Δεν σταματούν οι αντιδράσεις από καθηγητές, φοιτητές και τις οικογένειες για την μη εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά».
Οι φοιτητές με ανακοινώσεις τους γνωστοποιούν τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να κλείσουν σχολές και να συγχωνευθούν με άλλες.

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι φοιτητές του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και δη του τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, αναφέρουν ότι «Πριν από το σχέδιο Αθηνά, το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα και ισχυρότερα Τμήματα Τουριστικών Επιχειρήσεων στην Ελλάδα καθώς διαθέτει μεγάλο αριθμό μελών Ε.Π. (καθηγητών), πολύ μεγάλο αριθμό ενεργών φοιτητών αλλά και υψηλή ζήτηση από υποψήφιους φοιτητές.

Η επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων του Τμήματος είναι ικανοποιητική ακόμα και στην παρούσα οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως παρόμοια ειδικευμένα Τμήματα (τουριστικών σπουδών) δεν υπάρχουν σε κανένα πανεπιστήμιο της Ελλάδας. Τα τελευταία 15 έτη, το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης έχει επανειλημμένως διακριθεί διεθνώς σε θέματα έρευνας, διδασκαλίας και εξωστρέφειας στον ακαδημαϊκό χώρο του τουρισμού και παράλληλα έχει αναπτύξει πολύπλευρες συνεργασίες με ανάλογα τμήματα πολλών ξένων πανεπιστημίων».

Η ανακοίνωση συνεχίζεται, με την αναφορά ότι: «Ο τουρισμός αποτελεί τον ισχυρότερο και σημαντικότερο οικονομικό κλάδο της χώρας μας, συνεισφέρει άμεσα και έμμεσα το 16-18% του ΑΕΠ και αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη. Απόδειξη των παραπάνω αποτελούν τα λόγια του πρόεδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Γ. Τσακίρη, ο οποίος εκτίμησε πως από το 2009 ο τουρισμός “είναι ο μόνος κλάδος του ιδιωτικού τομέα που έχει δημιουργήσει 60.000 νέες θέσεις απασχόλησης, τη στιγμή που σε όλους τους υπολοίπους τομείς, με εξαίρεση ορισμένους τομείς του Δημόσιου, η απασχόληση έχει συρρικνωθεί”.

Η υψηλής ποιότητας τριτοβάθμια τουριστική εκπαίδευση σε επίπεδο Α.Ε.Ι., την οποία υπηρετεί με σθένος επί 40 έτη το Τμήμα μας, είναι αναγκαία για την ομαλή ανάπτυξη του τουρισμού στην χώρα μας.

Η σχεδιαζόμενη κατάργηση του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και η μετατροπή του σε “κατεύθυνση” με λιγοστά τουριστικά μαθήματα του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Σερρών (όπου δεν υπάρχει ουδεμία υποδομή που να καλύπτει τις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες του Τμήματός μας), στην πράξη καταργεί την τουριστική εκπαίδευση σε επίπεδο Α.Ε.Ι., απαξιώνει τις τουριστικές σπουδές και μελλοντικά θα αποστερήσει την ελληνική τουριστική βιομηχανία από άξια νέα στελέχη! Παράλληλα, οι άρτιες και υψηλού κόστους κατασκευής εγκαταστάσεις, υποδομές και εργαστήρια του Τμήματός μας στη Θεσσαλονίκη θα καταστραφούν με αποτέλεσμα την κατασπατάληση των χρημάτων και της περιουσίας του ελληνικού λαού, τη στιγμή μάλιστα που όλοι βιώνουμε την παρούσα οικονομική κρίση…

