Για αδικία στη συγχώνευση του τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης στη Χίο με αυτό της Διοίκησης Επιχειρήσεων κάνει λόγο φοιτητής που βρίσκεται στο πέμπτο έτος των σπουδών του, με επιστολή που απέστειλε στο newsbeast.gr.

«Καλησπέρα, με λένε Θανάση και είμαι στο 5ο έτος φοίτησης στο τμήμα Μηχανικών Οικονομίας κ Διοίκησης στην Χίο.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα “Αθηνά” η σχολή μας απορροφάται από το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων της Χίου. Να σας πω δυο λόγια γι’ αυτό, αρχικά τα τμήματα δεν έχουν ΚΑΜΙΑ σχέση μεταξύ τους παρά μόνο στην λέξη ΔΙΟΙΚΗΣΗ στο τίτλο τους.

Στα μαθήματα λοιπόν από τα 60 που έχει η σχολή μας τα 30 και περισσότερα είναι μαθήματα μηχανικού, με το τμήμα διοίκησης τώρα, από τα 60 μαθήματα έχουμε μόνο 12 κοινά και αυτά είναι μαθήματα εισαγωγικά, όπως Εισαγωγή στην Οικονομία, Εισαγωγή στην Πληροφορική κτλ.

Παράλογο νούμερο 1 λοιπόν, μας λένε ότι είμαστε αντίστοιχοι με ένα τμήμα που έχει μόλις 12 μαθήματα ίδια, ενώ υπάρχουν τμήματα που το ποσοστό των κοινών μαθημάτων μας φτάνει το 70-75% (Μηχανικών Παραγωγής κ Διοίκησης).

Για να μπεις στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων πρέπει να το κάνεις δίνοντας στις πανελλήνιες τα απαραίτητα μαθήματα για να μπορέσεις να δηλώσεις σχολές του 5ου πεδίου.

Η σχολή του ΤΜΟΔ είναι στο 4ο επιστημονικό πεδίο, οπότε βλέπουμε το Παράλογο 2, στο οποίο έχουμε εξεταστεί διαφορετικά μαθήματα στις πανελλήνιες. Το παράλογο αυτό όμως βρήκαν την ευφυή λύση από το υπουργείο να το παρακάμψουν κάνοντας μια κατεύθυνση στο Διοίκησης Επιχειρήσεων η οποία θα είναι 5ετούς φοίτησης.

Αυτό μόνο σε σενάριο επιστημονικής φαντασίας μπορεί να το συναντήσει κάποιος. Θα υπάρχουν δηλαδή φοιτητές που θα βγαίνουν στα 4 χρόνια και άλλοι που θα βγαίνουν στα 5 χρόνια και αυτοί οι 2 θα κάνουν το ίδιο επάγγελμα και θα έχουν τα ίδια δικαιώματα. Αν είναι ποτέ δυνατόν!

Ειδικά η δική μας η “φουρνιά” που θα έχουμε κατά 80% τελειώσει το ΤΜΟΔ και θα δώσουμε και 5-10 μαθήματα του διοίκησης θα πάρουμε πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων… ΠΩΣ θα μπορούμε να εκτελέσουμε αυτό το επάγγελμα ενώ ΔΕΝ θα το έχουμε σπουδάσει;

Θα πείτε ναι αλλά πρέπει να κοπούν λεφτά, υπάρχει πρόβλημα, υπάρχουν σχολές φαντάσματα κτλ…
Με την απορρόφηση του ΤΜΟΔ από το ΤΔΕ, δεν οικονομούμε ΤΙΠΟΤΑ γιατί όλα τα μέλη ΔΕΠ θα πάνε στο Διοίκησης, οπότε μια τρύπα στο νερό.

Το ΤΜΟΔ κάθε άλλο παρά τμήμα φάντασμα δεν είναι με σχεδόν 700 εγγεγραμμένους φοιτητές αυτή την στιγμή, θα πείτε έρχονται γράφονται και φεύγουν αλλά αυτό δεν ισχύει.

