Το καλοκαίρι είναι η εποχή του ψησίματος και ένα από τα πιο εύκολα στην παρασκευή και δημοφιλή, καλοκαιρινά, σπιτικά ψητά είναι ένα ζουμερό μπιφτέκι. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι η επίτευξη ενός καλοψημένου, σωστά καρυκευμένου και τέλεια σχηματισμένου μπιφτεκιού είναι πιο εύκολο να το πεις παρά να το κάνεις.

Το eatthis.com, όμως, συζήτησε με επαγγελματίες του χώρου και μοιράστηκε με το κοινό του κάποιες έξυπνες συμβουλές για να ψήσετε τέλεια, σπιτικά μπιφτέκια στη σχάρα.

Χρησιμοποιήστε μοσχαρίσιο κιμά 70/30

Σύμφωνα με τη Laura Mason, σεφ και δημιουργό του Love Chef Laura, η καλύτερη αναλογία άπαχου κρέατος προς λίπος είναι 70/30. «Αγοράστε μοσχαρίσιο κιμά με 70% άπαχο κρέας και 30% λίπος. Η υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος θα σας δώσει ένα εξαιρετικό ζουμερό, και γευστικό μπιφτέκι».

Πιέστε μια εγκοπή στο κέντρο του μπιφτεκιού σε μέγεθος αντίχειρα

Αυτό το τέχνασμα θα σας βοηθήσει να αποφύγετε το φούσκωμα των μπιφτεκιών σας. «Όταν τα μπιφτέκια ψήνονται στη σχάρα, τείνουν να φουσκώνουν και να γίνονται στρογγυλά. Τοποθετώντας μια μικρή εσοχή στο κέντρο, περίπου στο μέγεθος του αντίχειρά σας, θα αποτρέψετε αυτό το στρογγύλεμα και θα διασφαλίσετε ότι το μπιφτέκι σας θα παραμείνει επίπεδο και θα ψηθεί ομοιόμορφα», λέει η Mason.

Καρυκεύστε μόνο με αλάτι και πιπέρι

Δεν χρειάζονται πολλά καρυκεύματα όταν πρόκειται για burgers. «Αν επιλέξετε να προσθέσετε πολλά καρυκεύματα ή άλλα συστατικά, γίνεται ρολό κιμά και όχι μπιφτέκι», τονίζει η σεφ Amber Pankonin.

Το μέγεθος του μπιφτεκιού πρέπει να ταιριάζει με το ψωμάκι

Το μπιφτέκι πρέπει να ταιριάζει ή να γεμίζει το ψωμάκι με το οποίο το συνδυάζετε. «Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το μπιφτέκι θα συρρικνωθεί καθώς μαγειρεύεται, γι’ αυτό να το έχετε κατά νου, ειδικά όταν επιλέγετε το κατάλληλο μέγεθος ψωμιού», λέει η Pankonin.

Σημειώνει ότι το τέλειο μπιφτέκι πριν από το μαγείρεμα θα πρέπει ιδανικά να ζυγίζει μεταξύ 6 και 8 180- 240 γραμμάρια, αν χρησιμοποιείτε ψωμάκι κανονικού μεγέθους. «Αγοράστε μια ζυγαριά, ώστε τα μπιφτέκια σας να είναι ωραία και ομοιόμορφα σε μέγεθος και σχήμα, καθώς αυτό μπορεί, επίσης, να βοηθήσει όταν πρόκειται για το μαγείρεμα», σημειώνει η Pankonin.

Αλατοπιπερώνετε μόνο αφού σχηματίσετε τα μπιφτέκια

«Αλατοπιπερώστε μόνο αφού σχηματιστούν τα μπιφτέκια και όχι πριν», λέει η Pankonin. «Πασπαλίστε ελαφρά μια στρώση αλατιού και πιπεριού και στις δύο πλευρές. Στην πραγματικότητα, μπορείτε να αλατοπιπερώσετε αφού έχετε τοποθετήσει τα μπιφτέκια στη σχάρα ή στο τηγάνι και ξανά αφού τα γυρίσετε».