O Μπόμπι Γουόκερ (Μπεν Άφλεκ) ζει το τέλειο αμερικανικό όνειρο: έχει μία καλή δουλειά, μία όμορφη οικογένεια, μία λαμπερή Porsche στο γκαράζ. Όμως μετά τη συρρίκνωση της εταιρείας του, τόσο αυτός, όσο και οι συνάδερφοί του Φιλ Γούντγουρντ (Κρις Κούπερ) και Τζιν ΜακΚλάρι (Τόμι Λι Τζόουνς) μένουν άνεργοι και αναγκάζονται να επαναπροσδιορίσουν τη ζωή τους ως άντρες, σύζυγοι και πατέρες.

Ο Μπόμπι βρίσκει ξανά τον ενθουσιασμό και τη διάθεσή του για ζωή, χτίζοντας σπίτια, σε συνεργασία με τον κουνιάδο του (Κέβιν Κόστνερ), δουλειά στην οποία μπορεί μεν να μην κάνει χρήση όλων των προσόντων του, που τον κάνει ωστόσο να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν σημαντικότερα πράγματα στη ζωή από το να κυνηγάς συνεχώς μεγάλες και προσοδοφόρες συμφωνίες. Με χιούμορ, πάθος και έντονη παρατηρητικότητα, ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Τζον Γουέλς (“ER”, “Τhe West wing” και “Southland “) μας εισάγει στη νέα πραγματικότητα του αμερικανικού ονείρου.

Πληροφορίες για την ταινία

Τι κάνεις όταν χάνεις όλα όσα ξέρεις και όλα όσα οι άλλοι πάντα σου έλεγαν ότι αξίζουν; Τι κάνεις όταν χάνεις όλες τις ανέσεις, για τις οποίες έχεις εργαστεί τόσο σκληρά και οι οποίες υποτίθεται ότι είναι η απόδειξη της επιτυχίας σου; Οι ερωτήσεις αυτές διαπερνούν την ταινία «The company men» τη συγκινητική νέα ταινία του αναγνωρισμένου σεναριογράφου, παραγωγού και σκηνοθέτη, Τζον Γουέλς.

Με την πρώτη ματιά η ταινία φαίνεται να εμπνέεται από τα πρωτοσέλιδα. Πράγματι, την 21η Σεπτεμβρίου στο εξώφυλλο των Times υπήρχε ο τίτλος «Άνεργος στην Αμερική» αναφερόμενος σε δεκάδες Αμερικανούς, περίπου το 10% του σημερινού ενεργού πληθυσμού, που επλήγησαν περισσότερο από την τρέχουσα οικονομική ύφεση.

Πρόκειται, στην ουσία, για τύπους όπως ο πρωταγωνιστής της ταινίας, ο Μπόμπι Γουόκερ, που αγωνίζονται να ξεπεράσουν την απογοήτευση και την αμηχανία και να βρουν και πάλι το δρόμο τους.

Ωστόσο, το σημαντικό χαρακτηριστικό της ταινίας «The Company men», πέρα από το γεγονός ότι είναι επίκαιρη, είναι ότι προσπαθεί να διερευνήσει με έξυπνο τρόπο, το πως αντιδρούν οι άνθρωποι, όχι με τρόπο προβλέψιμο ή μίζερο (το πώς δηλαδή ο άνθρωπος υπερνικά όλα τα εμπόδια), αλλά εστιάζοντας στον τρόπο, με τον οποίο προσπαθούν να επανασυνδεθούν με τα πράγματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία στη ζωή, άσχετα με την οικονομική τάξη στην οποία ανήκουν.

Το «The Company men» δεν είναι μία ταινία για την ύφεση, αλλά μάλλον μια ταινία που περιγράφει το ταξίδι της επιστροφής στο σπίτι, στην οικογένεια, στην αγάπη. Μία ταινία που περιγράφει τη χαρά που νιώθει κανείς ότι χτίζει ξανά κάτι από το μηδέν.