Το GSX-R της Suzuki συμπληρώνει φέτος τα 27 χρόνια διαρκούς παρουσίας στην κορυφαία κατηγορία των μοτοσυκλετών παραγωγής. Το 27 σαν επετειακό νούμερο δύσκολα επιλέγεται προς εορτασμό, όμως για τη Suzuki αποτελεί σταθμό. Τόσα χρόνια χρειάστηκαν για την παραγωγή ενός εκατομμυρίου GSX-R 1000.

Για να γιορτάσει το σημαντικό αυτό ορόσημο, η εταιρεία από το Hamamatsu παρουσίασε στην Intermot της Κολωνίας ένα επετειακό μοντέλο GSX-R 1000 για το 2013. Το «εκατομμυριοστό» GSX-R 1000 αποτελεί ειδική έκδοση με όλα τα χαρακτρηριστικά που συνοδεύουν τέτοιες κινήσεις.

Σημειολογικά θα παραχθούν και διατεθούν προς πώληση 1985 αντίτυπα, αριθμός που αντιστοιχεί στην χρονιά που κυκλοφόρησε το πρώτο GSX-R 1000 της ιστορίας. Το εμφανές διακριτικό του είναι το κόκκινο χρώμα στους αεραγωγούς εκατέρωθεν του προβολέα.

Ωστόσο πέρα από τις εκτεταμένες διαφοροποιήσεις στην εμφάνιση τα γραφικά και τα χρώματα, το 2013 «Millionth Edition» GSX-R1000 συνοδεύεται και από περιφερειακά καλούδια, όπως οι μαύρες monoblock δαγκάνες της Brembo με χρυσή αναγραφή του ονόματος, λευκές ζάντες και χρυσό πιρούνι.

Η επιγραφή στο ρεζερβουάρ δεσπόζει και φυσικά δεν λείπει το ειδικό ταμπελάκι στη πλάκα του τιμονιού με την αρίθμηση. Κόκκινες τάπες στις μπουκάλες, ένα ιδιαίτερα σχεδιασμένο κλειδί και ανάλογα κόκκινα φιλέτα στο πίσω μέρος, συμπληρώνουν την GSX-R 1000 «του εκατομμυρίου».

Δεν έχει ανακοινωθεί η τιμή της επετειακής GSX-R ή η χρονική στιγμή της διάθεσής της στην αγορά, το βέβαιο πάντως είναι ότι θα γίνει ανάρπαστη καθώς μετά από 27 χρόνια, τα Τζίξερ (Gixxer – παρατσούκλι των GSX-R) έχουν δημιουργήσει το δικό τους φανατικό κοινό.

Δείτε στο βίντεο την ιστορία και την εξέλιξη μίας από τις σημαντικότερες και πλέον διαχρονικές Superbike, από το 1985 μέχρι σήμερα…