Ο Κολομβιανός πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος και ο ομόλογός του, πρόεδρος του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, αποφάσισαν χθες, Παρασκευή, στη Γουιάνα, να αποκαταστήσουν πλήρως τις διπλωματικές σχέσεις των χωρών τους, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας, Μαρία Άνχελα Ολγκίν.

«Πήραμε την απόφαση να αποκαταστήσουμε πλήρως τις σχέσεις μας. Γιορτάζουμε αυτό το βήμα προς τα μπροστά, το οποίο είναι τόσο σημαντικό για τους λαούς μας», δήλωσε ο Σάντος έπειτα από σύντομη συνάντηση που είχε με τον Κορέα.

Το Νοέμβριο, έπειτα από διακοπή 21 μηνών, οι δύο χώρες επανέλαβαν σε επίπεδο επιτετραμμένων τις σχέσεις τους και στη συνέχεια εξέφρασαν πολλές φορές την πρόθεσή τους για την πλήρη αποκατάστασή τους.

Το Κουίτο διέκοψε τις σχέσεις του με την Μπογκοτά μετά το βομβαρδισμό από την Κολομβία στρατοπέδου των μαρξιστών ανταρτών Ένοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) στον Ισημερινό την 1η Μαρτίου του 2008, προκαλώντας το θάνατο 25 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ο δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία της οργάνωσης FARC Ραούλ Ρέγιες.

Την εντολή για το βομβαρδισμό είχε δώσει ο Σάντος, ο οποίος ήταν τότε υπουργός Άμυνας του προέδρου Αλβάρο Ουρίμπε.

Από τότε που ο Σάντος έγινε πρόεδρος υπήρξε μια προσέγγιση μεταξύ αυτού και του προέδρου του Ισημερινού. Ο Σάντος παρέδωσε εξάλλου στον ομόλογό του, την ημέρα της ορκωμοσίας του, αντίγραφα του περιεχομένου των υπολογιστών του Ραούλ Ρέγιες, όπως αξίωνε ο Ισημερινός για την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεών του με την Κολομβία.