Η Zero Motorcycles εξέδωσε ανάκληση για τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα της του 2012, Zero S και Zero DS. Η ανάκληση απευθύνεται σε 315 μοτοσυκλέτες και αφορά στη λειτουργία ενός αισθητήρα κίνησης της κεντρικής μονάδας ελέγχου.

Αν μετατοπιστεί κατά την κίνηση της μοτοσυκλέτας, η μονάδα ελέγχου μπορεί να λάβει λάθος σήμα και να αδρανοποιηθεί στιγμιαία με αποτέλεσμα την άμεση διακοπή της παρεχόμενης ισχύος.

Είναι προφανές ότι η αναπάντεχη διακοπή παροχής ισχύος από τον κινητήρα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ελέγχου της μοτοσυκλέτας και κατ’ επέκταση σε πτώση.

Η Zero Motorcycles θα ειδοποιήσει τους ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους μία από τις προς ανάκληση μοτοσυκλέτες για την αποκατάσταση της προβληματικής μονάδας ελέγχου και τον επαναπρογραμματισμό της.

Η ανάκληση έχει ξεκινήσει από τις 24 Σεπτεμβρίου και απ’ όσο γνωρίζουμε δεν αφορά Έλληνες καταναλωτές καθώς η Zero motorcycles δεν αντιπροσωπεύεται στην χώρα μας.

Πάντως δημοσιογράφοι της αμερικάνικης ιστοσελίδας A&R είχαν δοκιμάσει τη μοτοσυκλέτα νωρίτερα μέσα στη χρονιά. Η μοτοσυκλέτα προς δοκιμή έκανε ξαφνικά καθολική διακοπή αρκετές φορές ενόσω την οδηγούσαν στους λόφους του Όκλαντ. Τότε τους δόθηκε η εξήγηση ότι θα πρέπει κατά λάθος να πάτησαν ταυτόχρονα το πίσω φρένο και το γκάζι, κάτι που προκαλεί βλάβη στο σύστημα και απαιτεί την επανεκίννησή του.

Δεν τους είχε ικανοποιήσει η εξήγηση που τους δόθηκε, παρόλα αυτά την δέχθηκαν καθώς πρόκειται για εφαρμογή μίας ελάχιστα γνωστής, νέας τεχνολογίας. Όμως τα νέα της ανάκλησης επαναφέρουν το πρόβλημα εκείνο και μάλλον δίνουν την εξήγηση.

Όπως και αν έχει, το πρόβλημα καταγράφεται στη μνήμη του υπολογιστή δεδομένων – κάτι σαν το μαύρο κουτί των αεροπλάνων – και μόνον αυτός μπορεί να γνωρίζει πραγματικά τι συμβαίνει. Και οι κατασκευαστές εννοείται, που οδηγήθηκαν στην εν λόγω ανάκληση,

Σε κάθε περίπτωση διαφωτίζεται μία δυσλειτουργία στην εξέλιξη των ηλεκτροκινητήρων, κάτι που έχει να κάνει απλά με την μικρή εμπειρία στην εφαρμογή της ηλεκτροκίνησης στις μοτοσυκλέτες. Ή σε απλά Ελληνικά, μια παιδική ασθένεια στην εξέλιξη των μοτοσυκλετών αυτών…