Το να εκνευρίζεται ένα από τη φύση του άγριο ζώο δεν είναι καθόλου ευχάριστη κατάσταση. Το να ορμά πάνω σε έναν άνθρωπο, ώστε να εκτονώσει τα ένστικτά του, είναι ακόμη πιο τρομακτικό. Αυτό ισχύει στην περίπτωση ενός δεμένου λύγκα (lynx), ο οποίος επιτέθηκε στον θηριοδαμαστή του, κατά τη διάρκεια μιας παράστασης τσίρκου στη Γεωργία, με το κοινό να ουρλιάζει.

Το αιλουροειδές δεν τα κατάφερε καλά στο νούμερό του, καθώς η πλατφόρμα στην κορυφή της οποίας είχε ανέβει, άρχισε να καταρρέει. Ένας άνδρας που κρατούσε το ζώο με σκοινί στο λαιμό του (δεμένο πάνω σε κολάρο), άρχισε να το τραβάει, με αποτέλεσμα εκείνο να εκνευριστεί ιδιαιτέρως.

Ο λύγκας βρέθηκε στο έδαφος και παρά την προσπάθεια του θηριοδαμαστή να τον ηρεμήσει, εκείνος αφηνιασμένος πήδηξε επάνω του και προσπάθησε να τον τραυματίσει με τα νύχια του, με το κοινό να παρακολουθεί πανικόβλητο το όλο τρομακτικό σκηνικό. Πάντως, ο άνδρας με το χρυσό σακάκι κατάφερε τελικά να ηρεμήσει το τετράποδο.

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ τα οποία επικαλείται η ιστοσελίδα ladbible.com, στο κοινό υπήρχαν πολλά παιδιά που θα μπορούσαν να τραυματιστούν από το ζώο εάν είχε δραπετεύσει, καθώς δεν υπήρχαν προστατευτικά κάγκελα μεταξύ της σκηνής και των καθισμάτων. Όσο για τον θηριοδαμαστή, δεν έχει γίνει γνωστό εάν υπέστη κάποιον τραυματισμό.

Τι ζώο είναι ο λύγκας

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Βικιπαιδεία, ο λύγκας, ή αλλιώς ρήσος ή ρίτσος ή αρίτσος ή τσαγκανόλυκος, είναι γένος της οικογένειας των αιλουριδών.

Διακρίνονται τέσσερα είδη λυγκών, τα οποία διαβιούν όλα στο βόρειο ημισφαίριο. Ο ευρασιατικός λύγκας, ο οποίος έχει μάλλον εξαφανισθεί από την ελληνική επικράτεια, όπου ζούσε ακόμη μέχρι πριν από μία πεντηκονταετία, είναι το τρίτο μεγαλύτερο σαρκοβόρο της Ευρώπης μετά την αρκούδα και τον λύκο.

Στην Ελλάδα απαντάται στην περιοχή Φλώρινας, ο βαλκανικός λύγκας (Lynx lynx martinoi), υποείδος του ευρασιατικού λύγκα.

Είναι μεσαίου μεγέθους αιλουροειδή με ψηλά πόδια. Ανάλογα με το είδος, το μήκος τους φτάνει από 70 εκατοστά μέχρι στα 1,20 μέτρα και το ύψος τους κυμαίνεται μεταξύ 35 και 70 εκατοστών. Όσο για το βάρος τους, μπορεί να ξεκινήσει από 7 κιλά και να φτάσει τα 35.

Τα μπροστινά πόδια είναι κοντύτερα από τα πίσω. Έχουν πολύ κοντή ουρά συγκριτικά με άλλα αιλουροειδή, που καταλήγει σε μαύρη κορυφή. Το κεφάλι είναι στρόγγυλο με παχιά γενειάδα στα μάγουλα και μαύρες τούφες, που ξεπροβάλλουν από τα αυτιά και φτάνουν μέχρι τα 5 εκατοστά.

Η γούνα του λύγκα είναι πολύ πυκνή, έχει συνήθως στίγματα και το χρώμα της διαφέρει ανά εποχή και είδος, από μπεζ και γκρι μέχρι κοκκινωπή και καφέ, ενώ στο πηγούνι, το στήθος και την κοιλιά είναι σχεδόν λευκή.