Συνολικά 139 ουκρανοί στρατιώτες και 52 αντάρτες μαχητές που κρατούνταν αιχμάλωτοι ανταλλάχθηκαν σήμερα στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Η ανταλλαγή, που πραγματοποιήθηκε στη γραμμή του μετώπου στην περιοχή του Λουχάνσκ, είναι ένα νέο στάδιο της υλοποίησης των συμφωνιών του Μινσκ 2, που προβλέπουν την απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων και των ομήρων που κρατούνται από τα δύο στρατόπεδα από την έναρξη της σύγκρουσης τον περασμένο Απρίλιο.

Πρέπει να προχωρήσουμε στη διαδικασία της απελευθέρωσης όλων των κρατουμένων, αλλά υπάρχουν δυσκολίες σε σχέση με θέματα ασφαλείας και νομικά ζητήματα. Σε όσους απελευθερώθηκαν δόθηκε αμνηστία, δήλωσε ο μεσολαβητής του Κιέβου στις διαπραγματεύσεις αυτές, ουκρανός πολιτικός Βίκτορ Μεντβετσούκ.

Ο Βίκτορ Μεντβετσούκ θεωρείται προσκείμενος του Βλαντίμιρ Πούτιν και το όνομά του περιλαμβάνεται στη λίστα των προσώπων που η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει κυρώσεις για τον ρόλο που φέρεται να έπαιξε στην καταστολή των φιλοευρωπαϊκών διαδηλώσεων στην πλατεία Μαϊντάν του Κιέβου.

Πριν από την ανταλλαγή, οι 139 ουκρανοί στρατιώτες είχαν περπατήσει πολύ διασχίζοντας την ύπαιθρο γύρω από το Ζόλομποκ, ένα χωριό που βρίσκεται 40 χλμ. βορειοδυτικά του προπυργίου των αυτονομιστών του Λουχάνσκ. Ορισμένοι που ήταν τραυματίες μετακινούνταν δύσκολα, χρησιμοποιώντας μερικές φορές δεκανίκια.

Οι αυτονομιστές διευκρίνισαν ότι μερικοί ουκρανοί στρατιώτες είχαν συλληφθεί στο Ντεμπάλτσεβε, πόλη στρατηγικής σημασίας της ανατολικής χώρας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο επιβεβαίωσε την απελευθέρωση αυτή γράφοντας στο Twitter ότι “140 ουκρανοί ήρωες είναι στο δρόμο της επιστροφής”. Πρόσθεσε ότι υπέρμαχοι της πόλης Ντεμπάλτσεβε και του αεροδρομίου του Ντονέτσκ, που έπεσε στα χέρια των ανταρτών στις 22 Ιανουαρίου, ήταν μερικοί από τους κρατούμενους που ανταλλάχθηκαν.

Ο αριθμός αυτός μειώθηκε στη συνέχεια σε 139, ενώ οι αντάρτες είχαν αρχικά ανακοινώσει την απελευθέρωση 40 αιχμαλώτων.