Το TikTok είναι γεμάτο με μυστικά ομορφιάς. Κάποια από αυτά είναι λαμπρά, άλλα όχι και τόσο. Αλλά μια από τις πιο πρόσφατες τάσεις ομορφιάς που προέκυψαν από την πλατφόρμα είναι το μαύρισμα μπύρας – και δεν είναι και τόσο καλή ιδέα.

Νέα μόδα για τους χρήστες του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης είναι να χρησιμοποιούν μπύρα ως λοσιόν μαυρίσματος. Το hashtag #beertan έχει σχεδόν 300.000 προβολές και περιλαμβάνει βίντεο με ανθρώπους που καλύπτουν το σώμα τους με μπύρα πριν ξαπλώσουν στον ήλιο.

Οι δημιουργοί περιεχομένου λένε ότι το hack επιταχύνει τη διαδικασία μαυρίσματος.

Πιθανότατα δεν θα αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ειδικοί στην περιποίηση της επιδερμίδας δεν συμφωνούν με αυτή τη νέα τάση. Ο Δρ Rutsnei Schmitz, αισθητικός δερματολόγος στο Dubai Cosmetic Surgery, το περιγράφει ως «καταστροφικό».

Λέει ότι το πρώτο πρόβλημα με την τάση μαυρίσματος μπύρας της TikTok είναι ότι έχει επινοηθεί από ανθρώπους που δεν είναι ειδικοί στην περιποίηση του δέρματος. Ο Schmitz συνιστά πάντα να ζητάτε τη συμβουλή ενός επαγγελματία περιποίησης δέρματος, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την ασφάλεια στον ήλιο. Η δεύτερη –και μεγαλύτερη– ανησυχία είναι ότι προσφέρει μηδενική προστασία από τις βλάβες από τον ήλιο. «Το πρόβλημα με αυτή την τάση είναι ότι εάν δεν χρησιμοποιείτε αντηλιακό και απλώνετε αποκλειστικά μπύρα στο δέρμα, δεν προστατεύετε καθόλου το δέρμα», προειδοποιεί ο Schmitz. «Εάν το απλώνετε πάνω από ένα φυσικό αντηλιακό, το οποίο λειτουργεί σαν φράγμα για την προστασία του δέρματος, διατρέχετε μεγάλο κίνδυνο να ξεπλύνετε το αντηλιακό – και συνεπώς την προστασία» πρόσθεσε. Όπως και ο Schmitz, η Dr Katherine Armour, δερματολόγος και ιδρύτρια της Bespoke Skin Technology, πιστεύει ότι αυτή η τάση είναι απίστευτα επικίνδυνη. «Η ιδέα να αφήσεις ένα υγρό να τηγανιστεί στο δέρμα σου είναι εντελώς τρελή», λέει. «Έχει υποστηριχθεί ότι ο λυκίσκος στην μπύρα διεγείρει τα μελανοκύτταρα του δέρματος να παράγουν περισσότερη μελανίνη, η οποία οδηγεί σε μαύρισμα. Ωστόσο, αυτό δεν έχει μελετηθεί και είναι ένας πλήρης μύθος από όσο μπορώ να δω» είπε.

Οι κίνδυνοι του μαυρίσματος μπύρας

Και οι δύο ειδικοί συμφωνούν ότι οποιαδήποτε πιθανότητα για μαύρισμα αντισταθμίζεται κατά πολύ από τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής της τάσης. Βραχυπρόθεσμα, αφήνετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος και θερμικής εξάντλησης. Το ηλιακό έγκαυμα δεν είναι απλώς επώδυνο, μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη μελάγχρωση και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Ο Schmitz λέει ότι αυτός ο κίνδυνος αυξάνεται με κάθε ηλιακό έγκαυμα που παθαίνεις. «Μόνο ένα ηλιακό έγκαυμα με φουσκάλες στα νεότερα σας χρόνια μπορεί να υπερδιπλασιάσει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε μελάνωμα στη μετέπειτα ζωή σας, ενώ περισσότερα από πέντε ή περισσότερα ηλιακά εγκαύματα υπερδιπλασιάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης δυνητικά θανατηφόρου μελανώματος», προειδοποιεί. Η θερμική εξάντληση, εν τω μεταξύ, μπορεί επίσης να είναι απίστευτα επικίνδυνη. Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου θερμικής εξάντλησης, μπορεί να αισθανθείτε υπνηλία ή δισκέτα και μπορεί να υποφέρετε από πονοκεφάλους, ζάλη και σύγχυση.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • απώλεια της όρεξης
  • αισθάνομαι άρρωστος
  • υπερβολικός ιδρώτας
  • χλωμό, μαλακό δέρμα
  • κράμπες στα χέρια, τα πόδια και το στομάχι
  • γρήγορη αναπνοή ή υψηλός σφυγμός
  • υπερβολική δίψα

