Η Αϊτή έχει ανάγκη μεγάλου αριθμού ξένων νοσηλευτών και γιατρών για να αντιμετωπισθεί η επιδημία χολέρας, σύμφωνα με αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών.

Περίπου 1000 εκπαιδευμένοι νοσηλευτές και τουλάχιστον 100 περισσότεροι γιατροί πρέπει να σταλούν επειγόντως στην Αϊτή για να τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία, που έχει πλήξει τη χώρα μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό. Εξαιτίας της χολέρας έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 1.400 Αϊτινοί τις τελευταίες πέντε εβδομάδες και ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται καθημερινώς.

“Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα”, δήλωσε η Βάλερι Άμος, βοηθός γενικός γραμματέας για ανθρωπιστικές υποθέσεις, η οποία επισκέφθηκε την Αϊτή σε μία προσπάθεια να ενημερωθεί για την κατάσταση.

“Δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων, χρειάζονται άνθρωποι, περισσότεροι γιατροί, νοσηλευτές, περισσότεροι άνθρωποι που να μπορούν να βοηθήσουν”, δήλωσε η αξιωματούχος του ΟΗΕ, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Πορτ-ο-Πρενς.

Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών λόγω της χολέρας ίσως να πλησιάζει τους 2.000, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κινδυνεύουν να νοσήσουν. Οι άνθρωποι του ΟΗΕ στην Αϊτή εκτιμούν ότι η επιδημία μπορεί να διαρκέσει ένα χρόνο.

Η Βάλερι Άμος πρόσθεσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα απευθυνθούν σε χώρες όπως η Κούβα

και οργανώσεις αρωγής, που έχουν τη δυνατότητα να στείλουν άμεσα ιατρικό προσωπικό. Η Κούβα έχει ήδη στείλει περίπου 400 γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στην Αϊτή.