Ο «Πρώτος οιωνός», το πολυαναμενόμενο και φιλόδοξο πρίκουελ του κλασικού franchise τρόμου που χτίστηκε γύρω από την ταινία «Η Προφητεία» (The Omen-1976), επιτέλους κάνει πρεμιέρα. Στις 4 Απριλίου, όσοι μεγάλωσαν με μία από τις πιο τρομακτικές ταινίες όλων των εποχών και μέχρι και σήμερα θυμούνται τον φόβο που ένιωσαν, όταν ο μικρός Αντίχριστος «εισέβαλε» στις οθόνες, θα δούν πώς ξεκίνησαν όλα!

Η Arkasha Stevenson (Legion, Briarpatch) σκηνοθετεί και συνυπογράφει το σενάριο της ταινίας, με τους Tim Smith και Keith Thomas. Αν και γύρω από το πρίκουελ δεν έχουν αναπτυχθεί απίστευτες σκοτεινές θεωρίες, όπως με την «Προφητεία» – τύπου ο «Αντίχριστος έγραψε το σενάριο» λόγω των ανατριχιαστικών περιστατικών που συνέβησαν πριν και μετά τα γυρίσματα -, όμως, υπόσχεται ότι θα μας τρομάξει… πολύ.

Η υπόθεση

Βρισκόμαστε στο 1971 όταν η νεαρή Margaret, μία αμερικανίδα δόκιμη μοναχή, φτάνει στη Ρώμη για αφοσιωθεί στην υπηρεσία της εκκλησίας. Εκεί συναντά ένα σκοτάδι που την κάνει να αμφιβάλει για την πίστη της, ενώ αποκαλύπτει μία τρομαχτική συνομωσία που στοχεύει στη γέννηση του ενσαρκωμένου κακού.

Όταν ο τρόμος γίνεται franchise

Ήταν το 1976, όταν ο Richard Donner σκηνοθέτησε το πρώτο κεφάλαιο της «Προφητείας», στην οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο Damien, ο απόγονος του διαβόλου. Η ταινία σημείωσε τεράστια εμπορική επιτυχία και ακολούθησαν δύο ακόμα ταινίες: «O μικρός αντίχριστος» (Damien: Omen II) (1978) και «Η Τελική αναμέτρηση» (The Final Conflict) (1981), που παρακολουθούσαν την άνοδο του Damien.

Το 1991 η ταινία «Προφητεία IV: Η νέα αρχή» (Omen IV: The Awakening) έπαιξε στο τηλεοπτικό κανάλι Fox Television, με ένα νέο κορίτσι να γίνεται ο νέος Αντίχριστος. Ο John Moore σκηνοθέτησε ένα remake, που κυκλοφόρησε το 2006 με μεγάλη επιτυχία. Το 2016, έκανε πρεμιέρα η τηλεοπτική σειρά «Damien» του Glen Mazzara.

Τώρα, το κερδοφόρο franchise τρόμου αποκτά ένα πρίκουελ. Η Arkasha Stevenson, σκηνοθέτιδα επεισοδίων των τηλεοπτικών σειρών Legion και Briarpatch κάνει το κινηματογραφικό της ντεμπούτο δηλώνοντας για την ταινία: «Είναι ένα πρίκουελ της ταινίας του 1976, αλλά ήταν σημαντικό να δημιουργήσουμε μία ιστορία που θα στέκεται μόνη της. Οπότε, μεταδίδουμε και το δικό μας μήνυμα στη συζήτηση».

Η Stevenson ενδιαφέρθηκε για την ταινία εξαιτίας του χαρακτήρα της Margaret. «Είμαι φαν των ταινιών του Alan Pakula και μία από τις αγαπημένες μου ταινίες είναι “Η Εξαφάνισις” (Klute)» εξηγεί. «Μου αρέσει αυτή η ταινία γιατί θα μπορούσαμε να την αποκαλέσουμε ταινία τρόμου, αλλά είναι κυρίως μία σπουδή χαρακτήρων. Προσπαθούμε να μάθουμε τι συμβαίνει στον χαρακτήρα της Jane Fonda. Οπότε, όταν της συμβαίνουν τρομαχτικά πράγματα, εκεί φυτρώνει ο τρόμος. Ο τρόμος ριζώνει όταν η ταινία στρέφεται γύρω από τους χαρακτήρες», προσθέτει.

