Η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) έφερε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από ένα από τα φεγγάρια του Κρόνου, συγκρίνοντάς τα με γνωστά παραδοσιακά πιάτα. «Ραβιόλι, πιερόγκι, εμπανάδα… Τι βλέπεις; Δεν υπάρχουν λανθασμένες απαντήσεις», έγραψε η NASA στον λογαριασμό της στο Instagram συνοδεία μιας φωτογραφίας του Πάνα, του πιο εσωτερικού φεγγαριού του Κρόνου.

Οι φωτογραφίες, που τραβήχτηκαν από το Cassini, δείχνουν το μοναδικό φεγγάρι σε μεγάλη λεπτομέρεια. Σύμφωνα με τη διαστημική υπηρεσία, η κορυφογραμμή γύρω από τον ισημερινό του Πάνα έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με τον Άτλαντα, ένα άλλο φεγγάρι του Κρόνου. Αυτή η κορυφογραμμή δίνει στον Πάνα το μοναδικό σχήμα «ζύμης», σύμφωνα με τη NASA.

Ο Πάνας περιφέρεται γύρω από τον Κρόνο μέσα από ένα κενό σε έναν από τους δακτυλίους του πλανήτη, όπως εξηγεί η ανάρτηση, κάνοντας μια τροχιά γύρω από τον πλανήτη κάθε 13,8 ώρες σε υψόμετρο 83.000 μιλίων. Οι δύο εικόνες δείχνουν πώς άλλαξε η οπτική γωνία του διαστημικού σκάφους Cassini για τον Πάνα καθώς περνούσε σε απόσταση 15.300 μιλίων από το φεγγάρι, η πιο κοντινή συνάντηση του σκάφους ποτέ με τον Πάνα, σύμφωνα με τη New York Post.

Ο Πάνας ανακαλύφθηκε αρχικά από τον M.R. Showalter «χρησιμοποιώντας εικόνες που τραβήχτηκαν από το διαστημόπλοιο Voyager 2 εννέα χρόνια νωρίτερα», γράφει στον ιστότοπο της NASA. Σύμφωνα με το Space.com, ο Κρόνος έχει 145 φεγγάρια που επί του παρόντος αναγνωρίζονται από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σημαντικά τον Μάιο του τρέχοντος έτους καθώς ανακαλύφθηκαν 62 νέα φεγγάρια από μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Έντουαρντ Άστον. Ενώ τα περισσότερα από τα φεγγάρια του Κρόνου ονομάστηκαν αρχικά από τους ελληνορωμαϊκούς Τιτάνες, η ανακάλυψη πολλών νέων φεγγαριών ανάγκασε τους επιστήμονες να αρχίσουν να χρησιμοποιούν ονόματα από άλλες μυθολογίες (Gallic, Inuit και Norse), σύμφωνα με τη NASA.

«Ο Πανας, ένας σάτυρος (ένα πλάσμα που μοιάζει με άνθρωπο με τα πίσω πόδια και τις οπλές μιας κατσίκας), είναι ένας Έλληνας θεός της φύσης και του δάσους», εξηγεί η NASA στον ιστότοπό της.

Διαβάστε σχετικά

10 παράξενες πληροφορίες που δεν γνωρίζετε για το διάστημα