Ένας Κούρδος συριακής καταγωγής καταδικάστηκε σήμερα σε ποινή φυλάκισης τριών ετών επειδή το Φεβρουάριο πέταξε ένα παπούτσι εναντίον του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, ανακοινώθηκε σήμερα από την εισαγγελία της Σεβίλλης (νότια Ισπανία).

Στην εισαγγελική πρόταση περιλαμβανόταν και η εναλλακτική επιλογή της απέλασης από το ισπανικό έδαφος του κατηγορούμενου, αλλά το δικαστήριο της Σεβίλλης την απέρριψε επειδή υπήρχαν φόβοι για αντίποινα, όπως ανέφερε ο κατηγορούμενος, εάν απελαύνονταν στη Συρία.

Ο Χοκμάν Τζόμα, που ήταν προσωρινά κρατούμενος αφότου σημειώθηκε το περιστατικό, κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της “επίθεσης κατά της διεθνούς κοινότητας” και πέραν της ποινής φυλάκισης του επιβλήθηκε και πρόστιμο 408 ευρώ.

Ο 27χρονος Κούρδος συνελήφθη στις 22 Φεβρουαρίου όταν πέταξε ένα παπούτσι εναντίον του τούρκου πρωθυπουργού τη στιγμή που αυτός εξερχόταν από το δημαρχείο της Σεβίλλης όπου του απονεμήθηκε μία τιμητική διάκριση.

Κατά τη διάρκεια της δίκης του υποστήριξε ότι ποτέ δεν είχε την πρόθεση να τραυματίσει τον τούρκο πρωθυπουργό παρά μόνο να «προσελκύσει την προσοχή» για την κατάσταση της κουρδικής μειονότητας στην Τουρκία.