Η Škoda Auto εντείνει περαιτέρω τον ρυθμό της παρουσίασης νέων μοντέλων και τον μετασχηματισμό της όσον αφορά στην ηλεκτροκίνηση. Λανσάροντας τέσσερα ολοκαίνουργια ηλεκτρικά οχήματα και δύο ανανεωμένα μοντέλα της οικογένειας Enyaq, η τσέχικη αυτοκινητοβιομηχανία σχεδιάζει να επεκτείνει τη γκάμα BEV σε έξι μοντέλα έως το 2026.

Η Škoda θα έχει επενδύσει συνολικά 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ στην ηλεκτροκίνηση έως το 2027. Με ένα «Μικρό» BEV στην κατηγορία των μικρών SUV, το «Compact» με την επίσημη ονομασία του Elroq στην κατηγορία των compact SUV, ένα ευρύχωρο μοντέλο «Combi» και ένα 7θέσιο SUV «Space», η μάρκα θα επεκτείνει σημαντικά και θα διαφοροποιήσει τη γκάμα των αμιγώς ηλεκτρικών της μοντέλων.

Κατά τη διάρκεια της φάσης μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση, τα μοντέλα με σύγχρονους και αποδοτικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης και plug-in υβριδικά συστήματα μετάδοσης κίνησης θα συνεχίσουν να αποτελούν τον βασικό στυλοβάτη της γκάμας μοντέλων της Škoda. Με τις νέες γενιές των Superb και Kodiaq, τα ανανεωμένα Octavia, Kamiq και Scala καθώς και τα νέα μοντέλα BEV, η μάρκα θα προσφέρει σύντομα το πιο εκτενές χαρτοφυλάκιο στην ιστορία της: συνδυάζοντας τα καλύτερα και των δύο κόσμων και προσφέροντας στους πελάτες σε διαφορετικές αγορές το ιδανικό μοντέλο Škoda για κάθε γούστο και απαίτηση.

Η Škoda έχει προγραμματίσει έξι νέα μοντέλα BEV που θα κυκλοφορήσουν έως το 2026. Τα EnyaqiV και Enyaq Coupé iV κυκλοφόρησαν με επιτυχία το 2020 και το 2022 αντίστοιχα ως τα δύο πρώτα μοντέλα της Škoda που βασίζονται στην αρθρωτή πλατφόρμα για την ηλεκτροκίνηση (ΜΕΒ) του VW Group. Και τα δύο μοντέλα θα ανανεωθούν σημαντικά το 2025 για να αντικατοπτρίζουν τη νέα σχεδιαστική γλώσσα που θα χαρακτηρίζει όλα τα μοντέλα BEV της Škoda στο μέλλον.

Επιπλέον, μέχρι το 2026 θα υπάρχουν τέσσερα εντελώς νέα ηλεκτρικά οχήματα:

  • ένα «Small», το μελλοντικό βασικό μοντέλο στην κατηγορία A0,
  • ένα «Compact», ένας πλήρως ηλεκτρικός διάδοχος του compact SUV Karoq, που ονομάζεται επίσημα Elroq,
  • ένα «Combi», που συνεχίζει την επιτυχημένη παράδοση της στα station wagon, και
  • ένα «Space», η έκδοση παραγωγής του 7θέσιου πρωτότυπου αυτοκινήτου που παρουσιάστηκε τον Αύγουστο του 2022, το οποίο θα ολοκληρώνει το άνω τμήμα της προϊοντικής γκάμας.

Εκτός από την επιτάχυνση της μετάβασής της στην ηλεκτροκίνηση, η Škoda εστιάζει στην ενίσχυση της βιωσιμότητας στην παραγωγή οχημάτων και στις εφοδιαστικές της αλυσίδες. Αυτό περιλαμβάνει δέσμευση για χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις εγκαταστάσεις της, εστίαση σε ανακυκλώσιμα υλικά και συνεπή ανακύκλωση μπαταριών υψηλής τάσης από ηλεκτρικά οχήματα. Το concept Vision 7S, στο οποίο βασίζεται το «Space» BEV, έχει θέσει την κατεύθυνση για τη χρήση υλικών στις μελλοντικές γενιές οχημάτων.

Επιπλέον, η μάρκα κατασκευάζει συστήματα μπαταριών για οχήματα που βασίζονται στην Αρθρωτή Πλατφόρμα Ηλεκτρισμού (MEB) του VW Group στη Mladá Boleslav από τον Μάιο του 2022. Συνολικά, η αυτοκινητοβιομηχανία έχει ήδη παράξει περισσότερα από 500.000 συστήματα μπαταριών (για μοντέλα BEV και PHEV) στο κύριο εργοστάσιο, ενώ θα θέσει σε λειτουργία μια άλλη γραμμή συναρμολόγησης MEB πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Αυτό θα αυξήσει τη συνολική χωρητικότητα των συστημάτων μπαταριών MEB από 1.000 σε έως και 1.500 μονάδες την ημέρα.

Τέλος, η Škoda σηματοδοτεί τη μετάβασή της στην ηλεκτρική κινητικότητα με μια νέα σχεδιαστική γλώσσα για τα επερχόμενα μοντέλα της BEV. Ονομάζεται Modern Solid, συνδυάζει στιβαρότητα, λειτουργικότητα και αυθεντικότητα για να δημιουργήσει οχήματα που ενσωματώνουν τη σύγχρονη απλότητα, την απολαυστική πρακτικότητα και την αυθεντική σχεδίαση. Το 7θέσιο Vision 7S πρωτότυπο αποτελεί προεπισκόπηση συγκεκριμένων εξωτερικών και εσωτερικών σχεδιαστικών στοιχείων των μελλοντικών αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων της Škoda.