Την Ουάσινγκτον επισκέπτεται, μετά από πρόσκληση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζόζεφ Μπάιντεν, ο σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Σκοπός του είναι να μεταφέρει στην αμερικανική ηγεσία το μήνυμα ότι η Σερβία έγινε παράγοντας σταθερότητας στα Βαλκάνια και προχωρά αποφασιστικά στην πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Βούτσιτς θα τονίσει, επίσης, ότι η Σερβία θα υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις που είναι προς το συμφέρον Αμερικανών επενδυτών.

Σε δηλώσεις του στον σερβικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RTS, κατά την άφιξή του στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο κ. Βούτσιτς ανέφερε ότι η επίσκεψη είναι πολύ σημαντική για τη Σερβία. «Οι Αμερικανοί επενδυτές δεν σχεδιάζουν συνέχιση των επενδύσεών τους σε μία χώρα ή άφιξη σε μία χώρα, αν δεν υπάρχει πολιτική σταθερότητα κι αν δεν το εγκρίνει η πολιτική των ΗΠΑ», υπογράμμισε ο σέρβος πρωθυπουργός.

Ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας, Γκόραν Σβιλάνοβιτς εκτίμησε ότι ο διάλογος με τις ΗΠΑ είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της Σερβίας και της θέσης της στην περιοχή, αλλά είναι σημαντικός και για την πορεία προσχώρησης της χώρας στην ΕΕ.

Η επίσκεψη του Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην Ουάσινγκτον πραγματοποιείται λίγες μέρες μετά την ιστορική επίσκεψή του στην Αλβανία, στη διάρκεια της οποίας επιβεβαιώθηκε η προσήλωση της Σερβίας στη συνεργασία στην περιοχή, κυρίως την οικονομική, παρά τις διαφορές που υπάρχουν, αναφέρουν σερβικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Μπλιτς» του Βελιγραδίου, την περίοδο πριν από το προγραμματισμένο ταξίδι στην Ουάσινγκτον, ο πρωθυπουργός της Σερβίας έκανε πολλές κινήσεις και προέβη σε δηλώσεις που μπορεί να θεωρηθούν ως μέρος της προετοιμασίας για αυτή την επίσκεψη, συμπεριλαμβανομένης της ανακοίνωσης, ότι η Σερβία αποδέχεται την ιδέα των Ηνωμένων Πολιτειών να προμηθεύεται αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, αντί της Ρωσίας, συγκρότησε επιτροπή για τη διαλεύκανση της δολοφονίας των αδελφών Μπιτίτσι (τριών Αλβανών του Κοσόβου που είχαν αμερικανική υπηκοότητα και δολοφονήθηκαν μετά τις συγκρούσεις στο Κόσοβο) και άρχισε επικοινωνία με τις ΜΚΟ.

Μεταξύ αυτών των κινήσεων είναι και ο τερματισμός των επιθέσεων στον Συνήγορο του Πολίτη, Σάσα Γιάνκοβιτς, η μη ανάμειξη στην κρίση στην ΠΓΔΜ και η έλλειψη υποστήριξης στον πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ.

Επικαλούμενη πηγές, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Σέρβος πρωθυπουργός αναμένει, μεταξύ άλλων, μετά την επίσκεψη, ο κ. Μπάιντεν να επικοινωνήσει με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ πριν από την άφιξή της στο Βελιγράδι, στις αρχές Ιουλίου, ώστε να στηρίξει τη Σερβία στην πορεία της προς την ΕΕ.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ θα υποδεχθεί τον κ. Βούτσιτς με αιτήματα την αποστασιοποίηση της Σερβίας από τη Ρωσία, τη μεγαλύτερη πρόοδο στο διάλογο με την Πρίστινα, την αποτροπή των σχεδίων του Μίλοραντ Ντόντικ για απόσχιση της Σερβικής Δημοκρατίας, καθώς και τη συνέχιση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.