Σε πολλούς φαίνεται ότι ήταν χθες. Ενώ άλλοι λένε «αποκλείεται να πέρασαν 2 δεκαετίες». Και όμως είναι αλήθεια. Πέρασαν 2 δεκαετίες (ίσως) από τη χειρότερη μέρα που έχει ζήσει η Αμερική και ο κόσμος. Η 11η Σεπτεμβρίου 2001 στέκεται ως σημείο στην ανθρώπινη ιστορία όπου όλα άλλαξαν. Και πλέον ορίζονται ως πριν και μετά από την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους.

Πλέον όλο και περισσότερα βιβλία κάνουν την εμφάνισή τους στα βιβλιοπωλεία (φυσικά ή ηλεκτρονικά) αναφορικά με μια από τις πιο μελανές σελίδες στην ιστορία των ΗΠΑ. Ο δημοσιογράφος του CNN Πίτερ Μπέργκεν έγραψε ένα νέο βιβλίο «Η άνοδος και η πτώση του Οσάμα μπιν Λάντεν» [The Rise and Fall of Osama bin Laden] το οποίο πραγματεύεται τον (άγνωστο) βίο και την (κρυφή) πολιτεία του σαουδάραβα ηγέτη της Αλ Κάιντα, ο οποίος δολοφονήθηκε τον Μάιο του 2011 από πεζοναύτες του αμερικανικού στρατού.

Το βιβλίο εξετάζει την ζωή του Οσάμα Μπιν Λάντεν από τα εφηβικά χρόνια του μέχρι την εκτέλεσή του, πριν ακριβώς 10 χρόνια, με το «πλεονέκτημα» της αφήγησης να είναι ότι ο Μπέργκεν είχε όντως καταφέρει να συναντήσει τον Σαουδάραβα το 1997 και να περάσει πολλές ώρες μαζί του. Το βιβλίο βρίθει πληροφοριών τόσο για την περιλάλητη ανδρική ματαιοδοξία του Μπιν Λάντεν, όσο και για τις υπόλοιπες, όχι τόσο ισλαμικές, συνήθειές του, όπως την σχέση του με την αμερικανική ποπ μουσική αλλά και εκείνη με τις ταινίες ερωτικού περιεχομένου, των οποίων ήταν μέγας… οπαδός.

«Είδα την κρεβατοκάμαρα του Μπιν Λάντεν, εκεί όπου τον σκότωσαν. Στην εταζέρα του μπάνιου του υπήρχε βαφή μαλλιών, επειδή είχε την ματαιοδοξία να θέλει να φαίνεται νεότερος. Πέθανε 54 ετών, αλλά σίγουρα φαινόταν πολύ μεγαλύτερος. Έτσι χρησιμοποιούσε τη βαφή μαλλιών Just for Men», γράφει σε ένα σημείο του βιβλίου του ο Μπέργκεν, προσθέτοντας ότι ο ηγέτης της Αλ Κάιντα έπασχε και από μανία καταδίωξης (καλά, ίσως αυτό να μην αποτελεί και κάτι περίεργο για τον, κάποτε Νο1 καταζητούμενο τρομοκράτη σε όλο τον κόσμο).

Κάπως έτσι, τις μικρές βόλτες του, στον περίβολο του συγκροτήματος όπου κρυβόταν προτού δολοφονηθεί, στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν, τις έκανε έχοντας πρώτα πάρει κάθε δυνατή προφύλαξη: π.χ. όπως αναφέρει ο Μπέργκεν, βάδιζε φορώντας συνεχώς ένα καουμπόικο καπέλο με φαρδύ γείσο, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι δεν θα τον αναγνωρίσει ούτε καν ο δορυφόρος που πετούσε χιλιάδες μέτρα πάνω από το κεφάλι του.

Η μαριχουάνα, η Γουίτνι Χιούστον και η αγάπη του για την Άρσεναλ

Ο Μπέργκεν αναφέρει επίσης ότι ο Μπιν Λάντεν ήταν και ο ίδιος καλλιεργητής και καλός γεωργός. Μεταξύ των προϊόντων που μεγάλωναν στον κήπο του ήταν λάχανα, πατάτες, αλλά και μαριχουάνα συνολικής αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, η οποία προοριζόταν τόσο για προσωπική του χρήση, όσο και για πώληση σε γειτονικές χώρες, καθώς ήταν γνωστό ότι η Αλ Κάιντα ασχολιόταν και με το εμπόριο κάνναβης και οπίου στη Μέση Ανατολή.

Κάτι που προκύπτει από το βιβλίο του Μπέργκεν είναι ότι ο Σαουδάραβας τρομοκράτης δεν πολυάκουγε μουσική και προτιμούσε το διάβασμα. Ωστόσο, έκανε μια εξαίρεση για χάρη των τραγουδιών της Γουίτνι Χιούστον, την φωνή της οποίας λάτρευε όσο κανείς άλλος στον κόσμο.