Η μετακίνηση του Τμήματός μας αλλά και άλλων Τμημάτων του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στο ΤΕΙ Σερρών και η μετατροπή του σε “κατεύθυνση” του εκεί Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, γίνεται σε μια χρονική στιγμή στην οποία το μόνο που θα καταφέρει είναι η οικονομική εξαθλίωση περισσότερων από 12.000 φοιτητών και των οικογενειών τους, απαξιώνοντας το επίπεδο σπουδών τους, των πτυχίων τους και των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων. Παράλληλα, είναι ιδιαίτερα πολυέξοδη και πρακτικά ανέφικτη η εκ νέου κατασκευή εκπαιδευτικών εργαστηρίων στις Σέρρες. Μπορεί η Ελλάδα την οικονομικής κρίσης να σπαταλήσει τόσα πολλά χρήματα άνευ λόγου και αιτίας; Είναι δυνατόν να απορροφάται το μεγάλο, κεντρικό και ισχυρό Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης από το μικρό και χωρίς τις αναγκαίες υποδομές περιφερειακό ΤΕΙ Σερρών; Ποια επιστημονική, ακαδημαϊκή, οικονομική, πολιτική ή άλλη αιτιολόγηση μπορεί να υπάρξει για ένα τόσο εξόφθαλμα εσφαλμένο γεγονός; Γιατί πρέπει να απαξιωθεί η ανώτατη τουριστική εκπαίδευση στην Ελλάδα;
Η ζημία για την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και για την πόλη της Θεσσαλονίκης και την τουριστική βιομηχανία της Βόρειας Ελλάδας είναι ανυπολόγιστη, όπως υπέρμετρο είναι το οικονομικό και κοινωνικό κόστος που θα πρέπει να καταβάλλουν 12.000 οικογένειες, και μάλιστα άνευ λόγου και αιτίας. Χιλιάδες φοιτητές μαζί με τους καθηγητές τους και διοικητικούς υπαλλήλους καλούνται άμεσα να μετοικήσουν σε άλλες πόλεις, αφενός διαλύοντας στη πράξη τις οικογένειές τους και αφετέρου υποβαθμίζοντας πλήρως τις σπουδές τους. Οι φοιτητές αποτελούσαν ανέκαθεν ανάσα ζωής για την Θεσσαλονίκη και ήταν ο ενεργός πυρήνας της – τώρα όμως αποδιώχνονται…

Καλούμε όλους τους πολίτες αλλά και τους φορείς της πόλης να στηρίξουν τον δίκαιο αγώνα που κάνουμε για την διατήρηση της λειτουργίας του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και την παραμονή του στον φυσικό του χώρο όπου βρίσκεται και τώρα. Απευθύνουμε ιδιαίτερη έκκληση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στον Δήμο Θεσσαλονίκης, στο Δήμο Εχέδωρου αλλά κυρίως στους τουριστικούς φορείς, ενώσεις και συλλόγους αλλά και σε κάθε μία τουριστική επιχείρηση ξεχωριστά, ιδιαίτερα σε όσες εδρεύουν στην κεντρική Μακεδονία, να στηρίξουν τη συνέχιση της λειτουργίας του Τμήματος που τόσα χρόνια τους παρέχει ειδικευμένα στελέχη! Καλούμε τον αξιότιμο Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο να επανεξετάσει το ζήτημα της μετακίνησης στις Σέρρες – και της ουσιαστικής κατάργησης – της Σχολής Διοίκησης & Οικονομίας του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, και κυρίως να επανεξετάσει το φλέγον θέμα της διατήρησης σε λειτουργία του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Το σύνολο των καθηγητών, των φοιτητών και του διοικητικού προσωπικού του Τμήματός μας, κατά την διάρκεια κοινής συνέλευσης η οποία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013, αποφάσισε τη διαρκή δυναμική κινητοποίηση όλων μας με κάθε πρόσφορο μέσο, με στόχο τη διατήρηση της λειτουργίας του Τμήματος. Θα δώσουμε με αυταπάρνηση τη μάχη μας μέχρι το τέλος, με στόχο τη βελτίωση και όχι τη κατάργηση της ανώτατης τουριστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα!

Οι καθηγητές, οι φοιτητές και οι διοικητικοί υπάλληλοι του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονικης».