«Πρώτα μεταρρυθμίσεις, μετά χρήματα». Τον απαράβατο αυτόν κανόνα που έχουν επιβάλει οι δανειστές στη χώρα μας έχει πια αντιληφθεί και ακολουθεί πιστά η κυβέρνηση κατά την εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου που θα καθορίσει τη ζωή μας το 2016.

Η ατζέντα της τρόικας για το νέο έτος είναι έτοιμη και σε αυτή έχει μεταφερθεί το μεγάλο ζήτημα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, αναφέρει η εφημερίδα Το Βήμα.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θεωρεί ότι «κλειδιά» για την επιτυχία του 2016 είναι η επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη, η αυστηρή εκτέλεση του προϋπολογισμού και η υλοποίηση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων.

Πρώτο στο ημερολόγιο της τρόικας είναι το ασφαλιστικό που έχει πολλές πτυχές και αναμένεται να κατατεθεί για ψήφιση έως τις 15 Ιανουαρίου:

– Την ενοποίηση των Ταμείων κύριας ασφάλισης

-Τον περιορισμό των 300.000 δικαιούχων του ΕΚΑΣ και τον καθορισμό εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για την καταβολή της σύνταξης των 380 ευρώ

-Την ολοκλήρωση του Μητρώου Ασφαλισμένων

-Την καταβολή οριστικών συντάξεων στους περίπου 350.000 ασφαλισμένους που έχουν υποβάλει τα χαρτιά τους.

Έως τις 15 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει λυθεί το θέμα των κόκκινων δανείων προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Σοβαρά ζητήματα αποτελούν επίσης οι μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία και τη Δικαιοσύνη που τοποθετούνται χρονικά το Μάρτιο, όταν και θα ανακοινωθεί σχέδιο δράσης για την απασχόληση 150.000 ανέργων.

Επίσης το Μάρτιο θα ψηφιστεί από τη Βουλή ο Κώδικας Δεοντολογίας Βουλευτών, που αφορά την οικονομική διαχείριση και χρηματοδότησή τους.

Τον ίδιο μήνα θα αρχίσει η αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών από το ΤΧΣ.

Μετά τον Ιούνιο θα ανοίξουν τα δύσκολα ζητήματα της επανεξέτασης των ειδικών μισθολογίων και της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας καθηγητών, γιατρών, δικαστικών και στρατιωτών.

Οι αλλαγές στη φορολογία ακινήτων και στον ΕΝΦΙΑ που θα ισχύσουν το 2017 θα πρέπει να νομοθετηθούν έως το Σεπτέμβιο.