Στις διαλέξεις υπάρχουν συνέχεια πολλά άτομα το ίδιο και στις εξετάσεις υπάρχει μεγάλη προσέλευση από φοιτητές (60-70 άτομα αναλόγως και το μάθημα). Οπότε το επιχείρημα αυτό ΔΕΝ στέκει.

Το τελευταίο και σημαντικότερο για μένα είναι το εξής. Εγώ σαν μαθητής Γ’ λυκείου είχα κάνει την έρευνα μου και είχα καταλήξει στο ότι αυτό που προσφέρει το ΤΜΟΔ με καλύπτει και ΘΕΛΩ να ασχοληθώ επαγγελματικά γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει επαγγελματική αποκατάσταση από ΤΕΕ (λόγο συμφερόντων αλλά δεν έχει σημασία τώρα).

Έκανα μια έρευνα στο διαδίκτυο και είδα ότι η ειδικότητα του Financial Engineer δεν είναι κάτι καινούργιο και υπάρχουν αντίστοιχα τμήματα σε καταξιωμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως σε πανεπιστήμια της Βρετανίας και των ΗΠΑ (Οξφόρδη, Stanford, Princeton, MIT, Cornell), σε πληθώρα γερμανικών πανεπιστημίων και στα δύο μεγαλύτερα πολυτεχνεία της Ολλανδίας. Οπότε είναι μια ειδικότητα που υπάρχει και προφανώς χρειάζεται στην οικονομία. Οπότε ήταν επιλογή μου και όνειρό μου να γίνω ένας Μηχανικός Οικονομίας και Διοίκησης και δεν μπορεί κανείς να μου το στερήσει την στιγμή που το πέτυχα μέσω των πανελληνίων και επιλέγοντας την σχολή έχοντας περισσότερα από 3000 μόρια από την τότε βάση της.

Θα μου πείτε η Ελλάδα χρειάζεται τέτοιους μηχανικούς και θα απαντήσω ότι ειδικά αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης, μπορούμε να βοηθήσουμε εταιρείες γιατί έχοντας τις γνώσεις μηχανικού αλλά και οικονομίας και διοίκησης μπορούμε να εργαστούμε και να καλύψουμε τις θέσεις 2 υπαλλήλων, για παράδειγμα μια εταιρεία θα έπρεπε να προσλάβει έναν Οικονομολόγο και έναν Μηχανικό που έχει κάνει μεταπτυχιακό στην Διοίκηση. Αυτό λοιπόν θεωρώ ότι μπορούμε να το καλύψουμε με έναν μισθό από έναν απόφοιτο του ΤΜΟΔ.

Τέλος θα αναφερθώ και στο ότι στο εξωτερικό έχει μεγαλύτερη αναγνώριση η σχολή μας απ’ ότι στην Ελλάδα με ΜΕΓΑΛΑ ιδρύματα να δέχονται τους αποφοίτους μας για μεταπτυχιακές σπουδές. (Imperial College, Stanford, Warwick, City, Cranfield, Delft, σε όλα από τα παραπάνω έχουν φοιτήσει απόφοιτοι του τμήματός μας).

Καταλήγουμε λοιπόν στο ότι απορροφώντας το ΤΜΟΔ από το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων το μόνο που καταφέρνουμε είναι να αφανίσουμε αυτή την ειδικότητα και να πετάξουμε στον κάδο απορριμμάτων τα λεφτά που επένδυσαν οι γονείς μας για την υποτιθέμενη ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ.

Προσωπική μου άποψη, αν είναι επιτακτικό να κλείσει το ΤΜΟΔ και να απορροφηθεί από άλλη σχολή ας γίνει, αλλά ας γίνει σωστά και να μας απορροφήσει ένα τμήμα το οποίο θα έχει παρεμφερές αντικείμενο σπουδών και πολύ περισσότερα κοινά μαθήματα απ’ ότι το Διοίκησης Επιχειρήσεων. Θέλω να πιστεύω ότι τελικά θα καταλάβουν την ΑΔΙΚΙΑ που έκαναν από το υπουργείο Παιδείας και θα το διορθώσουν.
Μ.Θ.».