Τα σπιτικά burgers, για τους λάτρεις του μπάρμπεκιου, αποτελούν σπουδαία υπόθεση. Τόσο για εκείνους που τα παρασκευάζουν, όσο και για εκείνους που τα απολαμβάνουν.

Πώς, όμως, μπορείτε να τα κάνετε καλύτερα και σίγουρα πιο απολαυστικά; Ακολουθούν μυστικά tips, όπως δημοσιεύτηκαν στο seriouseats.com, που σίγουρα θα σας βοηθήσουν να εκπλήξετε με τον καλύτερο τρόπο τους καλεσμένους σας.

Χρησιμοποιείστε φρεσκοαλεσμένο κιμά

Το να αγοράζετε συσκευασμένο μοσχαρίσιο κιμά από το σούπερ μάρκετ δεν αποτελεί την ιδανικότερη επιλογή όταν θέλετε να κάνετε σπιτικά burgers. Αν έχετε τον κρεοπώλη σας ή παίρνετε κιμά από το κρεοπωλείο του σούπερ μάρκετ ζητήστε άκοπο κρέας με περιεκτικότητα σε λιπαρά τουλάχιστον 20%.

Κρατήστε τα πάντα πολύ κρύα

Μέχρι να σχηματιστούν πλήρως τα μπιφτέκια σας, η θερμότητα αποτελεί το χειρότερο εχθρό τους. Ο ζεστός κιμάς είναι μαλακός και εύπλαστος μεν, αλλά τείνει να κολλάει στα χέρια σας και στις επιφάνειες εργασίας. Και αν αυτό το λίπος είναι στα χέρια σας, τότε σίγουρα δεν είναι στο μπιφτέκι. Εκεί, δηλαδή, που θα έπρεπε να είναι!

Μην δουλεύετε πολύ το κρέας

Από τη στιγμή που τον ακουμπάτε στα χέρια σας ο κιμάς αλλάζει δυναμικά, αντιδρώντας σε κάθε ζύμωμα, σε κάθε πασπάλισμα αλατιού και σε κάθε αλλαγή θερμοκρασίας. Αν δουλέψετε το κρέας υπερβολικά, οι πρωτεΐνες θα σχηματιστούν σαν μικροσκοπικές λωρίδες, κάνοντας τα μπιφτέκια σας πιο πυκνά και σφιχτά όσο χειρίζεστε τον κιμά.

Μην αλατίζετε τον κιμά πριν σχηματίσετε τα μπιφτέκια

Δεν πρέπει να αλατίζετε τον κιμά σας μέχρι να σχηματιστούν τα μπιφτέκια, κι αυτό γιατί το αλάτι θα διαλύσει τις μυϊκές πρωτεΐνες, οι οποίες στη συνέχεια διασυνδέονται, μετατρέποντας τα μπιφτέκια σας από υγρά και τρυφερά σε ελαστικά. Το αποτέλεσμα είναι, στην καλύτερη, δραματικό.

Η καλύτερη στιγμή για να καρυκεύσετε τα μπιφτέκια σας είναι λίγα λεπτά πριν από τη στιγμή που θα μπουν στη σχάρα ή στο ταψί. Το αλάτι αρχίζει να επηρεάζει το κρέας -διαλύοντας τις πρωτεΐνες και τραβώντας την υγρασία- τη στιγμή που έρχεται σε επαφή με αυτό, επηρεάζοντας αρνητικά την εξωτερική υφή των μπιφτεκιών σας. Και αυτό δεν είναι καθόλου καλό για το τελικό αποτέλεσμα.