O Μπιν Λάντεν (θρυλείται ότι) έτρεφε βαθιά αισθήματα πάθους και έρωτα για την Αμερικανίδα και μάλιστα, πολύ πριν την 11η Σεπτεμβρίου, ήθελε να ταξιδέψει στις ΗΠΑ και να δαπανήσει τεράστια ποσά χρημάτων από την ούτως ή άλλως αμύθητη περιουσία του, προκειμένου να τη συναντήσει από κοντά έστω και για λίγο -και ό,τι ήθελε… προκύψει, όπως συχνά εκμυστηρευόταν στους κοντινούς του ανθρώπους.

Κάτι που επίσης δεν γνωρίζαμε για τον Μπιν Λάντεν ήταν ότι όχι μόνο έβλεπε στην τηλεόραση, αλλά έπαιζε και ο ίδιος… βόλεϊ. Μάλιστα, είχε μάθει το άθλημα από όταν ήταν μικρός και, λόγω ύψους, τον έβαζαν να παίζει κεντρικός στην ομάδα του ακριβού ιδιωτικού κολεγίου όπου σπούδασε, στο Λίβανο.

Εξίσου άγνωστη ήταν και η λατρεία του για την ποδοσφαιρική ομάδα της Άρσεναλ, της οποίας δεν έχανε αγώνα στην τηλεόραση. Τους «Κανονιέρηδες» τους παρακολουθούσε συχνά και στο παλιό γήπεδό τους, το Χάιμπουρι, την εποχή που έζησε για πολύ λίγο στο Λονδίνο, το 1994.

Οπαδός του δυτικού πολιτισμού και μανιώδης συλλέκτης πορνό

Δεδηλωμένη και παντοιοτρόπως εκπεφρασμένη ήταν και η προτίμηση του Σαουδάραβα για όλα τα προϊόντα (όπως και υποπροϊόντα) του δυτικού πολιτισμού. Στο σκληρό δίσκο του λάπτοπ του βρέθηκε μια τεράστια συλλογή από «κατεβασμένα» βίντεο ερωτικών και αισθησιακών ταινιών (πορνό δηλαδή) με τις πιο χυμώδεις Αμερικανίδες πρωταγωνίστριες.

Την θέαση των ταινιών αυτών συχνά την συνδύαζε τρώγοντας μπέργκερ, μια συνήθεια που κόλλησε το 1979, όταν επισκέφτηκε για 15 ημέρες τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα τις πολιτείες Ιντιάνα και Καλιφόρνια. Εξίσου μεγάλη του αγάπη αποτελούσαν τα αναψυκτικά τύπου cola καθώς έκανε ο ίδιος εισαγωγές τόσο Pepsi όσο και Coca Cola. Βασικά, ο άνθρωπος ζούσε σχεδόν όπως ο μέσος δυτικός άνδρας και σίγουρα όχι σύμφωνα με τις αρχές του Κορανίου, στο οποίο υποτίθεται πως ορκιζόταν.

Εξίσου άγνωστη ήταν και η αγάπη του για τα αμερικανικά γουέστερν, ειδικά εκείνα με πρωταγωνιστή τον Τζον Γουέιν -ακόμη μια παραδοξότητα του χαρακτήρα του, αν αναλογιστούμε το μετέπειτα βαθύ μίσος του για τις ΗΠΑ και τον αμερικανικό πολιτισμό εν γένει.

Αν δίπλα σε αυτό το στοιχείο συνδυάσουμε και την παροιμιώδη λατρεία του για τα άλογα, καταλαβαίνουμε εύκολα για ποιο λόγο στο ράντσο της οικογένειας Μπιν Λάντεν στη Τζέντα υπήρχαν περίπου 20 άλογα τα οποία ο Οσάμα καβαλίκευε συχνά και έκανε βόλτες με αυτά φορώντας ένα από τα εκατοντάδες καουμπόικα καπέλα που διέθετε στην συλλογή του.

Και κάτι τελευταίο: ο Σαουδάραβας, προς το τέλος της 54χρονης ζωής του, και βλέποντας ότι οι ΗΠΑ είναι πολύ κοντά στο να τον εντοπίσουν, είχε βρει έναν τρόπο προκειμένου να μπορεί, αν εντοπιστεί, να τα παρατήσει όλα και να γίνει… καπνός, εξαφανιζόμενος από προσώπου γης: για τον λόγο αυτό έκρυβε 500 ευρώ και δύο τηλεφωνικές κάρτες SIM ραμμένες σε εσωτερικές φόδρες των παλτών του.

Δυστυχώς για τον ίδιο, αυτό το κόλπο δεν του φάνηκε και ιδιαιτέρως χρήσιμο εκείνη την μοιραία, για τον ίδιο, νύχτα της 2ης Μαΐου του 2011…