Στο 0,2% τον Ιούνιο (από 0,3% το Μάιο) διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat).  Αν εξαιρεθούν και οι τιμές των μη κατεργασμένων τροφίμων, ο δομικός πληθωρισμός (σύμφωνα με τον ορισμό της Eurostat) ανήλθε στο 0,8% από 0,9% το Μάιο.

Με βάση το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγοράζει κυβερνητικά ομόλογα και άλλα στοιχεία ενεργητικού για να ρίξει ρευστότητα 1,1 τρισ. ευρώ στην οικονομία, με στόχο να αυξήσει τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο, που είναι λίγο κάτω από το 2%. Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αναμένεται να διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο του 2016 τουλάχιστον.

Οικονομολόγος της ING σημείωσε την πιθανή αύξηση των τιμών βιομηχανικών προϊόντων κατά 0,4% από 0,2% τον Μάιο ως πιθανή ένδειξη ότι το εξασθενημένο ευρώ αφήνει το αποτύπωμά του στις τιμές. Προσωρινά στοιχεία για τη Γερμανία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χώρα υποχώρησε στο 0,1% από 0,7% τον Μάιο. Στην Ισπανία, οι τιμές έμειναν αμετάβλητες τον Ιούνιο, μετά τη μείωση που σημείωσαν τον προηγούμενο μήνα.