Τον κίνδυνο να βασανιστούν και να φυλακιστούν για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα διατρέχουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρώπη μέσω της Λιβύης, αναφέρει σήμερα η Διεθνής Αμνηστία που ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να «μην κλείνει τα μάτια».

«Στη Λιβύη πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο ή μετανάστες ζουν συνεχώς με το φόβο να φυλακιστούν για μεγάλες χρονικές περιόδους, να βασανιστούν ή να πέσουν θύματα κακοποίησης», δηλώνει ο διευθυντής του προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Μάλκομ Σταρτ, σε έκθεσή του που δημοσιεύθηκε σήμερα στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με τις αρχές υπάρχουν περισσότεροι από 3 εκατ. παράνομοι μετανάστες στη Λιβύη, ανάμεσά τους πολλοί από την Αφρική. Όμως, όπως υπογραμμίζει η Διεθνής Αμνηστία, η Λιβύη θεωρεί ότι δεν πρόκειται για πρόσφυγες.

Η Λιβύη δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και δε διαθέτει διαδικασία παροχής ασύλου. Παρόλα αυτά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υπογράψει ένα πρόγραμμα συνεργασίας με τη Λιβύη για τη διαχείριση του κύματος μετανάστευσης και τον έλεγχο των συνόρων μέχρι το 2013, σύμφωνα με το οποίο η Ε.Ε. θα προσφέρει 50 εκατ. ευρώ στη Λιβύη, αποκαλύπτει η Διεθνής Αμνηστία.

«Η Ε.Ε. δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια στις συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λιβύη», υπογραμμίζει ο Σταρτ.