Εάν αυτά τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν μετά από 30 λεπτά, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια. Εάν μαυρίζετε με μπύρα, το πιθανότερο είναι ότι την πίνετε και εσείς – και αυτό μπορεί να επιδεινώσει περισσότερο αυτούς τους κινδύνους. «Το αλκοόλ μπορεί να σας κάνει να νυστάζετε, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να κοιμηθείτε στον ήλιο», επισημαίνει ο Schmitz. «Αν πίνεις, μπορεί να μην πάρεις και τις πιο σωστές αποφάσεις, και όσον αφορά την προστασία από τον ήλιο, πρέπει να είσαι σε καλή κατάσταση για να διασφαλίσεις την υγεία του δέρματός σου», προειδοποιεί.

Είναι ξεκάθαρο: Το χάκ μαυρίσματος μπύρας του TikTok δεν αξίζει τον κίνδυνο. Τι γίνεται όμως με το μαύρισμα γενικά; Και οι δύο ειδικοί συμφωνούν: δεν υπάρχει ασφαλές μαύρισμα, μεταδίδει το Health Line.

«Ως δερματολόγος, μπορώ να σας πω ότι οποιοδήποτε μαύρισμα σημαίνει ότι το DNA του δέρματός σας έχει καταστραφεί και αυτό αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος», προειδοποιεί η Armour. «Ακόμα κι αν είστε αρκετά τυχεροί για να αποφύγετε τους καρκίνους του δέρματος, σίγουρα θα αναπτύξετε φωτογήρανση. Αυτό εκδηλώνεται ως ένα «δερμάτινο» βλέμμα – τραχύ δέρμα με υφή, καλυμμένο με κηλίδες καφέ σημάδια και εξογκώματα, και άφθονες ρυτίδες».

Ο Schmitz λέει ότι η εμφάνιση μαυρίσματος είναι στην πραγματικότητα σημάδι βλάβης του δέρματος.

«Μόλις το δέρμα εκτεθεί στην υπεριώδη ακτινοβολία, αυξάνει την παραγωγή μελανίνης σε μια προσπάθεια να προστατεύσει το δέρμα από περαιτέρω βλάβες – και αυτός είναι ο λόγος που το δέρμα σας αλλάζει χρώμα», εξηγεί. Ίσως προτιμάτε την εμφάνιση όταν έχετε μια χρυσή λάμψη. Αν συμβαίνει αυτό, ο Schmitz και η Armor προτείνουν ότι το ψεύτικο μαύρισμα είναι ο μόνος τρόπος.

«Είμαστε τόσο κακομαθημένοι με μια πληθώρα εκπληκτικών προϊόντων αυτομαυρίσματος στην αγορά. Είτε θέλετε ένα γρήγορο μαύρισμα είτε ένα βαθμιαία μαύρισμα, υπάρχει κάτι για όλους», επισημαίνει η Armor. «Υπάρχουν κρέμες. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να ξαπλώνετε στον ήλιο χωρίς προστασία». Ορισμένα περιέχουν ακόμη και θρεπτικά συστατικά για το δέρμα, επομένως θα φροντίζετε το δέρμα σας, αντί να το καταστρέφετε ενεργά.

Πώς να παραμείνετε ασφαλείς στον ήλιο

Το self-tan μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραιτηθείτε από την αντηλιακή προστασία. Στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται να κάνετε ηλιοθεραπεία για να υποστείτε βλάβη από τον ήλιο. Ο Schmitz λέει ότι πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε αντηλιακό με αντηλιακό παράγοντα προστασίας (SPF) 30 ή μεγαλύτερο, εάν σκοπεύετε να μείνετε έξω για περισσότερο από 20 λεπτά. Αυτό περιλαμβάνει και συννεφιασμένες ημέρες. Η Armor λέει ότι θα χρειαστείτε περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού προϊόντος για κάθε περιοχή του σώματος, για παράδειγμα, το πρόσωπο, το λαιμό, τα αυτιά και κάθε ένα από τα χέρια σας. Θα χρειαστεί να κάνετε εκ νέου εφαρμογή κάθε δύο ώρες και μετά το κολύμπι και την εφίδρωση επίσης. Τελικά, οι κίνδυνοι από τη μη χρήση αντηλιακής προστασίας απλά δεν αξίζουν τον κόπο. Παρά τα όσα μπορεί να σας πουν ορισμένοι άνθρωποι στο TikTok, η μπύρα δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται ως βοήθημα μαυρίσματος. Βάλτε αντηλιακό και αποθηκεύστε την μπύρα για να την απολαύσετε –με μέτρο– με φίλους.