Εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού μοίρασαν σήμερα, ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δώρα σε παιδιά χωριών της επαρχίας Ποσάβινα της Κροατίας που επλήγη από καταστροφικές πλημμύρες.

Μεταξύ των εθελοντών ήταν ο δήμαρχος Ζάγκρεμπ Μίλαν Μπάντιτς, ο οποίος πρόσφατα αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση από τη φυλακή, όπου οδηγήθηκε κατηγορούμενος για ανάμειξη σε σκάνδαλο διαφθοράς.

Ο Μίλαν Μπάντιτς δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι θέλησε με τον τρόπο αυτό να προσφέρει στην κοινότητα. «Πάντα βρίσκεται ένας τρόπος ο άνθρωπος να μπορεί να είναι χρήσιμος στην κοινωνία», είπε ο κ. Μπάντιτς ο οποίος δεν μπορεί να ασκεί καθήκοντα δημάρχου βάσει απόφασης του δικαστηρίου του Ζάγκρεμπ. «Ποτέ στη ζωή μου δεν ήθελα να αισθάνομαι σαν παράσιτο, να δέχομαι μισθό σε βάρος της κοινωνίας και να μην κάνω τίποτα. Με τον τρόπο αυτό, ως εθελοντής του Ερυθρού Σταυρού, επιστρέφω στην κοινότητα», τόνισε προσθέτοντας ότι είναι στη διάθεση της εθελοντικής οργάνωσης 24 ώρες το 24ωρο.

Ο δήμαρχος Ζάγκρεμπ είπε ακόμη ότι μαζί με την ομάδα συνηγόρων του θα αποδείξει την αθωότητά του, «επειδή δεν σκότωσε κάποιον, δεν έκλεψε τίποτα και όλα μπορούν να συμβούν σε έναν άνθρωπο εν ζωή».

Ο Μίλαν Μπάντιτς συνελήφθη μαζί με αξιωματούχους του δήμου και επιχειρηματίες για εμπλοκή στο σκάνδαλο «Agram». Θεωρείται ύποπτος ότι ζημίωσε οικονομικά το δήμο, του οποίου ήταν επικεφαλής τα τελευταία 12 χρόνια και ότι ζημίωσε τον κρατικό προϋπολογισμό, επειδή δεν κατέβαλε φόρους από τις δωρεές που δέχθηκε στη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας, όταν διεκδίκησε το προεδρικό αξίωμα το 2010. Η εισαγγελία εκτιμά ότι η συνολική ζημία ανέρχεται σε 2,6 εκ. ευρώ.

Ο Μίλαν Μπάντιτς πλήρωσε εγγύηση και αποφυλακίστηκε στις 19 Νοεμβρίου, αφού παρέμεινε προφυλακισμένος για ένα μήνα.