Η Guardian το χαρακτήρισε ως το «γαλλικό Brokeback Mountain», ενώ για την ιστοσελίδα, Little White Lies είναι «ένας συγκινητικός στοχασμός πάνω στον εφηβικό έρωτα». Το «Μη μου λες ψέματα» είναι μία ιστορία σεξουαλικής αφύπνισης, όσο και μελαγχολικός στοχασμός πάνω στην ιδέα της μεγάλης χαμένης αγάπης.

Το βραβευμένο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Φιλίπ Μπεσόν γίνεται ταινία που μεταπηδά ανάμεσα στα 80s και στο σήμερα, σε μια κινηματογραφική μεταφορά που δεν θα αφήσει κανένα θεατή ασυγκίνητο.

Η υπόθεση της ταινίας

Ένας συγγραφέας επιστρέφει στη γενέτειρά του, το Κονιάκ, για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια. Στην αρχή είναι ανήσυχος για το γεγονός ότι στριμώχνεται πίσω στην παιδική ηλικία που εγκατέλειψε τόσα χρόνια πριν, αλλά τα πράγματα αλλάζουν όταν γνωρίζει τον Λούκας, έναν νεαρό άνδρα που τον συνδέει αναπάντεχα με το παρελθόν του.

Ο νεαρός άνδρας αποδεικνύεται ότι είναι ο γιος του πρώτου έρωτα του συγγραφέα, ενός «χαρακτήρα» που εμφανίζεται σε κάθε του μυθιστόρημα. Ξαφνικά, όλες αυτές οι μακρινές αναμνήσεις επιστρέφουν και τον πλημμυρίζουν.

Μια τραγική ιστορία χαμένης αγάπης

Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης Ολιβιέ Πεϊγιόν, το «Μη μου λες ψέματα» είναι μία ταινία για το παρελθόν, για τις μνήμες που δεν σβήνουν ποτέ, για μια τραγική ιστορία χαμένης αγάπης.

«Το μέρος που με ενδιέφερε περισσότερο στο σενάριο, είναι αυτό που αφορούσε τη συνάντηση μεταξύ του συγγραφέα με τον γιο του πρώτου του έρωτα. Ακόμη, το σενάριο θέτει πολύ ισχυρά και ένα άλλο θέμα: την αντίθεση μεταξύ εξοχής και μεγάλης πόλης. Για αυτό και ήθελα το κοινό να νιώσει όπως ο συγγραφέας όταν φτάνει στο μικρό χωριό και δεν θέλει να είναι εκεί», λέει ο Ολιβιέ Πεϊγιόν.

«Συνήθως μισώ τις αναδρομές στις ταινίες, αλλά στη συγκεκριμένη υπάρχουν πράγματα που λέγονται στο παρελθόν και όχι στο παρόν και πράγματα που λέγονται στο παρόν και όχι στο παρελθόν – οπότε βρήκα την αναδρομή ενδιαφέρουσα. Επέλεξα όμως να μην κινηματογραφήσω το παρελθόν τόσο διαφορετικά από το παρόν. Η μόνη αντίθεση είναι ότι στις αναδρομές επέλεξα τα μελαγχολικά χρώματα που έχει το τέλος του καλοκαιριού», προσθέτει ο σκηνοθέτης σχετικά με το πώς προσέγγισε την ταινία.

Πληροφορίες

Σκηνοθεσία: Ολιβιέ Πεϊγιόν
Πρωταγωνιστές: Γκιγιόμ ντε Τονκεντέκ, Βικτόρ Μπελμοντό, Γκιλέν Λοντέζ, Ζερεμί Ζιλέ
Χώρα: Γαλλία
Γλώσσα: Γαλλικά, Αγγλικά
Είδος: Αισθηματικό, Δράμα
‘Ετος: 2022
Διάρκεια: 98′

Από 18 Απριλίου στους κινηματογράφους και σύντομα αποκλειστικά στο cinobo.com