Την εντονότατη ανησυχία της για την απώλεια ανθρώπινων ζωών στις επαναλαμβανόμενες ναυτικές τραγωδίες που λαμβάνουν χώρα στη θάλασσα της Μεσογείου, εκφράζει για ακόμα μια φορά, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου ως ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας σε θέματα προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Ακόμη, η ΕΕΔΑ επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της, ότι η «συνεχιζόμενη ανασφάλεια στις χώρες καταγωγής και η συνακόλουθη αύξηση των ροών, καθιστά επιτακτική την ανάγκη αναθεώρησης της ευρωπαϊκής πολιτικής υπό τα νέα αυτά δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψη ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας και η μη-επαναπροώθηση προσώπων που χρήζουν ή ενδεχομένως χρήζουν προστασίας, αποτελούν υποχρεώσεις όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και όλων των ευρωπαϊκών κρατών, βάσει του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου».

Επίσης, η ΕΕΔΑ, αναφέρει ότι «έχει επισημάνει την ανάγκη ενίσχυσης της αλληλεγγύης και δικαιότερης κατανομής των ευθυνών μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαχείριση των ροών».

Και καταλήγει η ΕΕΔΑ:

«Για την αποτελεσματική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θεμελιώδους αξίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αρκεί μόνο η παροχή οικονομικής ενίσχυσης στην Ελλάδα. Είναι επιτακτική ανάγκη το σύστημα ασύλου να επανασχεδιαστεί, εστιάζοντας στην προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όχι σε πρακτικές ”αποθήκευσης” ανθρώπων σε συγκεκριμένα κράτη-μέλη».