Από τη Φιλαδέλφεια μέχρι τον Πειραιά, συγκεντρώσαμε κάποιες από τις πιο χαρακτηριστικές καλτ ταβέρνες που πρέπει να επισκεφτείτε στην Αττική -έστω και μία φορά.

Με ιστορία που μετρά πολλές δεκαετίες, οικεία και φιλική ατμόσφαιρα όπως παλιά και γευστικές προτάσεις που σίγουρα παίρνουν άριστα, δείτε πού θα είναι η επόμενη γευστική σας έξοδος.

Μίστερ Λουκιδέλης

Μίστερ Λουκιδέλης

Αν δεν είστε από τη Φιλαδέλφεια, πολύ πιθανόν να μην το γνωρίζετε. Ωστόσο, ο Μίστερ Λουκιδέλης (Γεωργίου Παπανδρέου 81) αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή αλλά και για τους καλοφαγάδες της Αττικής γενικότερα. Ο χώρος μοιάζει με σκηνικό ταινίας του παλιού, καλού ελληνικού κινηματογράφου, ενώ διαθέτει τραπέζια και στον εξωτερικό χώρο. Παραδοσιακή τυρόπιτα και ζουμερό κεμπάπ στα όσα πρέπει να δοκιμάσετε.

Η Ήπειρος

Μια από τις πιο καλτ διευθύνσεις και ένα από τα θρυλικά ξενυχτάδικα της πόλης, μέσα στη Βαρβάκειο Αγορά. Ό,τι θα έφτιαχνε μία μαμά ή μία γιαγιά στο σπίτι για να ταΐσει την οικογένειά της, φιγουράρει καθημερινά στη βιτρίνα της Ηπείρου, του ιστορικού μαγειρείου που λειτουργεί από το 1898, και σερβίρεται σε γενναίες μερίδες.

Ψυχή του μαγειρείου η Ράνια που συνεχίζει με αγάπη και μεράκι την παράδοση που ξεκίνησε ο πατέρας της Τζίμης, μυώντας στα μυστικά των αυθεντικών, ηπειρώτικων συνταγών, ελαφρώς πειραγμένων με μια γαλλική νότα. Σημείο αναφοράς του οινομαγειρείου –τι άλλο;– οι ζεστές και χορταστικές σούπες του, που γίνονται καθημερινά ανάρπαστες. Στα όσα πρέπει να δοκιμάσετε, επίσης, τα παραδοσιακά, χειροποίητα σουτζουκάκια.

Τσομπανάκος

Τσομπανάκος

Από τις σταθερές αξίες και κοινό μυστικό για τους κατοίκους της Καισαριανής, ο Τσομπανάκος (Ανακρέοντος 2) βρίσκεται κοντά στα γήπεδα μπάσκετ της περιοχής και φημίζεται για τα εξαιρετικά κρεατικά του. Στους πρωταγωνιστές των επιλογών τα περίφημα παϊδάκια του ή «φρούτα του δάσους» όπως τα αποκαλούν και οι ίδιοι, που συνοδεύονται ιδανικά με σπιτική τυροκαυτερή και τηγανητές πατάτες. Κλασική, γραφική ταβέρνα με φιλική ατμόσφαιρα και λογικές τιμές.

Το υπόγειο του Μαραθωνίτη

Το υπόγειο του Μαραθωνίτη

Υπόγειο κουτούκι, από τα πιο αυθεντικά της πόλης, στο κέντρο της Αθήνας (Υμηττού 253 & Βίνγκελμαν 3). Ποιοτικό κρασί παραγωγής του και πιάτα με έμφαση στην ποιότητα, οι λόγοι που θα το επιλέξετε. Νόστιμη τυροκαυτερή, γίγαντες με σέλινο, γιαννιώτικη προβατίνα και λαχταριστό λουκάνικο και αρνίσια παϊδάκια στα όσα πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε.

Η ταβέρνα του Αξώτη

Η ταβέρνα του Αξώτη

Για περισσότερα από 60 χρόνια όσοι είναι γνώστες του κέντρου, ξέρουν πολύ καλά που να απευθυνθούν για νόστιμο φαγητό και οικογενειακή ατμόσφαιρα. Η ταβέρνα του Αξώτη συναντάται στο ίδιο σημείο στο Πολύγωνο (Παπαρσένη 15) από τότε που πρωτολειτούργησε και φημίζεται ιδιαιτέρως για το βαρελίσιο κρασί που φτιάχνουν οι σημερινοί ιδιοκτήτες της ταβέρνας (εγγόνια του ιδρυτή της ταβέρνας), η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της ως οινοπωλείο. Στα της κουζίνας ζουμερό μπιφτέκι, όπως πρέπει ψημένο παϊδάκι και φρεσκοκομμένες πατάτες στις κορυφαίες επιλογές.

Το Ειδικόν

Το Ειδικόν

Από τις πιο ιστορικές ταβέρνες στον Πειραιά, το Ειδικόν (Ψαρών 38 & Σαλαμίνος) λειτουργεί από το 1920 και έχει συνδυάσει το όνομά του με εκείνα των Καζαντζίδη, Παπαϊωάννου και Τσιτσάνη, καθώς αποτελούσε αγαπημένο τους στέκι. Στην ουσία πρόκειται για την μοναδική αυθεντική μπακαλοταβέρνα στην περιοχή, η οποία δίνει έμφαση στις σπιτικές γεύσεις, σε όλη την απλότητά τους.