Η Αυστρία, το Βέλγιο, η Εσθονία και η Γαλλία, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισαν την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Ρουμανία μετά από τις πλημμύρες που έπληξαν το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.
Οι τέσσερις χώρες, ανταποκρινόμενες στο αίτημα της Ρουμανίας για βοήθεια μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, πρότειναν την αποστολή αντλιών νερού, πλωτών φραγμάτων, γεννητριών, συστημάτων αποκατάστασης του νερού και του ηλεκτρικού.

Η Ρουμανία έχει ήδη δεχτεί την βοήθεια από το Βέλγιο και την Αυστρία. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η βοήθεια βρίσκεται καθοδόν και αναμένεται να φτάσει στην Ρουμανία αύριο το απόγευμα (Δευτέρα).

Η ευρωπαία Επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία και την Ανθρωπιστική Βοήθεια, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, χαιρέτισε την «αλληλεγγύη» προς την Ρουμανία και διαβεβαίωσε ότι «θα αντλήσει διδάγματα από τις πρόσφατες καταστροφές στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη προκειμένου να προσπαθήσει να βελτιώσει και να ενισχύσει την μελλοντική ικανότητα αντίδρασης των Ευρωπαίων για την αντιμετώπιση των καταστροφών».