Την αποφόρτιση της Κεντρικής Μακεδονίας σε ό,τι αφορά το προσφυγικό ζητά ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), Λάζαρος Κυρίζογλου, με επιστολή του στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τους υπουργούς Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή και Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτη Καμμένο, τους αναπληρωτές υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα και Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα καθώς και την υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά.

Ο κ. Κυρίζογλου τονίζει ότι η εκκένωση της Ειδομένης και η απελευθέρωση της σιδηροδρομικής γραμμής ήταν θετικές εξελίξεις όμως “η εκκένωση αυτή αποτελεί απλή μετατόπιση των «εγκλωβισμένων» της Ειδομένης σε άλλες κοντινές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και έτσι το ενδεχόμενο, σταδιακής ή μαζικής, επανόδου τους στην Ειδομένη διατηρείται ισχυρό, ενώ ο αριθμός των προσφύγων που παραμένουν στην Κεντρική Μακεδονία δεν μειώνεται”.

Επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι οι εγκαταστάσεις, μετεγκαταστάσεις, μετακινήσεις και μεταφορές των προσφύγων συντελούνται χωρίς καν να ερωτηθούν οι οικείοι Δήμοι και επαναλαμβάνει το αίτημα για την ορθολογική κατανομή των προσφύγων και μεταναστών σε όλες τις Περιφέρειες και σε όλους τους δήμους ανάλογα με τον πληθυσμό τους, εκτός από τις περιπτώσεις για τις οποίες δεν ενδείκνυνται τέτοιες εγκαταστάσεις για ειδικούς λόγους.

Ζητά, τέλος, την εκπόνηση και εφαρμογή ειδικού προγράμματος υποστήριξης των δήμων, στα όρια των οποίων είναι εγκατεστημένοι ή θα εγκατασταθούν πρόσφυγες, την αποζημίωση των ιδιωτών που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την διέλευση ή και παραμονή προσφύγων στην περιοχή τους και την ενίσχυση των τοπικών αστυνομικών υπηρεσιών με το απαραίτητο προσωπικό.

Στο μεταξύ, τον τριπλασιασμό της αστυνομικής δύναμης και τη διεξαγωγή περιπολιών στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή του Δήμου Λαγκαδά ζητά ο δήμαρχός του, Γιάννης Καραγιάννης. Ο ίδιος μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ τόνισε ότι έθεσε το θέμα της ασφάλειας στον Γιάννη Μουζάλα κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στις δομές φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή και διευκρίνισε ότι δεν έχουν λυθεί τα ζητήματα της αποκομιδής των απορριμμάτων και της υδροδότησης των δομών. Με αφορμή τη σημερινή ληστεία στην περιοχή του Λαγκαδά σημείωσε ότι επιβεβαιώνει τους φόβους και τις αντιδράσεις του δήμου για ελλιπή αστυνόμευση.