Στον τρίτο γύρο – για δεύτερη φορά από το 1949 – εξελέγη ο υποψήφιος που είχε επιλέξει η Γερμανίδα Καγκελάριος στην διακοσμητική Προεδρία της χώρας.

Με αυτόν τον τρόπο αποφεύχθη η πολιτική κρίση που θα ξεσπούσε σε περίπτωση που δεν είχε τελικά εκλεγεί ο Κριστιάν Γουλφ. Όπως και να έχει το θέμα, η εικόνα της Γερμανίδας Καγκελαρίου υπέστη ένα τεράστιο πλήγμα από την παρά λίγο μη εκλογή, καθώς δε έχει συμβεί σε καμία περίπτωση τα τελευταία 60 χρόνια να μην εκλεγεί ο υποψήφιος του εκάστοτε Καγκελαρίου.

Οι εκλογές ήταν ακόμη μία δοκιμασία για την εξουσία της Merkel, η οποία δεν αντιμετωπίζει προβλήματα μόνο στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό της χώρα, λόγω των διαφωνιών που ταλανίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό για διάφορα θέματα, από τους τρόπους μείωσης των ελλειμμάτων μέχρι και τις τακτικές που θα ακολουθηθούν στον τομέα της υγείας.

Αναλυτής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Forsa υποστηρίζει ότι η Merkel χρειάζεται ένα διάλειμμα μετά από το σοκ με τα προβλήματα της ευρωζώνης και την αποχώρηση κορυφαίων στελεχών από το κόμμα της.