H πρωτεύουσα κατανάλωσης κοκαΐνης της Ευρώπης είναι… η Αμβέρσα, σύμφωνα με τα δεδομένα από την ανάλυση των λυμάτων της πόλης. Μάλιστα τα στοιχεία δείχνουν ότι η μέση ημερήσια χρήση υπερδιπλασιάστηκε από το 2020.

Πιο αναλυτικά, οι άνθρωποι που ζουν στη δεύτερη πόλη του Βελγίου βρίσκονται στην κορυφή του πίνακα για την κατανάλωση κοκαΐνης στην Ευρώπη, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από τον οργανισμό ναρκωτικών της ΕΕ (EMCDDA) και την ομάδα SCORE, η οποία αξιολόγησε τα λύματα από περίπου 54 εκατομμύρια ανθρώπους πέρυσι σε περισσότερες από 100 συμμετέχουσες ευρωπαϊκές πόλεις. Ο όγκος των υπολειμμάτων κοκαΐνης ήταν υψηλότερος τις Δευτέρες, αντανακλώντας ότι — στην Αμβέρσα τουλάχιστον — το ναρκωτικό χρησιμοποιείται περισσότερο τις Κυριακές και τις Δευτέρες.

Από το 2018, η χρήση κοκαΐνης έχει δείξει μια απότομη ανοδική τάση στην πόλη, που διακόπηκε μόνο από το 2020 και υπερδιπλασιάστηκε τα τελευταία δύο χρόνια.

Και, με μέσο όρο 2.381mg που ανιχνεύονται ανά 1.000 άτομα την ημέρα, ξεπερνά κατά πολύ τις επόμενες δύο πόλεις με τη μεγαλύτερη χρήση: την Ταραγόνα, με 1.610 mg και το Άμστερνταμ, με 1.142 mg. Αλλά στην Αμβέρσα, η κοκαΐνη είναι ένα ζήτημα τόσο για το τι έχει απομείνει στο port-a-potties της όσο και στο λιμάνι της.

Πέρυσι, οι βελγικές αρχές κατέσχεσαν μια ποσότητα ρεκόρ – 110 τόνους – κοκαΐνης στο λιμάνι της πόλης. Έκτοτε, οι αρχές έχουν ανακοινώσει σχέδια να ενισχύσουν την πρόσληψη προσωπικού και να αγοράσουν νέο εξοπλισμό εντοπισμού. Φαίνεται ότι όπου υπάρχει προσφορά, υπάρχει και ζήτηση. Η χρήση κοκαΐνης αυξάνεται επίσης σε κοντινές πόλεις, όπως το Άμστερνταμ (αύξηση 29% μεταξύ 2021 και 2022), οι Βρυξέλλες (αύξηση 28%), η Ουτρέχτη (αύξηση 23%) και το Αϊντχόβεν (αύξηση 14%).

«Είμαστε 100 τοις εκατό σίγουροι ότι οι τιμές οφείλονται στη χρήση και όχι λόγω της απόρριψης, για παράδειγμα, από έναν έμπορο ναρκωτικών ή κάτι τέτοιο», δήλωσε στο POLITICO ο João Matias, επιστημονικός αναλυτής του ΕΚΠΝΤ, υπεύθυνος για την εργασία στα λύματα.

Αυτό οφείλεται στον τρόπο επεξεργασίας της κοκαΐνης στο σώμα, με τους αναλυτές να επιλέγουν μια συγκεκριμένη ουσία στα λύματα που δείχνουν ότι το ναρκωτικό είχε πράγματι καταναλωθεί. Εκτός από την κοκαΐνη, η ανάλυση εντόπισε υπολείμματα αμφεταμίνης, μεθαμφεταμίνης, MDMA (έκσταση), κεταμίνης και κάνναβης σε πόλεις σε όλη την Ευρώπη, παρέχοντας ένα στιγμιότυπο της ροής παράνομων ναρκωτικών.

Χρήση κοκαΐνης: Οι 10 κορυφαίες πόλεις στην Ευρώπη

Αναλυτικά, η ημερήσια μέση ποσότητα υπολειμμάτων κοκαΐνης στα λύματα στις συμμετέχουσες πόλεις το 2022, σε χιλιοστόγραμμα ανά 1.000 άτομα την ημέρα, στον κάτωθι πίνακα:

«Καθιερωμένη πλέον επιστήμη, η επιτήρηση των λυμάτων μας παρέχει αυξανόμενη εικόνα για τη δυναμική της χρήσης και της προσφοράς ναρκωτικών. Έτσι αξιολογούμε και βγάζουμε συμπεράσματα για τη δημόσια υγεία αλλά και πρωτοβουλίες που αφορούν πολιτικές αποφάσεις», δήλωσε ο διευθυντής του ΕΚΠΝΤ, Alexis Goosdeel.

Επίσης η ανάλυση των λυμάτων ήταν σημαντική και κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, καθώς αποδείχθηκε χρήσιμη για την παρακολούθηση της εξάπλωσης του κορονοϊού και των παραλλαγών του.