Οι φορολογικές αδικίες δεν είναι τελικά και τόσο… ελληνικό φαινόμενο. Φαίνεται ότι οι πλούσιοι ανά τον κόσμο, πληρώνουν πολύ λιγότερα από όσα θα έπρεπε στο κράτος, αναλογικά με τα εισοδήματά τους.

Μαθήματα φορολογικής συνείδησης επέδειξε ο γνωστός εκατομμυριούχος Warren Buffet, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα τα εισοδήματα του για το 2010, αλλά και τους φόρους που πλήρωσε στο κράτος. Ο Buffet παραδέχεται ότι οι «πλούσιοι πληρώνουν λιγότερα από τις μικρομεσαίες τάξεις που καθημερινά “στραγγαλίζονται” πληρώνοντας στο κράτος από 33 μέχρι 41% των εισοδημάτων τους». Αυτό που στην ουσία συμβαίνει είναι ότι τα ποσά που αποδίδουν οι πλουσιότεροι είναι εντυπωσιακά λόγω των μεγάλων κεφαλαίων τους, αλλά οι συντελεστές της φορολογίας των εισοδημάτων τους είναι αναλογικά μικρότεροι από αυτούς που επιβάλλονται στα μικρά εισοδήματα.

«Έκανα μία έρευνα ανάμεσα στους πλούσιους φίλους μου…», ανέφερε «και ανακάλυψα ότι τη στιγμή που οι Κυβερνήσεις μας ζητούν όλο και περισσότερες θυσίες από τον κόσμο, εμάς δεν μας αγγίζουν».

Στο άρθρο του υποστήριξε πως οι πλούσιοι θα έπρεπε να πληρώνουν περισσότερα χρήματα στο κράτος και δεν δίστασε να δώσει στη δημοσιότητα τις δικές του αποδοχές, αποκαλύπτοντας με ακρίβεια πόσα από αυτά πάνε στο κράτος και πόσα του απομένουν.

Το 2010 τα συνολικά του εισοδήματα άγγιξαν τα 63 εκ. δολάρια. Από αυτά στο κράτος αποδόθηκαν περίπου τα 6,9 εκ., δηλαδή περίπου το 17,4% του φορολογητέου εισοδήματός του (που ήταν 39,8 εκ.). Αποκάλυψε επίσης ότι γνωρίζει ανθρώπους του κύκλου του που πληρώνουν πολύ λιγότερα από αυτά.

«Μόλις το 21% των φορολογητέων εισοδημάτων τους αποδίδουν στο κράτος άνθρωποι που βγάζουν 227 εκ. δολάρια το χρόνο», είπε.

Πηγή: 24h.gr