Χαρμόσυνα νέα για την πίστα της Ουαλίας. Έχουν συγκεντρωθεί 150 εκατ. στερλίνες για τη δημιουργία της σύμφωνα με πληροφορίες και μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένονται να κατατεθούν οι προτάσεις των κατασκευαστών.

Τα σχέδια παρουσιάστηκαν επίσημα πέρσι τον Νοέμβριο. Αφορούν σε μια πίστα με διαδρομή μήκους 5.613μ. σχεδιασμένη κατά τα πρότυπα των FIM και FIA ώστε να φιλοξενήσει αγώνες MotoGP, WSBK και Touring Car. Θα περιλαμβάνει επίσης πίστα καρτ, Αγωνιστική Ακαδημία, χώρους αναψυχής και εμπορικούς, ιατρικό κέντρο και Πάρκο Τεχνολογίας…

Το όλο σχέδιο κοστολογείται στα 240 εκατ. ευρώ και εφόσον λάβει την πολεοδομική άδεια, θα μπορούσε να αρχίσει να κατασκευάζεται το 2013, οπότε θα ολοκληρωθεί το 2015. Εδώ είναι που αρχίζουν τα αν, και τα θα, και κάτι μάς θυμίζει Ελλάδα.

Όμως όχι, αναφέρει ο βρετανικός Τύπος. Γιατί έχουν ήδη «συγκεντρωθεί» τα πρώτα 150 εκατ. Λίρες. Η δημιουργία του συγκροτήματος αυτού αναμένεται να αποφέρει κάθε χρόνο 50 εκατ. λίρες στην οικονομία της Ουαλίας και ελπίζεται θα δημιουργήσει άμεσα και έμμεσα 9.000 νέες θέσεις εργασίας.

Τοποθεσία της σχεδιαζόμενης πίστας είναι η Ebbw Vale της νότιας Ουαλίας κοντά στο βιομηχανικό πάρκο Rassau. Ο Michael Carrick, επικεφαλής της αναπτυξιακής εταιρείας Heads of the Valleys είναι και αυτός στον οποίο έχει ανατεθεί η υλοποίηση του σχεδίου. Δήλωσε σχετικά:

«Πιστεύουμε ότι έχουμε βρει μια ιδανική τοποθεσία στην Κοιλάδα Ebbw. Συνορεύει με ένα εθνικό πάρκο, βρίσκεται κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα και η τοπογραφία της έκτασης μάς επιτρέπει να δημιουργήσουμε ένα μοναδικό, συναρπαστικό, ασφαλές και εντυπωσιακό περιβάλλον που θα προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στους αγωνιζόμενους και τους θεατές».

«Οι συζητήσεις που είχαμε μέχρι σήμερα είναι εξαιρετικά θετικές και δεχόμαστε με χαρά κάθε νέα ιδέα σε σχέση με όσα προτείνουμε. Ελπίζουμε να ολοκληρώσουμε τον επί χάρτου σχεδιασμό μας φέτος, και του χρόνου να ξεκινήσουμε την κατασκευή, με προοπτική να αρχίσει να λειτουργεί το 2015».

Και πρόσθεσε ο καθηγητής Garel Rhys, Πρόδρος του Welsh Automotive Forum: “Είναι μια συναρπαστική ευκαιρία που θα τοποθετήσει την Ουαλία στο κέντρο των αυτοκινητικών εξελίξεων και της βιώσιμης ανάπτυξης –και αυτά πλέον του ότι η πίστα θα μάς δώσει τη δυνατότητα διεξαγωγής διοργανώσεων παγκόσμιας κλάσης”

Τα σχέδια θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση. Ήδη από τα τέλη Αυγούστου οι δημότες της περιοχής θα μπορέσουν να εκφράσουν τη γνώμη και τις τυχόν αντιρρήσεις ή ιδέες τους για το μεγάλο πρότζεκτ.

Τους ευχόμαστε μιαν μη-ελληνική κατάληξη…