Περισσότερο αξιόπιστος για την πρωθυπουργία κρίνεται, σύμφωνα με διάφορες δημοσκοπήσεις, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Εντ Μίλιμπαντ, την επομένη της τηλεμαχίας που διεξήχθη χθες το βράδυ και λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Βρετανία.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το ινστιτούτο Ipsos MORI και τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Evening Standard, το 33% των ερωτηθέντων έκρινε ότι ο Εντ Μίλιμπαντ διαθέτει το απαραίτητο ανάστημα για να γίνει ο μελλοντικός πρωθυπουργός της Βρετανίας. Ο Μίλιμπαντ παρουσίασε δηλαδή βελτίωση πέντε μονάδων από προηγούμενη δημοσκόπηση.

Επίσης μειώθηκε κατά επτά μονάδες, στο 52%, το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις του.

Εξάλλου, σύμφωνα με μια στιγμιαία δημοσκόπηση του ινστιτούτου Survation, ο Μίλιμπαντ κέρδισε τις εντυπώσεις στην χθεσινοβραδινή τηλεμαχία, στην οποία αντιμετώπισε τέσσερις άλλους ηγέτες κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ωστόσο από το ντιμπέιτ αυτό απουσίαζε ο Συντηρητικός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος αρνήθηκε να μετάσχει, και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ.

Το 35% των ερωτηθέντων από το Survation έκρινε ότι ο Μίλιμπαντ αναδείχθηκε στον καλύτερο ομιλητή αυτού του ντιμπέιτ, έναντι ποσοστού 31% που έκρινε το ίδιο για την επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος της Σκωτίας SNP Νίκολα Στάρτζον και του 27% που δήλωσε το ίδιο για τον ηγέτη του ξενοφοβικού και αντιευρωπαϊκού UKIP Νάιτζελ Φάρατζ.

Κατά το ντιμπέιτ, ο Μίλιμπαντ αρνήθηκε την πρόταση της Νίκολα Στάρτζον για την σύναψη συνασπισμού, κατηγορώντας τον ότι θέλει να «διαλύσει τη χώρα» με το νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας που θέλει να διοργανώσει πριν από το τέλος της θητείας της προσεχούς κυβέρνησης, έπειτα από μια πρώτη αποτυχία τον Σεπτέμβριο.

Η Στάρτζον καταγγέλλοντας ότι το πρόγραμμα των Εργατικών είναι μια «πιο ελαφρά εκδοχή» του προγράμματος των Τόρις, κυρίως όσον αφορά το θέμα της λιτότητας, τον κάλεσε να σχηματίσει έναν συνασπισμό για να «διώξει τον Ντέιβιντ Κάμερον από την Ντάουνινγκ Στριτ».

Το Εργατικό Κόμμα και το Συντηρητικό παλεύουν στήθος με στήθος στις δημοσκοπήσεις γύρω από το 34%, ποσοστό που δεν τους εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και θα χρειαστούν αναμφισβήτητα το ένα ή το άλλο να συνάψουν συμμαχίες για να μπορέσουν να σχηματίσουν την νέα κυβέρνηση.

Ο Μίλιμπαντ αρνείται οποιαδήποτε πιθανότητα σχηματισμού ενός κυβερνητικού συνασπισμού με το SNP, το οποίο θα απαιτούσε τον διορισμό υπουργών που θα τάσσονταν υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας. Ωστόσο δεν αποκλείει την πιθανότητα σχηματισμού μιας πιο ευέλικτης συμμαχίας με το σκωτσέζικο κόμμα, το οποίο με τις 40 ως 50 έδρες που προβλέπεται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να συγκεντρώσει στις εκλογές, θα παίξει πιθανώς ρόλο διαιτητή.

Σήμερα ο Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε το Εργατικό Κόμμα να διευκρινίσει τις προθέσεις του όσον αφορά το SNP, γράφοντας στο Tweeter: «ο Εντ Μίλιμπαντ δεν θέλει να αποκλείσει μια συμφωνία κατά περίπτωση με το SNP, ώστε να γίνει πρωθυπουργός».