Πώς ξεκίνησαν όλα

«Τα παρανοϊκά και τα ψυχολογικά θρίλερ των 70s έχουν μεγάλη επίδραση πάνω μας. Η ευκαιρία να βυθιστούμε στον κόσμο αυτό ήταν πολύ συναρπαστική» σχολιάζει ο συν-σεναριογράφος Tim Smith. «Η Προφητεία του 1976 είναι μία επιδραστική ταινία που ανύψωσε το είδος. Έκανε το απόκοσμο να μοιάζει ενοχλητικά οικείο και απτό, κι αυτόν τον τρόμο τον έχω ακόμα», προσθέτει.

Και συνεχίζει ο Smith: «Με αυτή την ταινία δημιουργούμε μία διαπεραστική αίσθηση απειλής σε κάθε γωνία. Για να το καταφέρουμε αυτό επικεντρωθήκαμε στη Margaret, καθώς η ψυχή της κατακερματίζεται και τελικά γκρεμίζεται».

«Οι φαν της Προφητείας θα περάσουν τέλεια, γιατί υπάρχουν πολλές αναφορές. Θα τους συναρπάσει να μάθουν πώς εξελίχθηκαν ορισμένοι χαρακτήρες» συμπληρώνει ο Bill Nighy, που υποδύεται τον καρδινάλιο Lawrence.

«Νιώθω ότι οι φαν της Προφητείας θα αγαπήσουν αυτή την ταινία γιατί δίνει έναν λόγο για να συμβεί η Προφητεία» λέει με τη σειρά της η Maria Caballero, που υποδύεται τη Luz. «Μας δίνεται το υπόβαθρο, το γιατί και ο σκοπός για τον οποίο γεννιέται ο Αντίχριστος», συμπληρώνει.

«Είμαστε σίγουρα ένα πρίκουελ, οπότε βρισκόμαστε στην αρχή του σύμπαντος της ταινίας “Η Προφητεία”. Τεχνικά, είμαστε το πιο σημαντικό μέρος. Είμαστε το origin story και το κοινό θα λάβει απαντήσεις γι’ αυτό που συνέβη πριν και ποιοι είναι οι άνθρωποι πίσω από τον Damien», εξηγεί η Nell Tiger Free, που υποδύεται τη Margaret Daino.

Όταν η ταινία κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους, οι φαν της πρωτότυπης ταινίας του 1976 θα μάθουν επιτέλους πώς εμφανίστηκε ο Damien.

«Απόλαυσα τη συμμετοχή μου στην ταινία γιατί όλοι μοιάζουν να είναι με το μέρος των αγγέλων» λέει ο Bill Nighy γελώντας. «Όμως, την ίδια στιγμή είναι και με το μέρος του διαβόλου. Είναι τρομαχτικό που όλα μοιάζουν άψογα και καλά. Σταδιακά ανακαλύπτουμε ότι τα φαινόμενα απατούν. Υπάρχουν στιγμές που οι φαν θα αποστρέψουν το βλέμμα γιατί μιλάμε για πραγματικό τρόμο. Θα χυθεί αίμα. Μέχρι το τέλος της ταινίας, οι θεατές θα είναι αποκαμωμένοι», συμπληρώνει.

«Είμαι πραγματικά περήφανη για αυτή την ταινία γιατί έχει πολλές ανατροπές σε ό,τι αφορά τον τρόμο» λέει η σκηνοθέτιδα/συν-σεναριογράφος Arkasha Stevenson. Ο συν-σεναριογράφος, Τιμ Σμιθ προσθέτει, «Η ταινία είχε έντονο το αίσθημα της συναδελφοσύνης. Όλοι υποστήριξαν το όραμα της Arkasha και ανύψωσαν το τελικό αποτέλεσμα πέρα από κάθε φαντασία. Από την αρχή όλοι νιώσαμε ότι η ταινία είναι σαν την κάθοδο από τον παράδεισο στην κόλαση. Ένα όνειρο που γίνεται εφιάλτης μέσα από τα μάτια της πρωταγωνίστριάς μας, της Margaret. Ανυπομονούμε πότε οι φαν του franchise, αλλά και οι νεοφερμένοι θα κάνουν αυτό το ταξίδι».

Συντελεστές

Σενάριο: Tim Smith, Arkasha Stevenson, Keith Thomas
Σκηνοθεσία: Arkasha Stevenson
Πρωταγωνιστούν: Tiger Free, Tawfeek Barhom, Sonia Braga, Ralph Ineson, with Charles Dance, Bill Nighy

Διάρκεια: 120’

4 Απριλίου στους κινηματογράφους από τη Feelgood

Δείτε το τελικό τρέιλερ