη ζωή σας.

Συμπεριφερθείτε στους φίλους σας σαν να είναι ενήλικοι, γιατί είναι!

Όταν ένας φίλος σας έχει κάποιο πρόβλημα ή μια δυσκολία σε κάτι είναι πολύ δελεαστικό να τον αρπάξετε από το λαιμό και να του πείτε ακριβώς τι θα πρέπει να κάνει κατά τη γνώμη σας. Έτσι κι αλλιώς, το να είσαι καλός φίλος δεν σημαίνει να δίνεις και καλές συμβουλές; Ίσως όχι, λένε ερευνητές που μελέτησαν την αποφασιστικότητα του ατόμου.

Ο Edward Deci, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ ανακάλυψε ότι στηρίζοντας την αυτονομία ενός φίλου, δηλαδή κάνοντας τον να αισθανθεί ότι μπορεί να πάρει αποφάσεις για τον εαυτό του, θέτετε βάσεις για μια καλύτερη φιλία και αυτό μπορεί να βελτιώσει ακόμα και την πνευματική υγεία του φίλου σας. Σε μια έρευνα, ο Deci και οι συνάδελφοί του πήραν εκ βαθέων συνεντεύξεις με ζευγάρια φίλων και βρήκαν ότι όσο περισσότερη στήριξη παρείχε ο ένας στον άλλον, τόσο πιο ικανοποιημένοι ήταν και οι δυο από τη φιλία και τόσο μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση είχαν ως άνθρωποι.

«Όταν οι άνθρωποι σχετίζονται μαζί σου, και συνειδητοποιούν την αίσθηση που έχεις για τη σπουδαιότητα των πραγμάτων και την ικανότητα, νιώθεις καλύτερα για τον εαυτό σου», προσθέτει ο Deci. Με άλλα λόγια, με το να συμπεριφέρεσαι σε έναν φίλο σαν να είναι απόλυτα συνειδητοποιημένος θα τον βοηθήσει να γίνει πραγματικά συνειδητοποιημένος.

Αποδεχτείτε ότι καμιά φιλία δεν είναι τέλεια
Όλοι συμφωνούν ότι οι τσακωμοί και οι διαμάχες είναι φυσιολογικό κομμάτι μιας σχέσης, ενός γάμου ή μιας φιλίας. Ειδικά στις φιλίες, οι άνθρωποι δεν νιώθουν τόσο άνετα να δεχτούν τις ατέλειες των άλλων. Αυτή η τάση μπορεί να οδηγήσει μια φιλία στο πρόωρο τέλος της όταν προκύπτει ένα πρόβλημα, σύμφωνα με τον Jan Yager, έναν κοινωνιολόγο και συγγραφέα του βιβλίου Friendshifts: The Power of Friendship and How It Shapes Our Lives.

«Οι άνθρωποι έχουν αυτή τη λανθασμένη αντίληψη ότι η φιλία θα πρέπει να είναι η ανάπαυλά τους από όλες τις άλλες προκλήσεις της ζωής», λέει ο Yager. «Θα πρέπει να αντιμετωπίσεις τους συναδέλφους ή το αφεντικό σου, θα πρέπει να τα βγάλεις πέρα με τους συγγενείς, αλλά τους φίλους σου τους επιλέγεις». Μην φοβάστε μια προσωρινή διαφωνία ή μια παρεξήγηση. Όταν την ξεπεράσετε, η φιλία σας θα είναι πιο δυνατή και σταθερή από ποτέ.

Να είστε κοντά στους φίλους σας στις δύσκολες στιγμές

Αν έχετε υπόψη σας ότι ένας φίλος σας πρόκειται να περάσει μια δύσκολη στιγμή, θα ήταν καλό να κανονίσετε το πρόγραμμά σας και να βρείτε χρόνο να είστε μαζί του, ως φυσική παρουσία κι όχι μόνο με τη σκέψη σας. Η γνώση ότι υπάρχει κάποιος φίλος κοντά μας μπορεί να ελαφρύνει το συναισθηματικό φορτίο σε μια κρίσιμη στιγμή της ζωής μας, σύμφωνα με μια έρευνα του William Bukowski, ενός ψυχολόγου στο Πανεπιστήμιο του Concordia.

Οι συνάδελφοί του και ο ίδιος ζήτησαν από μαθητές να κρατήσουν ημερολόγιο από τις προσωπικές τους συνδιαλλαγές και κουβέντες για τέσσερις μέρες, ενώ έπαιρναν καθημερινά από τα παιδιά αυτά δείγμα σάλιου για να μετρήσουν τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης.

Αυτό που βρήκαν ήταν ότι τα επίπεδα κορτιζόλης είναι σημαντικά μικρότερα σε παιδιά που ανέφεραν ότι υπήρχε κοντά τους ένας φίλος σε μια δύσκολη στιγμή, όπως το να έχουν μπλεξίματα με έναν καθηγητή. Ο Bukowski λέει ότι «τα σώματά μας αναγνωρίζουν ότι δεν χρειάζεται να ανταποκριθούν τόσο έντονα στον κίνδυνο όταν υπάρχει κάποιος δίπλα μας να βοηθήσει».