Τα μονοθέσια τη Formula 1 είναι αναμφίβολα η απόλυτη επιτομή της μηχανοκίνητης τελειότητας, ένα απαράμιλλο κράμα επιδόσεων και οδηγικής εμπειρίας.

Το γεγονός βέβαια ότι οι ομάδες δαπανούν συνήθως μισό δισεκατομμύριο κάθε σεζόν απομακρύνει κάθε ενδεχόμενο να αποκτήσει ο κοινός θνητός ένα μονοθέσιο. Ή μήπως όχι;

Αυτό θέλησε να αλλάξει η βρετανική Tour De Force Engineering, κάνοντας διαθέσιμο στον λάτρη της Formula 1 το TDF-1, ένα αντίγραφο από ανθρακόνημα των αγωνιστικών του 2011 και του 2012.

Η Tour De Force αποτελείται άλλωστε από μηχανικούς που έχουν εργαστεί για χρόνια στις κορυφαίες ομάδες της Formula, από τη Williams και τη Mercedes ως τη Marussia και τη Renault, κι έτσι ξέρει καλά τι κάνει.

Λειτουργεί άλλωστε ως ελίτ φίρμα που ειδικεύεται στη συντήρηση και την ανακατασκευή πραγματικών F1 αγωνιστικών και το TDF-1 αποκαλύπτει πλήρως τι μπορεί να κάνει.

Το TDF-1 αρθρώνεται πάνω στο μονοκόκ σασί του Marussia MVRO2 (2011) ή του Sauber C31 (2012) και κινείται από έναν κινητήρα 1,7 λίτρων που αποδίδει 600 άλογα. Εξατάχυτο μηχανικό κιβώτιο, σύστημα ηλεκτρονικού συμπλέκτη και κράματα ανθρακονήματος και μαγνησίου απαρτίζουν το μικρό αυτό μηχανοκίνητο θαύμα.

Ικανό να παράγει δυνάμεις 4G στις στροφές, να πιάνει τελικές πάνω από 320 χλμ/ώρα και να καλύπτει τα 0-100 χλμ/ώρα σε λιγότερο από 2 δευτερόλεπτα, το TDF-1 αποτελεί σχεδόν ακριβή ρέπλικα των μονοθέσιων, καθώς όλα τα χαρακτηριστικά του παραπέμπουν στα αγωνιστικά της πίστας.

Το υγρό όνειρο του λάτρη του μηχανοκίνητου αθλητισμού δεν έχει για την ώρα τιμή, η Tour De Force θα την αποκαλύψει ωστόσο μέσα στους επόμενους μήνες. Κανείς δεν το περιμένει πάντως φτηνό.

Η εταιρία είναι μάλιστα διατεθειμένη να αποστείλει στον βαθύπλουτο πελάτη το μονοθέσιο στην πίστα της αρεσκείας του, πλάι με μια ομάδα μηχανικών και εκπαιδευτών, ώστε να μάθει να το οδηγεί με ασφάλεια…