Πλήγμα υπέστη η BP στο Αζερμπαϊτζάν τον Σεπτέμβριο του 2008 μετά την έκρηξη σε πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα που δημοσιοποιήθηκαν στον ιστότοπο Wikileaks και τα οποία επικαλείται η Gardian, ορισμένοι εταίροι της BP στα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο Αζερμπαϊτζάν ήταν ενοχλημένοι από την στάση της εταιρίας να αποκρύψει πληροφορίες και από αυτούς για το ατύχημα.

Επισημαίνουν ακόμα πως η BP ήταν τυχερή γιατί κατάφερε να απομακρύνει με ασφάλεια του 212 εργαζόμενους αμέσως μετά το ατύχημα, εξαιτίας του οποίου η παραγωγή μειώθηκε κατά τουλάχιστον 500.000 βαρέλια την ημέρα για ένα διάστημα αρκετών μηνών.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, που επικαλείται άλλα διπλωματικά έγγραφα, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγεφ είχε κατηγορήσει την BP ότι κλέβει πετρέλαιο αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Αζερμπαϊτζάν και χρησιμοποιεί «ήπιο εκβιασμό» για να διασφαλίσει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης τεράστιων αποθεμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή της Κασπίας Θάλασσας.

Η Guardian αναφέρει ότι η πετρελαϊκή εταιρία τόνισε σε δήλωσή της πως «εξακολουθεί να έχει μια επιτυχημένη συνεργασία με την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν που είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών».